About Coqmmunity gardens& Urad lentil recipe

 

In January, I filled an application for gardening in the park. First they refused, but today they emailed us that " they have a place." So my daughter and I went there and they registered my name. Afterwards, we saw the spot that was reserved under my name. So we did a little bit of work there. Tomorrow we will buy some seeds, plants etc. We will start to plant. Anyways, when I came back I prepared dinner for my family. Today I cooked lentils called " urad dal". We can buy from any Pakistani/ Indian grocery stores.I will share my lentil recipe with you.   

Lentil "Urad dal"


Ingredients:


One cup- lentil( wash before cooking)


One teaspoon- chili powder


One teaspoon cumin powder


One tablespoon coriander powder


1/2 teaspoon- turmeric powder


1/4 teaspoon- cloves powder


1/4 teaspoon- cinnamon powder


One medium- onion( cut in to small pieces)


One medium- tomato ( cut in to small pieces)


One tablespoon- garlic and ginger paste


Three tablespoons- cooking oil


One teaspoon salt


Green coriander for garnish

Method


Wash the lentil and add three cups of water. Boil on high heat for twenty minutes. After twenty minutes, turn off the heat. In another saucepan put cooking oil and onions. Fry until light golden. Add garlic,ginger paste and cook for two minutes. Add all spices and tomatoes. Cook for five minutes and stir constantly. When the oil begins to separate from the gravy,add lentils and cook for five minutes. Turn off the heat and garnish it with green coriander. You can serve these lentils with rice. My family eats with fresh pitas "roti" that I make at home. I will write my pitas recipe another time. I hope you will like today's recipe.



جنوری میں ، میں نے پارک میں باغبانی کے لئے ایک درخواست بھری۔  پہلے انہوں نے انکار کردیا ، لیکن آج انہوں نے ہمیں ای میل کیا کہ "ان کے پاس جگہ ہے۔"  تو میں اور میری بیٹی وہاں گئے اور انہوں نے میرا نام درج کیا۔  اس کے بعد ، ہم نے وہ جگہ دیکھی جو میرے نام کے تحت مختص تھی۔  تو ہم نے وہاں تھوڑا سا کام کیا۔  کل ہم کچھ بیج ، پودے وغیرہ خریدیں گے. اور ہم لگانا شروع کردیں گے۔  ، جب میں واپس آیئ تو میں نے اپنے بچوں کے لئے رات کا کھانا تیار کیا۔  آج میں نے "ماش کی دال" پکائی۔  ہم کسی بھی پاکستانی / ہندوستانی گروسری اسٹور سے خرید سکتے ہیں۔ میں آپ کے ساتھ اپنی دال کی ترکیب شیر کروں گی


دال "ماش کی دال"



ا


جزاء:


ایک کپ دال ( پکانے سے پہلے دھو لیں)


ایک چائے کا چمچ۔ مرچ پاؤڈر


ایک چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر


ایک چمچ دھنیا پاؤڈر


1/2 چائے کا چمچ- ہلدی پاؤڈر


1/4 چائے کا چمچ- لونگ پاؤڈر


1/4 چائے کا چمچ۔ دارچینی پاؤڈر


ایک درمیانی پیاز (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ کر)


ایک میڈیم ٹماٹر (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ کر)


ایک چمچ۔ لہسن اور ادرک کا پیسٹ


تین کھانے کے چمچ۔ککنگ آئل


ایک چائے کا چمچ نمک


گارنش کے لئے ہرا دھنیا

طریقہ


دال دھو لیں اور تین کپ پانی ڈالیں۔  بیس منٹ کے لئے تیز آنچ پر ابالیں۔  بیس منٹ کے بعد آنچ بند کردیں۔  ایک اور ساس پین میں کھانا پکانے کا تیل اور پیاز ڈال دیں۔  ہلکا سنہری ہونے تک بھونیں۔  لہسن ، ادرک کا پیسٹ ڈال کر دو منٹ پکائیں۔  تمام مصالحے اور ٹماٹر شامل کریں۔  پانچ منٹ تک پکائیں اور مسلسل ہلائیں۔  جب تیل گریوی سے الگ ہونا شروع ہوجائے تو ، دال ڈالیں اور پانچ منٹ تک پکائیں۔  آنچ بند کردیں اور اس کو ہرا دھنیا سے سجا ئیں۔  آپ  دال کو چاول کے ساتھ پیش کرسکتے ہیں۔  میرے گھر والے تازہ  "روٹی" کے ساتھ کھاتے ہیں جو میں گھر میں بناتی ہوں۔  میں اپنی روٹی کی ترکیب کو کسی اور دن لکھوں گی۔  مجھے امید ہے کہ آپ آج کی ترکیب پسند کریں گے۔






Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake