How I make chicken Tikka
These days, the weather is weird. If we are close to the AC, we feel very cold, and if we are away from the AC, we feel hot. Because of this weather, I could not sleep well last night. So, this morning, after my morning prayer, I went back to sleep and got up around 10AM. When I got up, I directly started to cook lunch because it was already too late. Afterwards, I finished my afternoon prayer and then I cooked supper. I also had an appointment this evening. I got my second dose of vaccine for COVID-19 at 7PM. After the vaccination, my daughters brought me to an ice cream shop. When we came back, it was already the end of the day. I cooked chicken tikka for supper today, so I will share with you How I Baked My Chicken Tikka.
Ingredients:
One kg- boneless chicken
One tablespoon- yogurt
Two tablespoons- fennel powder
One tablespoon- gram flour roasted(roast dry in a frypan for two minutes)
One tablespoon- ginger garlic paste
Three/green chillies and one tablespoon fresh coriander ( grinned together)
Three tablespoons cooking oil
Some red onion ring for garnish
Green chutney to serve.
Method:
In a bowl, put the chicken pieces marinated in yogurt, coriander, chilli paste, fennel powder, oil, salt, flour, and the ginger garlic paste. Mix it all well and set aside for 30 minutes. Preheat the oven at 350f. Take a baking tray and grease it with oil, arrange the chicken pieces and bake for 30 minutes. Take out the chicken from the oven and transfer the chicken on a platter. Garnish with onions, lemon, and serve with your favourite rice and green chutney.
ان دنوں موسم عجیب ہے۔ اگر ہم اے سی کے قریب ہیں تو ہمیں بہت سردی محسوس ہوتی ہے ، اور اگر ہم اے سی سےدور ہیں تو ہمیں گرمی محسوس ہوتی ہے۔ اس موسم کی وجہ سے ، میں کل رات کو اچھی طرح سے سو نہیں سکی تھی ۔ چنانچہ ،اس صبح ، صبح کی نماز کے بعد ، میں دوبارہ سونے چلی گئی اور صبح 10 بجے کے قریب اٹھی۔ جب میں اٹھی تو میں نے براہراست کھانا پکانا شروع کردیا کیونکہ ابھی بہت دیر ہوچکی تھی۔ اس کے بعد ، میں نے اپنی دوپہر کی نماز ختم کی اور پھر میں نےرات کا کھانا پکایا کیو نکہ آج شام بھی میری کرونا کی ۔ ویکسین کی دوسری خوراک مجھے شام سات بجے ملی۔ ویکسینیشن کے بعد، میری بیٹیاں مجھے آئس کریم کی دکان پر لائیں۔ جب ہم واپس آئے تو دن کا اختتام ہوچکا تھا۔ میں نے آج کھانے کے لئے چکنٹکا پکایا ، لہذا میں آپ کے ساتھ شیر کروں گی کہ میں نے اپنے چکن ٹکا کو کیسے بیک کیا۔
اجزاء:
ایک کلو ہڈی کے بغیر مرغی
We ایک چمچ- دہی
دو کھانے کے چمچ- سونف پاؤڈر
ایک کھانے کا چمچ -(بیسن) چنے کا آٹا (دو منٹ کے لئے فرائپن میں خشک روسٹ کر لیں)
ایک چمچ - ادرک لہسن کا پیسٹ
تین / ہری مرچیں اور ایک چمچ تازہ دھنیا (ایک ساتھ گرینڈ کر لیں)
تین کھانے کے چمچ کھانا پکانے کا تیل
گارنش کے لئے کچھ سرخ پیاز کی رنگ میں کاٹ لیں
سرو کرنے کے لئے گرین چٹنی۔
طریقہ:
ایک پیالے میں ، مرغی کے ٹکڑے دہی ، دھنیا ، مرچ پیسٹ ، سونف پاؤڈر ، تیل ، نمک ، آٹا ، اور ادرک لہسن کے پیسٹ ڈالیں۔ اس کو اچھی طرح سے مکس کریں اور 30 منٹ کے لئے ایک طرف رکھیں۔ اون کو تین سو پچھتر ڈگری پہ گرم کر لیں۔ بیکنگ ٹرے لیں اور اس کو تیل لگا کے ، چکن کے ٹکڑوں کو ٹرے میں ڈالیں اور 30 منٹ تک بیک کریں۔ اون سے چکن نکالیں اور چکن کو ایک سرونگ پلیٹ میں منتقل کریں۔ پیاز ، لیموں سے گارنش کریں ، اور اپنے پسندیدہ چاول اور ہری چٹنی کےساتھ پیش کریں۔
Comments
Post a Comment