How to make sooji ka Halwa or Pudding

Today, I want to share with you a recipe it’s

called “ Sooji ka Halwa” is my mother's favourite sweet.

First of all, I will talk about my daily routine. Today was a normal day. As usual, I finished house cleaning. I pass the broom every day because I have a dust allergy. This afternoon the neighbour’s children came to our home, and they brought some muffins. They said,” happy Ramadan, this gift is for you”.their smile was very beautiful, I hugged them, and they left. I told my daughters, and they were so touched, and later my daughter baked some cookies and gave them to them. They were very happy! I wish all of us older people care for each other, and exchange smiles, like the children!
Let's know about today's recipe.


What is sooji ka Halwa?

Sooji Halwa is a traditional Pakistani/ Indian dessert. It is a pudding made with semolina, sugar, green cardamom or fennel seeds, and ghee(butter).  Everything else is optional.


We make Halwa purry, it is made on festive or religious occasions. It is a day saver and we can make it very quickly for our guests with few ingredients. It is so simple and delicious. Let's make Halwa!

Sooji is Halwa or pudding 

Ingredients:

One cup - semolina (sooji)

3/4cups- sugar

Three cups- water

Five tablespoons - butter or ghee

Half teaspoon - fennel seeds or cardamom  powder

Method:

In a saucepan, heat the butter with cardamom. Add semolina,  roast it on low heat, and stir constantly for about ten minutes. Add water slowly. Be careful while adding water because when we add the water got roasting sooji,  it bubbles up a lot so be careful. That is why you need to add water very slowly while stirring, otherwise, you can burn yourself. Add sugar, cook it on medium heat until all the water is dry and the butter starts to separate from semolina. Turn off the heat and serve with puri or naan!




آج میں آپ کے ساتھ "سوجی کے حلوہ" کی ترکیب شیئر کرنا چائتی ہوں۔

   سوجی کا حلوہ کیا ہے؟

   سوجی حلوہ ایک روایتی پاکستانی/ہندوستانی میٹھا ہے۔  یہ سوجی، چینی، ہری الائچی یا سونف اور گھی (مکھن) سے بنایا جاتا ہے۔  باقی سب اجزااختیاری ہے۔


   ہم حلوہ پوری بناتے ہیں، یہ تہواروں یا مذہبی مواقع پر بنایا جاتا ہے۔  یہ دن سیور  ہے اور ہم اسے اپنے مہمانوں کے لیے چند اجزاء کے ساتھ بہت جلد بنا سکتے ہیں۔  یہ بہت سادہ اور مزیدار ہے۔  آئیے حلوہ بنائیں

   سوجی کا حلوہ۔

   اجزاء:

   ایک کپ - سوجی (سوجی)

   - 3/چینی پونا کپ 4

 پانچ کھانے کے چمچ مکھن یا گھی

  تین کپ - پانی

   آدھا چائے کا چمچ - سونف کے بیج یا الائچی پاؤڈر

   طریقہ:

   ایک سوس پین میں الائچی کے ساتھ مکھن گرم کریں۔  سوجی ڈالیں، ہلکی آنچ پر بھونیں، اور تقریباً دس منٹ تک مسلسل ہلائیں۔  آہستہ آہستہ پانی ڈالیں۔  پانی ڈالتے وقت احتیاط برتیں کیونکہ جب ہم پانی ڈالتے ہیں تو  گرم  سوجی  ہوتی  ہے،  لہٰذا احتیاط کریں۔  آپ کو ہلاتے ہوئے  بہت آہستہ پانی ڈالنے کی ضرورت ہے، ورنہ آپ خود کو جلا سکتے ہیں۔  چینی شامل کریں اور  درمیانی آنچ پر پکائیں جب تک کہ سارا پانی خشک نہ ہو جائے اور مکھن حلوے  سے الگ ہونے لگے۔  آنچ بند کر دیں اور پوری یا نان  کے ساتھ سرو کریں


Cookies made by my daughter 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake