How to make sooji ka Halwa or Pudding
Today, I want to share with you a recipe it’s
called “ Sooji ka Halwa” is my mother's favourite sweet.
What is sooji ka Halwa?
Sooji Halwa is a traditional Pakistani/ Indian dessert. It is a pudding made with semolina, sugar, green cardamom or fennel seeds, and ghee(butter). Everything else is optional.
We make Halwa purry, it is made on festive or religious occasions. It is a day saver and we can make it very quickly for our guests with few ingredients. It is so simple and delicious. Let's make Halwa!
Sooji is Halwa or pudding
Ingredients:
One cup - semolina (sooji)
3/4cups- sugar
Three cups- water
Five tablespoons - butter or ghee
Half teaspoon - fennel seeds or cardamom powder
Method:
In a saucepan, heat the butter with cardamom. Add semolina, roast it on low heat, and stir constantly for about ten minutes. Add water slowly. Be careful while adding water because when we add the water got roasting sooji, it bubbles up a lot so be careful. That is why you need to add water very slowly while stirring, otherwise, you can burn yourself. Add sugar, cook it on medium heat until all the water is dry and the butter starts to separate from semolina. Turn off the heat and serve with puri or naan!
آج میں آپ کے ساتھ "سوجی کے حلوہ" کی ترکیب شیئر کرنا چائتی ہوں۔
سوجی کا حلوہ کیا ہے؟
سوجی حلوہ ایک روایتی پاکستانی/ہندوستانی میٹھا ہے۔ یہ سوجی، چینی، ہری الائچی یا سونف اور گھی (مکھن) سے بنایا جاتا ہے۔ باقی سب اجزااختیاری ہے۔
ہم حلوہ پوری بناتے ہیں، یہ تہواروں یا مذہبی مواقع پر بنایا جاتا ہے۔ یہ دن سیور ہے اور ہم اسے اپنے مہمانوں کے لیے چند اجزاء کے ساتھ بہت جلد بنا سکتے ہیں۔ یہ بہت سادہ اور مزیدار ہے۔ آئیے حلوہ بنائیں
سوجی کا حلوہ۔
اجزاء:
ایک کپ - سوجی (سوجی)
- 3/چینی پونا کپ 4
پانچ کھانے کے چمچ مکھن یا گھی
تین کپ - پانی
آدھا چائے کا چمچ - سونف کے بیج یا الائچی پاؤڈر
طریقہ:
ایک سوس پین میں الائچی کے ساتھ مکھن گرم کریں۔ سوجی ڈالیں، ہلکی آنچ پر بھونیں، اور تقریباً دس منٹ تک مسلسل ہلائیں۔ آہستہ آہستہ پانی ڈالیں۔ پانی ڈالتے وقت احتیاط برتیں کیونکہ جب ہم پانی ڈالتے ہیں تو گرم سوجی ہوتی ہے، لہٰذا احتیاط کریں۔ آپ کو ہلاتے ہوئے بہت آہستہ پانی ڈالنے کی ضرورت ہے، ورنہ آپ خود کو جلا سکتے ہیں۔ چینی شامل کریں اور درمیانی آنچ پر پکائیں جب تک کہ سارا پانی خشک نہ ہو جائے اور مکھن حلوے سے الگ ہونے لگے۔ آنچ بند کر دیں اور پوری یا نان کے ساتھ سرو کریں
Cookies made by my daughter
Yummy cookies
ReplyDelete