How to make Samosas

Yesterday was a very special day. My granddaughter came home for the first time since she was born. My younger daughter made some beautiful banners, where it was written “Welcome Home Baby”. She decorated the living room with the help of her other sisters. I prepared some dishes for supper. I made chicken biryani, samosas,spinach beef ,baked chicken, green peas, and custard .for dessert.My daughter made some brownies. They arrived home at 5 PM and I saw my granddaughter. She is so beautiful.  I can’t explain what I felt when I held my granddaughter. I felt an inexplicable feeling. Today, I will share with you my samosas recipe. Samosas are very famous snacks in Pakistan/ India. 

How to make Samosas 


Ingredients:


For dough:

Three cups- all preps flour

Three tablespoons - cooking oil

One cup- water

One teaspoon salt

Half teaspoon of carom seeds


For filling:

6 medium- potatoes ( peel and boiled)

One teaspoon chilli powder 

One teaspoon coriander powder 

Half teaspoon turmeric powder 

One teaspoon salt 

Cooking oil for deep frying 

One teaspoon whole cumin 

Half cup green peas ( frozen)


In a mixing bowl, mix flour and salt. Add the oil and then start mixing with your hand, rubbing the flour with oil until the mixture resembles crumbs. Start adding water, little by little and mix to form a stiff dough (do not make the dough soft). Cover the dough and set aside for 35 minutes. Meanwhile start working on the filling. crush the boiled potatoes by hand. Add peas and all the spice, mix with a spoon once the dough has rested, and knead it . Then divide the dough into 12 equal balls. Roll out each ball to 5 inches long and 3 inches wide. Then cut it in to two parts. Make a cone. Press down on the seam to stick it. Fill the samosa with the potato filling (about 2 tablespoons). Brush the edges with water and pinch it to seal the samosa. Repeat same process with the remaining dough. Fry the samosas in to hot oil, wiry a maximum of three samosas at the time. Fry the samosas on medium heat until golden and crispy. Drain on paper towels before serving. Serve with green chutney.

Now, if you can’t find carom seed you can replace with cumin seeds or you can skip-it completely. You can buy carom seeds from any Pakistani/Indian grocery store!














کل ایک خاص دن تھا۔  میری پوتی کی پیدائش کے بعد وہ پہلی بار گھر آئی تھی۔  میری چھوٹی بیٹی نے کچھ خوبصورت بینرز بنائے ،جہاں "ویلکم ہوم بیبیلکھا ہوا تھا۔  اس نے اپنی دوسری بہنوں کی مدد سے کمرے کو سجایا۔  میں نے کھانے کے لئے کچھ پکوانتیار کیے۔  میں نے چکن بریانی ، سموسے ، پالک گائے کا گوشت ، بیک ہوا چکن ، سبز مٹر ، اور کسٹرڈ تیار کیا۔  وہ شام 5 بجے گھر پہنچےاور میں نے اپنی پوتی کو دیکھا۔  وہ بہت خوبصورت ہے جب میں نے اپنی پوتی کو اٹھایا تو میں نے کیا محسوس کیا اس کی وضاحتنہیں کرسکتی۔  مجھے ایک ناقابل فراموش احساس ہوا۔  آج ، میں آپ کے ساتھ اپنی سمووں کی ترکیب شیر کروں گی۔  سموسےپاکستان / ہندوستان میں بہت مشہور  ہیں۔م

سموسے

پٹی بنانے کے لیے


اجزا

تین کپ آل پرپز سفید میدا

 تین کھانے کے چمچ۔ کھانا پکانے کا تیل

 ایک کپ پانی

 ایک چائے کا چمچ نمک

 آدھا چمچ اجوین کے بیج میں


 فیلننگ کے لئے:

 درمیانے آلو چھ ( چھلکا اتار کے ابالنے کے بعد ٹھنڈے کر لیں)چھ 

 ایک چائے کا چمچ مرچ پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ دھنیا پاؤڈر

 آدھا چمچ ہلدی پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ نمک

 گہری کڑاہی میں کھانا پکانے کا تیل

 ایک چائے کا چمچ سارا جیرا

 آدھا کپ ہرا مٹر (منجمد)


 مکسنگ کٹوری میں ، آٹا اور نمک ملا دیں۔  تیل شامل کریں اور پھر اپنے ہاتھ سے ملنا شروع کردیں ، آٹے کو تیل کے ساتھ اسوقت تک رگڑیں جب تک کہ یہ مرکب چکنا ہوجائے۔  تھوڑا تھوڑا سا پانی ڈالنا شروع کردیں اور سخت آٹا بنانے کے لئے مکسکرلیں (آٹا کو نرم نہ بنائیں)۔  آٹا ڈھانپیں اور 35 منٹ کے لئے ایک طرف رکھیں۔  ادھر فیلنیگ پر کام شروع کریں۔  ہاتھوں سےابلے ہوئے آلو کو کچل دیں۔  مٹر اور سارا مصالحہ ڈالیں  اور اچھی طرئع مکس کر کے ایک

ایک پیڑے کو 

رول  کر روٹی بنا لیں ۔  پھر اسے دو حصوں میں کاٹ دیں۔  ایک کون کی شکل بنائیں۔  اس  میں آلو کی فیلنگ دو  کھانے کے چمچ   ڈالیں اور سموسے کے کناروں پہ پانی  اپنی انگلی سے  پانی لگائیں  اور اسے سموسے کو سیل کر دیں ۔  باقی آٹے کے ساتھ اسی عملکو دہرائیں۔  سموسوں کو گرم تیل میں فرائ کریں ، ایک  وقت  میں زیادہ سے زیادہ تین سموسے ڈالیں ۔  سموسوں کو درمیانی آنچ پرسنہری اور کرکرا ہونے تک فرائی کریں۔  سروکرنے سے پہلے ٹشو پیپر پر ڈال کے اکسٹر ا تیل ڈرائ  کریں۔  ہری چٹنی کے ساتھ پیشکریں۔

 اب ، اگر آپ کو اجوین کے بیج نہیں مل پاتے ہیں تو آپ زیرہ کے بیجوں کو ڈال سکتے ہیں  یا آپ اسے مکمل طور پر چھوڑ سکتےہیں۔  آپ کسی بھی پاکستانی / ہندوستانی گروسری اسٹور سے اجوین کے بیج خرید سکتے ہیں!








Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?