Fried Mixed Vegetables

 Today, I cleaned both my refrigerators and found three or four kinds of vegetables in there.  I made fish for dinner with boiled basmati rice and mixed vegetables. It was very tasty. Everyone liked the mixed vegetables very much, so I thought I would share this recipe with you today. 






This is a very easy recipe that anyone can make, and it takes just 15 to 20 minutes to prepare. This is a very simple, but very colourful dish. We use tomato, onion, some spices, potatoes, peas, carrots, as well as some other vegetables that you have at home, like  cauliflower, broccoli etc. I make this delicious dish almost twice a week. 


Can we use frozen vegetables?

Yes, we can use frozen vegetables to make the mixed vegetable dish. You can buy a mixed frozen vegetable bag from any local grocery store. 




Of course, fresh vegetables have a fresh flavour and a butter texture but, sometimes, we don’t have any fresh vegetables in our fridge and we need to save time too. For this situation, the frozen vegetable bag is good because it is ready to cook. I always have one mixed frozen vegetable bag in our freezer for emergencies. 


You can use fresh vegetables or frozen vegetables, this is your choice. 

Fried mixed vegetables can be eaten with boiled basmati rice or Pakistani / Indian flatbread, roti, chapati or paratha. It is a fried dish,  so don't add any water. 

I am going to share with you my fried vegetable recipe in Urdu/Hindi it is called “mixed sabzi ka salan”.


Fried mixed vegetables:

If you are using frozen vegetables:

Ingredients:

One bag- mixed frozen vegetables 

If you are using fresh vegetables:

Ingredients: 

Half cup - cauliflower heads (boiled )

Half cup - carrots boiled

Half cup - green peas(boiled) 

Half cup- capsicum ( cut into small cubes)

One - onion chopped

Two - tomatoes chopped

One teaspoon cumin powder

One teaspoon - garlic, ginger paste

One teaspoon - salt 

One teaspoon - paprika  powder

Half teaspoon - turmeric powder

Two tablespoons - fresh coriander leaves

Three tablespoons - oil


Method:

In a saucepan, add three cups of water, let it boil. Once the water starts to boil, add cauliflower, carrots, peas, and boil it for three minutes on high heat. Take out the cauliflower, carrots and peas from the water and set aside. 


In a saucepan, add oil with onions, fry it until onions are light brown. 




Add garlic, ginger paste and cook it for two minutes on medium heat. Add tomatoes and all the spices, 




fry them until tomatoes are tender for three minutes. Add blanched cauliflower, carrots, peas, capsicum, and cook it for five minutes, stir it constantly. Cover the saucepan and cook it for 10 minutes until the vegetable is done. Turn off the heat garnish with fresh coriander and serve as a side dish to boiled rice with fish! 



Note: if you are using frozen vegetables, when tomatoes are tender add frozen mixed vegetables and fry them on high heat until all the extra water that the frozen vegetables release is dried and the oil starts to separate from the vegetables. Turn off the heat, garnish with coriander and serve!



If you like this spicy vegetable recipe, please let me know in the comments section below.






آج ، میں نے اپنے دونوں فریج صاف کیے اور وہاں تین یا چار قسم کی سبزیاں تھوڑی تھوڑی پڑی تھی۔  میں نے رات کے کھانے کے لیے ابلے ہوئے باسمتی چاول اور مکس سبزیاں اور  مچھلی بنائی۔  یہ بہت مزیدار بنی تھیں۔  سب کو مکس سبزیاں بہت پسند آنیں ، اس لیے میں نے سوچا کہ میں آج آپ کے ساتھ یہ ترکیب  شیئر کروں۔




 یہ ایک بہت ہی آسان ترکیب ہے جسے کوئی بھی بنا سکتا ہے ، اور اس کی تیاری میں صرف 15 سے 20 منٹ لگتے ہیں۔  یہ ایک بہت ہی سادہ مگر انتہائی رنگین ڈش ہے۔  ہم ٹماٹر ، پیاز ، کچھ مصالحے ، آلو ، مٹر ، گاجر کے ساتھ ساتھ کچھ دوسری سبزیاں بھی استعمال کرتے ہیں جو  بھی آپ کے گھر میں ہوتی ہیں ، جیسے گوبھی ، بروکولی وغیرہ میں یہ مزیدار ڈش ہفتے میں تقریبا دو بار بناتی ہوں۔


 کیا ہم فروزن  سبزیاں استعمال کر سکتے ہیں؟

 ہاں ، ہم مکس سبزیوں کی ڈش بنانے کے لیے فروزن  سبزیاں استعمال کر سکتے ہیں۔  آپ کسی بھی مقامی گروسری سٹور سے مکس فروزن  سبزیوں کا بیگ خرید سکتے ہیں۔



 یقینا  تازہ سبزیوں میں تازہ ذائقہ ہوتا ہے۔  لیکن بعض اوقات ہمارے پاس فریج میں تازہ سبزیاں نہیں ہوتی ہیں اور ہمیں وقت بھی بچانے کی ضرورت ہوتی ہے۔  اس صورتحال کے لیے فروزن سبزیوں کا بیگ اچھا ہے کیونکہ یہ پکنے کے لیے تیار ہے۔ فریزر سے نکالو اور پکا لو۔  ہنگامی حالات کے لیے میرے فریزر میں ہمیشہ ایک مکس فریز  

سبزیوں کا بیگ ہوتا ہے


 آپ تازہ سبزیاں یا فروزن  سبزیاں استعمال کر سکتے ہیں ، یہ آپ کی پسند ہےتلی  ہوئی سبزیاں ابلے ہوئے باسمتی چاول یا روٹی ، چپاتی یا پراٹھے کے ساتھ کھائی جاسکتی ہیں۔  یہ ایک تلی ہوئی ڈش ہے ، لہذا پانی شامل نہ کریں۔

 میں آپ کے ساتھ  مکس سبزیوں کی ترکیب  بانٹنے جا ر ہی ہوں  جسے "مکس سبزیوں کا سالان" کہا جاتا ہے۔

 مکس سبزیوں کا سالن 


 اگر آپ فروزن  سبزیاں استعمال کر رہے ہیں:

اجزا

 ایک بیگ- مکس فروزن  سبزیاں۔

 اگر آپ تازہ سبزیاں استعمال کر رہے ہیں:

اجزا

 آدھا کپ - گوبھی کے پھول (ابلے ہوئے)

 آدھا کپ - گاجر اُبلی ہوئی ۔

 آدھا کپ - سبز مٹر (ابلے ہوئے)

 آدھا کپ- شملہ مرچ (چھوٹے کیوب میں کاٹ لیں)

 ایک - پیاز کٹی ہوئی۔

 دو - ٹماٹر کٹے ہوئے۔

 ایک چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر۔

 ایک چائے کا چمچ لہسن ، ادرک پیسٹ۔

 ایک چائے کا چمچ - نمک۔

 ایک چائے کا چمچ - پیپریکا پاؤڈر۔

 آدھا چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر۔

 دو کھانے کے چمچے تازہ دھنیا۔

 تین کھانے کے چمچ - تیل۔


 طریقہ

 ایک دیکچے میں ، تین کپ پانی ڈالیں ، ابلنے دیں۔  ایک بار جب پانی ابلنے لگے تو گوبھی ، گاجر ، مٹر ڈال کر تیز آنچ پر تین منٹ تک ابالیں۔  پانی سے گوبھی ، گاجراور مٹر   نکال کر ایک طرف رکھ دیں۔


 ایک سوس پین میں پیاز کے ساتھ تیل ڈالیں ، اس وقت تک بھونیں جب تک پیاز ہلکا براؤن نہ ہو جائے۔  لہسن ، ادرک کا پیسٹ ڈال کر درمیانی آنچ پر دو منٹ پکائیں۔  ٹماٹر اور تمام مصالحے ڈالیں ، انہیں بھونیں یہاں تک کہ ٹماٹر  گل جائیں تقریبا تین منٹ تک ۔  بلینچڈ گوبھی ، گاجر ، مٹر ، شملہ مرچ شامل کریں اور اسے پانچ منٹ تک پکائیں ، اسے مسلسل ہلاتے رہیں۔  سوس پین کو ڈھانپیں اور 10 منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ سبزی مسالے میں مکس ہو کے  تیار ہو جائے۔  سبز دھنیا سے گارنیش کریں  اور مچھلی اور   ابلے ہوئے چاولوں کے ساتھ سائیڈ ڈش کے طور پر پیش کریں



 نوٹ: اگر آپ فروزن  سبزیاں استعمال کر رہے ہیں ، جب ٹماٹر ٹینڈر ہوتے ہیں تو فروزن مکس  سبزیاں ڈالیں اور ان کو تیز آنچ پر بھونیں یہاں تک کہ وہ تمام اضافی پانی جو فروزن  سبزیوں سے نکلاہے خشک ہو جائے اور تیل سبزیوں سے الگ ہونے لگے۔  آنچ بند کریں ، دھنیا سے گارنش کریں اور سرو کریں۔



 اگر آپ کو یہ مسالہ دار سبزیوں کی ترکیب پسند آئی ہے تو ، براہ کرم مجھے ذیل میں کامنٹ کی سیکشن میں بتائیں۔


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake