A quick chicken salad













Like every day I woke up early 

in the morning. After my morning prayer, I went back to bed. At nine when I got up, first of all I practiced a little bit my Duolingo french course. Then I finished my routine house cleaning. Afterwards, I prepared lunch and I made two to three deferent dishes. This is because sometimes the family doesn’t eat the same dish. Today I cooked lentils, boiled rice, potatoes masala and chicken salad. Anyway, after my afternoon prayer, I took a nap. When I got up it was almost supper time, so I prepared supper. Today I decided not to go for a walk, because today is very hot outside. I watched my favourite tv show “Law and Order “, and my day ended like this. Today, I will share how I made chicken salad. 


Ingredients: 

For chicken 

One chicken - breast 

Half teaspoon- paprika 

1/4 teaspoon- salt 

1/4 teaspoon- black pepper 

Half teaspoon- cumin powder 

Half teaspoon- coriander powder 

Half teaspoon- garlic powder 

One tablespoon - oil 


For salad 

One stick - finely diced celery

Two tablespoons- red onion finely diced 

Two green onions chopped 

Two tablespoons- parsley or coriander chopped 

Five leaves- lettuce 

Two tablespoons- bell pepper finely diced 

Half cup almonds or any other nuts (crushed)


For dressing salad

One tablespoon- lemon juice 

Two tablespoons-  mayonnaise (eggless)

Salt and pepper to taste 

Method

In a bowl, mix oil, salt , pepper, garlic, paprika cumin and coriander powder. Add the chicken breast  in the bowl until fully coated. Let it marinate for half hour. After half an hour, heat a pan over medium heat. Add marinated chicken and cook for five minutes on each side , remove from heat and let it cool. Meanwhile , prepare salad . In a large bowl add celery, green onions, red onion, bell pepper, almonds, lettuce , parsley or green coriander. Cut chicken breast in to small pieces and add to the salad. 

In a small bowl add salt, pepper, mayo and lemon juice. Well combined, add this dressing to the salad. Mix well  and  serve! 

If someone likes this recipe please let me know in the comment box below!





A old grocery store in downtown  Montreal 




ہر دن کی طرح میں آج بھی سویرے جاگی تھی

اصبح کے وقت صبح کی نماز کے بعد ، میں واپس بستر پر چلی گئی۔  نو بجے جب میں اٹھی تو سب سے پہلے میں نے اپنے ڈوولنگوفرانسیسی کورس کی تھوڑی سی مشق کی۔  پھر میں نے اپنے معمول کے مطابق گھر کی صفائی ختم کی۔  اس کے بعد ، میں نے لنچ تیارکیا اور میں نے دو سے تین مختلف ڈشز بنائیں۔  اس کی وجہ یہ ہے کہ بعض اوقات گھر والے  ایک ہی ڈش نہیں کھاتے ہیں۔  آجمیں نے دال ، ابلے ہوے چاول ، آلو کا مسالہ اور چکن کا سلا بنایا۔  بہرحال ، میری دوپہر کی نماز کے بعد ، میں نے تھوڑا سارسٹ کیا ۔  جب میں اٹھی تو تقریباکھانے کا وقت تھا ، لہذا میں نے رات کا کھانا تیار کیا۔  آج میں نے سیر کے لئے نہیں جانےکا فیصلہ کیا ہے ، کیونکہ آج باہر بہت گرمی  ہے۔  میں نے اپنا پسندیدہ ٹی وی شو "لاء اینڈ آرڈردیکھا اور میرا دن اسی طرح ختمہوا۔  آج ، میں شیئر کروں گی کہ میں نے چکن کا سلاد کیسے بنایا۔


اجزاءچکن کے لئے

ایک چکن بریسٹ

 

  آدھا چائے کا چمچ پیپریکا

 ون چوتھائی  چائے کا چمچنمک

 ون چوتھائی  چائے کا چمچکالی مرچ

 آدھا چمچزیرہ پاؤڈر

 آدھا چمچدھنیا پاؤڈر

 آدھا چمچ۔ لہسن کا پاؤڈر

 ایک چمچ - تیل


 سلاد کے لئے .

ایک ڈنڈی - باریک کٹی ھوئیی 

سلہری 

 دو کھانے کے چمچسرخ پیاز باریک کاٹا  ہوا

 دو ہری پیاز کٹی

 دو چمچپارسلی  یا دھنیا کٹا  ہوا


 پانچ پتےلیٹش

 دو کھانے کے چمچشملا  مرچ باریک کاٹ لیں 

 

 آدھا کپ بادام یا کوئی اور گری دار میوے (پسے ہوئے)


 ڈریسنگ سلاد کے لئے

 ایک چمچلیموں کا رس

 دو چمچمیئونیز (بغیر انڈوں والا )

  نمک اور کالی مرچ 

 ذائقے کے حساب سے 

 طریقہ

 ایک پیالے میں ، تیل ، نمک ، کالی مرچ ، لہسن ، پیپریکا زیرہ اور دھنیا پاؤڈر ملا دیں۔چکن برسٹ کو  مصالحے والے پیالے میں ڈالیںاچھی طرح مکس کریں   جب تک مکمل طور پر چکن پہ مصالحہ  نہ  لگ جائے ۔  آدھے گھنٹے کے لئے اس کو ایک طرف رکھ دیں ۔  آدھے گھنٹے کے بعد ، ایک پین کو درمیانے آنچ پر گرم کریں۔  میرینیٹڈ چکن ڈالیں اور دونوں طرف پانچ منٹ تک پکائیں ، آنچ سےہٹا  دیں اور ٹھنڈا ہونے دیں۔  ادھر ، سلاد تیار کریں۔  ایک بڑے پیالے میں سہلری  ، ہرا پیاز ، سرخ پیاز ، شملا  مرچ ، بادام ،لیٹش ، پارسلی  یا ہرا دھنیا ڈالیں۔  چکن برسٹ  کو چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ کر سلاد میں شامل کریں۔

 ایک چھوٹے پیالے میں نمک ، کالی مرچ ، میونائیز اور لیموں کا رس ڈالیں۔  اچھی طرح سے مکس کریں  ، اس ڈریسنگ کو سلاد میںشامل کریں۔  اچھی طرح سے مکس  کریں اور سرو کریں کسی کو یہ ترکیب پسند ہے تو براہ کرم مجھے نیچے کمنٹ باکس میں بتائیں

Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake