Make Meat, potatoes “Aloo Gossht”
Happy father’s day to all fathers. This morning we woke up around ten, because last night we went to sleep at 2AM. We made a special breakfast for my husband, my daughters helped me to cook. After house cleaning, my husband and I went to see the garden. I cleaned the plants and my husband watered the plants. Afterwards, we went to the store to buy a few things for home. When we came back home , I prepared the lunch. For the lunch I made beef and potato curry. In Pakistan/India we call this dish” Aloo gosht”. So I will share this recipe with you
Ingredients:
One pound- beef(cut in cubes)
Two medium- potatoes (peeled and cut)
four pieces of one potatoes
One teaspoon- chilli powder
One teaspoon- salt
One teaspoon- paprika powder
One tablespoon- coriander powder
Half teaspoon- turmeric
One teaspoon- cumin powder
One teaspoon- garam masala powder
Two medium- onions (cut in to small pieces)
One tomato- (cut in to small pieces)
Three tablespoons- cooking oil
Green coriander for garnish
Method:
Wash the meat and put it in a saucepan with one cup of water. Add tomato, onions and all the spices. Cover the saucepan and cook on high heat for five minutes. Pre-heat the oven to 350 and put the saucepan with cover in the oven for 40 minutes. After forty minutes, take out the saucepan from the oven. Put the saucepan on the top stove, then add oil and cook on medium heat for five minutes. Add potatoes and two cups of water. Cover the saucepan and cook until potatoes are tender, which is about fifteen minutes. Turn off the heat and garnish with green coriander. Your delicious Beef and potato curry is ready to be serve. You can eat with rice or a pita bread.
Note: you can buy garam masala from any Indian/Pakistani store. Next time I will share with you how we can make garam masala at home.
تمام باپ کو مبارک ہو والد کا دن۔ آج صبح ہم دس بجے بیدار ہوئے ، کیوں کہ کل رات ہم 2 بجے سونے گئے تھے۔ ہم نےاپنے شوہر کے لئے خصوصی ناشتہ کیا ، میری بیٹیوں نے کھانا پکانے میں میری مدد کی۔ گھر کی صفائی کے بعد ، میں اور میرے شوہرباغ دیکھنے گئے تھے۔ میں نے پودوں کو صاف کیا اور میرے شوہر نے پودوں کو پانی دیا۔ اس کے بعد ، ہم گھر کے لئے کچھ چیزیںخریدنے کے لئے اسٹور گئے۔ جب ہم گھر واپس آئے تو میں نے لنچ تیار کیا۔ دوپہر کے کھانے میں میں نے گائے کا گوشت اورآلو کا سالن بنا یا۔ پاکستان / ہندوستان میں ہم اس ڈش کو ”الو گوشت“ کہتے ہیں۔ تو میں آپ کے ساتھ یہ نسخہ شیئر کروں گی ا
اجزاء:
ایک پاؤنڈ گائے کا گوشت (کیوب میں کاٹا ھوا)
دو درمیانے آلو (چھیل کے اور کٹے ہوئے)
ایک آلو کے چار ٹکڑے
ایک چائے کا چمچ۔ مرچ پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ۔ نمک
ایک چائے کا چمچ۔ پاپریکا پاؤڈر
ایک چمچ - دھنیا پاؤڈر
آدھا چمچ - ہلدی
ایک چائے کا چمچ جیرا پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ۔ گرم مسالہ پاؤڈر
دو درمیانی پیاز (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ کر)
ایک ٹماٹر- (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ کر)
تین کھانے کے چمچ۔ککنگ آئل
گارنش کے لئے ہرا دھنیا
طریقہ:
گوشت کو دھو لیں اور ایک کپ پانی کے ساتھ اسے ایک دیکچی میں ڈالیں۔ ٹماٹر ، پیاز اور تمام مصالحے ڈالیں۔ سوس پین کوڈھانپیں اور پانچ منٹ تک تیز آنچ پر پکائیں۔ اون کو 350 پہ پہلے گرم کریں اور سوس پین کو اون میں 40 منٹ کے لئے ڈھانپ کررکھ دیں ۔ چالیس منٹ کے بعد ، اون سے سوس پین نکالیں۔ دیکچے کو اوپر والے ٹاپ والے سٹوو پر رکھیں ، پھر تیل ڈالیں اورپانچ منٹ درمیانی آنچ پر پکائیں۔ آلو اور دو کپ پانی شامل کریں۔ سوس پین کو ڈھانپیں اور آلو ٹینڈر ہونے تک پکائیں ، جو تقریباپندرہ منٹ ۔ آنچ کو بند کردیں اور ہرا دھنیا سے گارنش کریں۔ آپ کا مزیدار گوشت اور آلو کا سالن کھانے کے لئے تیار ہے۔ آپ چاول یا روٹی کے ساتھ کھا سکتے ہیں۔
نوٹ: آپ کسی بھی ہندوستانی / پاکستانی اسٹور سے گرم مسالہ خرید سکتے ہیں۔ اگلی بار میں آپ کے ساتھ شیئر کروں گی کہ ہم گھرمیں گرم مسالہ پوڈر کیسے بنا سکتے ہیں۔
Comments
Post a Comment