Steamed vegetable momos or dumplings

Steamed stuffed momos or dumplings

Momos are street food in Pakistan/India. Also, it is called dumplings.



Now a day people all over the world eat momo!


Momos can be steamed, baked and pan-fried.

I prefer to steam. I made two kinds of momos : vegetables and with ground meat.

But today I will share the vegetables momos version.



The shaping of the moons comes through practice, the more you will practice, the easier it gets.  It was hard for me too but the shape is not very important, the taste should be good!

 The dough is very easy and simple, you just need flour, salt and one tbsp of oil and water!



For stuffing you need just a few ingredients such as cabbage, green onions, carrot and some spices. 

It is served with soy sauce or tomato chutney. 

I made a very simple sauce with this!

My children were used to eating at the restaurant, they like Momo, that's why I made it at home. So I decided to share this recipe with you!


Let's make Momos with homemade sauce

Ingredients:

For dough

One cup- all-purpose flour

1/4cup- lukewarm  water

Half tsp -salt 

Two tbsp-oil

For stuffing

1/4 tsp- cumin seeds

1/4tsp- ginger powder

One tbsp -green onion chopped 

1/4 tsp- salt

One tsp- lemon juice 

Half tsp- paprika

1/4ts-garam masala

One tbsp- oil

For sauce

One tbsp- minced garlic

One tbsp- white sesame seeds 

One tsp- white vinegar 

Half tsp- paprika

Half tsp- sugar 

 One tsp-Tomato ketchup 

One tbsp- hot oil

Method 

In a bowl, mix flour, salt and oil. Add water little by little. Knead it for about 2-3 minutes, then apply one tbsp of oil and let it rest for fifteen minutes.



Meanwhile, make the stuffing. In a pan, heat the oil with cumin seeds,  cabbage, carrot,ginger powder, onion and add all spices. cook for two to three minutes. Pour lemon juice and mix wel.  Turn off the heat. Let it cool.




Come bake to the dough, punch it and knead it again, divide the dough into 9-10 small parts, make small balls and roll them like flatbread 



 or make a big flatbread and cut it into small pieces with a glass.



Now put on tsp of stuffing on the small dough, seal it and turn them into a shape that look like momos.


The 



Place them in a steamer plate, and cover them with a lid. 




Steam them for 20 minutes on medium heat.




To make the sauce to dip your momos in, take a bowl and add garlic, paprika salt ,sugar and sesame seeds. Pour hot oil over it and mix it well.  Add soy sauce and ketchup. Mix well and when the momos are ready, enjoy them with the sauce!!







سٹیم اور  بھرے موموس 

مومو پاکستان/ہندوستان میں اسٹریٹ فوڈ ہیں۔ اس کے علاوہ اسے ڈمپلنگ بھی کہا جاتا ہے۔

آج پوری دنیا میں لوگ مومو کھاتے ہیں


مومو کو ابال کے ، سٹیم  ہوا اور پین میں فرائی کیا جا سکتا ہے۔

میں بھاپ کو ترجیح دیتی ہوں۔ میں نے دو قسم کے موموس بنائے: سبزیاں اور قیمے  کے ساتھ۔

لیکن آج میں سبزیوں کے موموس کا ورژن شیئر کروں گئی 



مومو بنانے تھوڑے مشکل ہیں جو   مشق کے ذریعے آتے ہیں، آپ جتنا زیادہ مشق کریں گے، اتنا ہی آسان ہو جاتا ہے۔  یہ میرے لیے بھی  مشکل تھا لیکن ضائقہ اچھا ہونا چائیے۔

 آٹا  بنانا بہت آسان اور سادہ ہے، آپ کو صرف آٹا، نمک اور ایک کھانے کا چمچ تیل اور پانی چاہیے


بھرنے کے لیے آپ کو صرف چند اجزاء کی ضرورت ہے جیسے گوبھی، ہری پیاز، گاجر اور کچھ مصالحے


اسے سویا ساس یا ٹماٹر کی چٹنی کے ساتھ پیش کیا جاتا ہے۔ 

میں نے اس کے ساتھ ایک بہت ہی سادہ چٹنی بنائی

میرے بچے ریستوران میں  مومو کھانے کے عادی تھے، انہیں مومو پسند ہے، اسی لیے میں نے اسے گھر پر بنایا ہے۔ تو میں نے آپ کے ساتھ اس ترکیب کا اشتراک کرنے کا فیصلہ کیا


آئیے گھر کے سوس کے ساتھ موموس بناتے ہیں۔

اجزاء

آٹا تیار کرنے کے لیے

ایک کپ - میدہ 

1/4ایک چاتھائی  کپ نیم گرم پانی

آدھا چائے کا چمچ - نمک 

دو کھانے کے چمچ تیل

بھرنے کے لیے

1/4  ایک چوتھائی عدد زیرہ

1/4ایک چاتھائی چائے کا چمچ- ادرک پاؤڈر

ایک کھانے کا چمچ - ہری پیاز کٹی ہوئی۔ 

1/4  ایک چاتھائی چائے کا چمچ نمک

ایک چمچ- لیموں کا رس 

پیپریکا آدھا چائے کا چمچ

1/4  ایک چاتھائی چائے کا چمچ گرم مسالہ

ایک کھانے کا چمچ تیل

سوس  کے لیے

ایک کھانے کا چمچ- کٹا ہوا لہسن

ایک کھانے کا چمچ- سفید تل 

ایک چائے کا چمچ سفید سرکہ 

پیپریکا آدھا چائے کا چمچ

آدھا چمچ- چینی 

 ایک چائے کا چمچ- ٹماٹو کیچپ 

ایک کھانے کا چمچ- گرم تیل

طریقہ 

ایک پیالے میں میدہ، نمک اور تیل مکس کریں۔ تھوڑا تھوڑا پانی ڈالیں۔ اسے تقریباً 2-3 منٹ تک گوندھیں، پھر ایک کھانے کا چمچ تیل لگائیں اور پندرہ منٹ تک رسٹ  کرنے دیں۔


دریں اثنا، سامان تیار کریں. ایک پین میں زیرہ، گوبھی، گاجر، ادرک پاؤڈر، پیاز ڈال کر تیل گرم کریں اور تمام مصالحے ڈال دیں۔ دو سے تین منٹ تک پکائیں۔ لیموں کا رس ڈالیں اور اچھی طرح مکس کریں۔  آنچ بند کر دیں۔ اسے ٹھنڈا ہونے دیں۔


آٹے ایک دو دفعہ ،  دوبارہ گوندھیں، آٹے کو 9-10 چھوٹے حصوں میں تقسیم کریں، چھوٹی گولیاں بنائیں اور انہیں فلیٹ بریڈ کی طرح رول کریں۔ 

 یا ایک بڑی فلیٹ بریڈ بنائیں اور اسے ایک گلاس سے چھوٹے چھوٹی روٹیاں کاٹ  لیں۔


اب اس روٹی  پر ایک چمچ  اسٹفنگ ڈال کر اسے بند کر کے موموس کی شکل میں بدل دیں۔

انہیں سٹیمر پلیٹ میں رکھیں، اور انہیں ڈھکن سے ڈھانپ دیں۔ انہیں درمیانی آنچ پ۲۰ منٹ تک بھاپ لیں۔


اپنے موموس کو ڈبونے کے لیے چٹنی بنانے کے لیے، ایک پیالہ لیں اور اس میں لہسن، پیپریکا نمک، چینی اور تل ڈالیں۔ اس پر گرم تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔  سویا ساس اور کیچپ شامل کریں۔ اچھی طرح مکس کریں اور جب مومو تیار ہو جائیں تو چٹنی کے ساتھ ان کا مزہ لیی












Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?