How I make Mutton Palau
Today was a very beautiful and sunny day, not too cold not too hot. When I got up I called my sister and we talked for about half an hour,after her accident she was not able to walk but, thanks God she is getting better now. In the last few days, I did not go to see my garden because, I was a little bit busy. So I decided to go see my plants in the afternoon today. I am very happy to see that they are growing! I watered them and plucked some green chilli pepper and some fresh mint from my garden. I want to share my mutton Palau recipe.I remember when I was young my mother used to make this dish specially on eid ul- adha.
How I cook Mutton Palau with gravy.
Ingredients: for gravy
One kg - Mutton with bones
One- onion cut into long slices
One teaspoon- salt
One tablespoon- ginger, garlic paste
Two cup - basmati rice soaked
Two cups- water
One medium - tomato cut in to small pieces
Half teaspoon- turmeric powder
Ingredients: for masala
Two green chilli
One teaspoon- cumin powder
One tablespoon-coriander powder
Three -green cardamom
Half teaspoon - cinnamon powder
One teaspoon- cumin seeds
One -leaf bay
One -one onion sliced
One teaspoon- garam masala
One teaspoon- salt three tablespoons- cooking oil
Method:
How to make gravy.
In a large , oven safe , saucepan add mutton with bones. Then add salt, turmeric, onion, ginger, garlic paste, tomato, and water. Cook it on high heat until water starts to boil. Preheat oven at 375f . Once the water starts to boil , cover the saucepan and put it in the oven. Bake it for 40 minutes with a cover on top. Soak the rice for 20 minutes. After forty minutes turn off the oven and take out the saucepan from the oven. Take out the mutton from the gravy and set it aside. In another saucepan add oil , onion and bay. Fry until onions are golden brown. Add mutton and fry it for five minutes. Add the gravy. Drain the rice and in the same saucepan add garam masala mix . Cook it for two minutes and then turn the heat to low. Sprinkle cumin seeds on it , cover the saucepan and cook for three more minutes. Turn off the heat and leave it without heat for ten minutes. Then take off the cover and stir very gently. Your delicious mutton Palau is ready to be served !
Serve Palau with raita. I already shared raita recipe in my blog earlier. If someone likes this Palau, please let me know in the comment box below!
آج نہایت خوبصورت اور دھوپ والا دن تھا ، نہ بہت زیادہ ٹھنڈا۔ جب میں اٹھی تو میں نے اپنی بہن کو فون کیا اور ہم نےآدھے گھنٹے تک بات کی ، اس کے حادثے کے بعد وہ چل نہیں پا رہی تھیں لیکن ، خدا کا شکر ہے کہ وہ اب صحت یاب ہو رہیہے۔ پچھلے دنوں میں ، میں اپنے باغ کو دیکھنے نہیں گئی کیونکہ ، میں تھوڑا سا مصروف تھی۔ لہذا میں نے آج سہ پہر کو اپنے پودوںکو دیکھنے کا فیصلہ کیا۔ میں یہ دیکھ کر بہت خوش ہوں کہ پودے بڑھ رہے ہیں! میں نے انہیں پانی لگایا اور اپنے باغ سے کچھ ہریمرچ اور کچھ تازہ پودینہ نکالا۔ میں اپنا مٹن پلاؤ ترکیب شیئر کرنا چاہتی ہوں۔ مجھے یاد ہے جب میں چھوٹی تھی میری والدہ عید الاضحیپر خصوصی طور پر یہ ڈش بناتی تھیں۔
میں کس طرح مٹن پلاؤ کو گروی کے ساتھ پکاتی ہوں۔
اجزاء: گریوی کے لئے
ایک کلو - ہڈیوں والا مٹن
ایک - پیاز لمبے ٹکڑوں میں کاٹا
ایک چائے کا چمچ۔ نمک
ایک چمچ۔ ادرک ، لہسن
کا پیسٹ. Canola is the best oil
دو کپ ‘باسمتی چاول بھیگے ہوئے
دو کپ پانی
ایک میڈیم - ٹماٹر کو چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ دیں
آدھا چمچ - ہلدی پاؤڈر
اجزاء: مسالہ مصالحے کے لیے
دو ہری مرچ
ایک چائے کا چمچ جیرا پاؤڈر
ایک چمچ - دھنیا پاؤڈر
تین عدد سبز الائچی
آدھا چمچ - دارچینی پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ جیرا
ایک کری پتہ
ایک پیاز کٹی ہوئی
ایک چائے کا چمچ۔ گرم مسالہ
ایک چائے کا چمچ۔ نمک تین کھانے کے چمچ۔ککنگ آئل
گریوی بنانے کا طریقہ
ایک بڑے ، اون محفوظ ، سوس پین میں ہڈیوں کے ساتھ مٹن ڈالیں۔ پھر اس میں نمک ، ہلدی ، پیاز ، ادرک ، لہسن کا پیسٹ ،ٹماٹر اور پانی شامل کریں۔ اس کو تیز آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ پانی ابلنا شروع ہوجائے۔ پہلے سے گرم اون 375 پر۔ ایک بارجب پانی ابلنا شروع ہوجائے تو ، سوس پین کو ڈھانپ کر اون میں رکھیں ۔ اسے 40 منٹ تک پکائیں ۔ چاول کو 20 منٹ کےلئے بھگو دیں۔ چالیس منٹ کے بعد اون کو بند کردیں اور اون سے سوس پین نکالیں۔ گریوی سے مٹن نکال کر ایک طرف رکھدیں۔ ایک اورسوس پین میں تیل ، پیاز اور کری پتہ ڈالیں۔ پیاز سنہری بھوری ہونے تک بھونیں۔ اس میں مٹن ڈالیں اور پانچمنٹ بھونیں۔ گریوی بھی گوشت میں شامل کریں۔ چاولوں سے پانی نکالیں اور چاول بھی گریوی میں شامل کر دیں گرم مصالحہ مکس کریں۔ اسے دو منٹ تک پکائیں اور پھر آنچ کو کم کردیں۔ اس پر زیرہ چھڑکیں ، سوس پین کو ڈھانپیں اور مزید تین منٹتک پکائیں۔ آنچ کو بند کردیں اور بغیر آنچ کے دس منٹ کے لئے چھوڑ دیں۔ پھر کور اتاریں اور بہت آہستہ سے ہلائیں۔ آپکا لذیذ مٹن پلاؤ تیار ہے!
رائتےکے ساتھ پلاؤ کو سرو کریں۔ میں پہلے ہی اپنے بلاگ میں رائتے کی ترکیب شیئر کر چکی ہوں۔ اگر کسی کو یہ پلاؤ پسند ہے تو ،براہ کرم مجھے نیچے کمنٹ باکس میں بتائیں
It’s looking delicious
ReplyDeleteThanks
DeleteThanks
DeleteThanks
Delete