Baked Falafel
Yesterday I was busy, because all family was together. First of all, my daughters decorated the house. Then, we prepared some dishes together for lunch. The whole family ate together and, after lunch, my sons and husband went to the park to play basketball. They went to their childhood park. When they came back, we did my granddaughter Bibi‘s first haircut ceremony. In my country, we call a special person and he comes home to cut the baby’s hair but here we do it differently. When my daughters were born, I held them and my husband cut their hair. Yesterday, my husband held the baby and I cut her hair. Anyway, yesterday was a very beautiful day and we had a lot of fun, because all my children were at home. When they left, it was a little hard and sad for me but life goes on. This afternoon, my husband and I went to see our garden. Plants are now growing. Today, we picked some radishes and peppers from our garden. Then, I watered my plants and we came back home. I took a little nap. Afterwards, I cooked supper. As usual after eating I finished my evening prayer and that’s how my day ended. Today I will share how I bake falafels.
Baked falafel
Ingredients:
Two cups- dried chickpeas (don’t use canned)
One small - onion
Five- garlic cloves
Half cup- parsley
Half cup - fresh coriander
Three tablespoons- flour or breadcrumbs
Half teaspoon- salt
Three tablespoons extra virgin olive oil
Half teaspoon- black pepper
Half teaspoon- paprika
Half teaspoon- cumin powder or whole
One teaspoon- baking soda
Method
Put the chickpeas in a large bowl, pour water over them until there is about three inches of cold water. Let them soak overnight, then wash and drain. Put chickpeas in a grinder. Add garlic, onion, parsley, coriander, baking soda ,olive oil and all spices. Make it smooth but crumbly. Transfer this mixture in to a large bowl add breadcrumbs and mix until combined. Cover and put in the fridge for about half an hour. Preheat the oven 350f. Remove falafel mixture from the fridge and, using wet hands, shape them in to one inch balls. Place them in a greased baking sheet and bake for 35 minutes (after fifteen minutes flip the falafels). Check them and if they are not golden, bake for an extra five minutes. Then take out from the oven and serve in a pita bread with hummus, lettuce and falafel as a wrap! If someone likes this recipe please let me know in the comment box below.
کل میں مصروف تھی ، کیونکہ تمام کنبہ ایک ساتھ تھے۔ سب سے پہلے ، میری بیٹیوں نے گھر سجایا۔ اس کے بعد ، ہم نے دوپہرکے کھانے کے لئے کچھ پکوان تیار کیے۔ پورے کنبہ نے ایک ساتھ کھانا کھایا اور ، دوپہر کے کھانے کے بعد ، میرے بیٹے اور شوہرباسکٹ بال کھیلنے پارک گئے۔ وہ اپنے بچپن کے پارک گئے تھے۔ جب وہ واپس آئے تو ہم نے اپنی پوتی بی بی کی پہلی بالکٹوانے کی تقریب کی۔ میرے ملک میں ، ہم ایک خاص فرد کو بلاتے ہیں اور وہ گھر آکے بچوں کے بال کاٹتاہے لیکنیہاں ہم اسے مختلف طریقے سے کرتے ہیں۔ جب میری بیٹیاں پیدا ہوئیں ، میں نے انہیں تھام کے رکھا اور میرے شوہر نے انکے بال کاٹے۔ کل ، میرے شوہر نے بچی کو تھام کے رکھا اور میں نے اس کے بال کاٹے۔ ویسے بھی ، کل ایک بہتخوبصورت دن تھا اور ہم نے بہت فن کیا ، کیونکہ میرے تمام بچے گھر پر تھے۔ جب وہ چلے گئے ، یہ میرے لئے قدرے سختاور افسردہ تھا لیکن زندگی چلتی رہتیہے۔ آج سہ پہر ، میں اور میرے شوہر ہمارا باغ دیکھنے گئے تھے۔ پودے اب بڑھ رہے ہیں۔ آج ، ہم نے اپنے باغ سے کچھ مولیاں اور سبز مرچیں توڑی ہیں پہلی دفعہ۔ پھر ، میں نے اپنے پودوں کو پانی لگایااور ہم گھر واپسآئے۔ میں نے تھوڑا سا آرام کیا۔ اس کے بعد ، میں نے رات کا کھانا پکایا. کھانے کے بعد ہمیشہ کی طرح میں نے شام کی نمازپڑی اور یوں ہی میرا دن ختم ہوا۔ آج میں شیئر کروں گی کہ میں کس طرح فلافل اون میں بیک کرتی ہوں۔
بیک ہوا فلا فل
اجزاء
دو کپ خشک چنے (ڈبے والے استعمال نہ کریں)
ایک چھوٹا - پیاز
پانچ- لہسن کے جوے
آدھا کپ- پارسلی
آدھا کپ - تازہ دھنیا
تین کھانے کے چمچ- میدہ یا بریڈ کرنب
آدھا چائے کا چمچ۔ نمک
تین کھانے کے چمچ زیتون کا تیل
آدھا چائے کا چمچ- کالی مرچ
آدھا چائے کا چمچ
آدھا چمچ- زیرہ پاؤڈر یا سارا
ایک چائے کا چمچ۔ بیکنگ سوڈا
طریقہ
چنوں کو ایک بڑے پیالے میں ڈالیں ، ان پر پانی ڈالیں یہاں تک یہاں تک کہ تقریبا
چنے ٹھنڈے پانی میں ڈوب جائیں
انہیں رات بھر بھیگنے دیں ، پھر دھو کر پانی نکال کے خشک کریں۔ چنے کو گرینڈر میں ڈالیں۔ لہسن، پیاز ، پارسلی، دھنیا ، بیکنگ سوڈا ، زیتون کا تیل اور تمام مصالحے ڈالیں۔ اسے گرینڈ کر لیں ۔ اس مکسچر کو ایک بڑے پیالے میںمنتقل کریں بریڈ کا چورا شامل کریں اور جب تک مکس نہ ھو جائیں اچھی طرح مکس کریں ۔ ڈھک دیں اور تقریبا آدھے گھنٹے کےلئے فرج میں رکھ دیں.اون کو
تین سو پچاس ڈگری پہ گرم کریں۔ فالا فل مرکب کو فرج سے نکالیں اور ، گیلے ہاتھوں کا استعمال کرتے ہوئے ، انہیں ایک انچگیندوں کی شکل میں بنائیں ۔ انہیں آئیل لگی بیکنگ شیٹ میں رکھیں اور 35 منٹ تک بیک کریں (پندرہ منٹ کے بعد فلا فل کوپلٹائیں) ۔ انہیں چیک کریں اور اگر وہ سنہری نہیں ہیں تو ، مزید پانچ منٹ کے لئے بیک کریں۔ اس کے بعد اون سے باہر نکلیںاور پیتا روٹی میں حمس ، لیٹش اور فلافل کے ساتھ رکھ کے رول کر کے سرو کریں۔ اگر کسی کو یہ ترکیب پسند ہے تو براہ کرم مجھے نیچے دیئے گئےکامنٹ باکس میں بتائیں ۔
Before NowFrom my garden
Comments
Post a Comment