How to cook yellow split peas with zucchini?

 




Last night my children decided to walk in the old port. I prepared supper and we all ate together. After eating we went to the old port.First of all my daughter brought ice cream and then we started to walk. We walked for almost four hours. We then came back home around midnight. It was really fun ! Many families were walking and the weather was very nice. Today I want to share a lentil recipe that is called yellow split peas but in Pakistan/ India we call it “ chana dal” . I remember my mother used to cook this lentils twice a week because, it was my father favourite dish and we loved to eat this dal with fresh roti. 




What is chana dal


Chana dal is one of those lentils,which are high in protein, fibre, zinc and calcium. We also use flour made from these lentils, it’s called “ besan” gram flour and we make many recipes with this flour. 

How to cook chana dal




People cook this dal in many different ways : with meat, with potatoes, simple dal and even with zucchini. Today I will cook my dal with zucchini. You can soak it for one hour before cooking, or you can cook it in a pressure cooker. You do save some time by doing it the second way, but in my opinion it does not taste the same. I boil it and when it becomes tender naturally I fry it in masala. 

Yellow split peas with zucchini 

Ingredients:


Two zucchini- peeled and cut into cubes 

One cup - yellow split peas 

One onion- chopped 

One tomato- chopped 

One teaspoon- chilli powder 

One teaspoon- paprika powder 

One teaspoon- salt 

Half teaspoon- turmeric powder 

Pinch of- cinnamon powder 

Pinch of- cloves powder 

One tablespoon- ginger garlic paste 

Three tablespoons- cooking oil

Two green chillies

One tablespoon- fresh coriander for garnish 

Method:

Wash the yellow split peas. Add inside of four cups of water . Cook it on high heat until water starts to boil. Once it starts to boil cook it on medium heat for 40 minutes until the dal is tender but still moist. If it is dry add one cup of water and cook it for two more minutes. Meanwhile in a saucepan add oil and onions, fry it until the onions are golden. Add garlic, ginger paste, tomato and all the other spices. Fry it for about five minutes, until the oil starts to separate from the masala.  Add zucchini and cover the saucepan. Cook it for ten minutes until the zucchini are tender. Add the boiled dal and mix it well.?Cook it for five minutes, until all the masala is well mixed with the dal. Turn off the heat and garnish it with green coriander as well as with green chillies. Tasty and healthy lentils are ready to be served. Serve it with boiled rice or roti!


 


          Old port


کل رات میرے بچوں نے پرانی بندرگاہ پر چلنے کا فیصلہ کیا۔  میں نے رات کا کھانا تیار کیا اور ہم سب نے مل کر کھانا کھایا۔  کھانےکے بعد ہم  اولڈ موٹریال گئے۔ سب سے پہلے میری بیٹی آئس کریم لائی اور ہم نے چلنا شروع کیا۔  ہم تقریبا چار گھنٹے چلتے رہے۔  پھر ہم آدھی رات کے قریب گھر واپس آئے۔  یہ واقعی بہت فن تھا  بہت سے لوگ چل رہے تھے اور موسم بہت اچھا تھا۔  آج میں ایک دال کا ترکیب بانٹنا چاہتی ہوں جس کو پاکستانبھارت میں ہم اسے "چنا دالکہتے ہیں۔  مجھے یاد ہے کہ میری والدہہفتے میں دو بار اس دال کو پکایا کرتی تھیں کیونکہ ، یہ میرے والد کی پسندیدہ ڈش تھی اور ہم اس دال کو تازہ روٹی کے ساتھ کھانا پسندکرتے تھے۔

 چنا دال کیا ہے؟

 چنا دال اُ ن دالوں میں سے ایک دال ہے جس میں پروٹین ، فائبر ، زنک اور کیلشیم کی مقدار زیادہ ہوتی ہے۔  ہم اس سے بنے آٹے کو بھی استعمال کرتے ہیں ، اسے"بیسنچنے کا آٹا کہا جاتا ہے اور ہم اس آٹے سے کئی

 ڈشز بناتے ہیں۔

 چنا دال پکانے کا طریقہ

 لوگ اس دال کو کئی طریقوں سے پکاتے ہیںگوشت کے ساتھ ، آلو کے ساتھ ، سادہ دال اور یہاں تک کہ کدو کے ساتھ۔  آج میںاپنی دال کو سبز توری” زوکینی” کے ساتھ پکاؤں گی۔  آپ اسے پکانے سے پہلے ایک گھنٹہ بھگو سکتے ہیں ، یا آپ اسے پریشر ککر میں پکا سکتےہیں۔  آپ دوسرے طریقے سے کچھ وقت بچاتے ہیں ، لیکن میری رائے میں اس کا ذائقہ ایک جیسا نہیں ہوتاہے۔  میں دال کو  ابالتی ہوں اور جب یہ قدرتی طور پر نرم ہو جاتی ہے تو میں اسے مصالحہ میں بھونتی ہوں۔

 چنا دال اور سبز توریاں۔

 اجزاء:

 دو سبز توریاںچھلکے  اتار کےکیوب میں کاٹ لیں۔

 ایک کپ - چنا دال۔

 ایک پیازکٹی ہوئی۔

 ایک ٹماٹر کٹا ہوا۔

 ایک چائے کا چمچمرچ پاؤڈر۔

 ایک چائے کا چمچپیپریکا پاؤڈر۔

 ایک چائے کا چمچنمک۔

 آدھا چائے کا چمچہلدی پاؤڈر۔

 چٹکی دار چینی کا پاؤڈر۔

 چٹکی لونگ پاؤڈر۔

 ایک کھانے کا چمچادرک لہسن کا پیسٹ۔

 تین کھانے کے چمچکھانا پکانے کا تیل۔

 دو ہری مرچیں۔

 ایک کھانے کا چمچتازہ دھنیا گارنش کے لیے۔

 طریقہ:

 پیلے دال کو دھو لیں۔  چار کپ پانی کے اندر شامل کریں۔  اسے تیز آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ پانی ابلنے لگے۔  ایک بار جب یہ ابلنےلگے تو اسے درمیانی آنچ پر 40 منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ دال ٹینڈر ہو جائے لیکن پھر بھی نم ہو۔  اگر یہ خشک ہے تو ایک کپپانی ڈال کر مزید دو منٹ پکائیں۔  اس دوران  ایک سوس پین میں تیل اور پیاز ڈالیں ، پیاز کو سنہری ہونے تک بھونیں۔  لہسن ،ادرک پیسٹ ، ٹماٹر اور دیگر تمام  مصالحے شامل کریں۔  اسے تقریبا  پانچ منٹ تک بھونیں ، یہاں تک کہ تیل مسالے سے الگہونے لگے۔  سبز توریاں  شامل کریں اور سوس پین کو ڈھانپیں۔  اسے دس منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ سبز توریاں  ٹینڈر ہوجائے۔  ابلی ہوئی دال ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔  آنچ بند کریں اور اسے ہرا دھنیا کے ساتھ ساتھ ہری مرچوں سے گارنشکریں۔  ٹیسٹی اور صحت مند دال پیش کرنے کے لیے تیار ہیں۔  اسے ابلے ہوئے چاول یا روٹی کے ساتھ پیش کریں۔


Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer