Okra Bhindi masala
Today I want to write about okra, ladyfinger, or bhindi. What is this, where it came from and I will also share with you my very easy okra recipe . Okra is a very tasty and beautiful vegetable. The okra plant is a flowering plant, and the flowers are yellow.
Why does okra have many names?
In the United States and the Philippines, it is called okra. In India/ Pakistan it is called Bhindi. In many English-speaking countries, okra is known as ladyfingers.
It came from Ethiopians who settled in North America centuries ago.
Where does okra grow?
Okra grows in India, Pakistan, Nigeria, Sudan, Ghana, Egypt, Saudi Arabia, Mexico, Cameroon and Benin. It grows in hot and humid places.
Okra has many health benefits
Okra is rich in vitamin A and C. It boosts the immune system. It is good for the heart and gives a healthy skin. This vegetable has a lot of nutritional value, it is a fibre rich vegetable that helps with indigestion, prevents constipation, and helps for other stomach problems as well.
This is a very popular vegetable in Pakistan/India. Here, in Canada, okra is not as popular because some people think it is a sticky vegetable. However, if you cook it the right way, it won't be sticky at all.
What do you have to do to your okra for it to not be sticky and brown?
1-When you buy fresh okra, wash the okra dry with clean tissues to get rid of all the moisture. Then, chop off both ends and throw them out.
2- you should make big pieces.
3- You should not cook on high heat otherwise okra will get brown.
4- Cook okra uncovered on the saucepan until all the slime dries from okra.
5 - Don't add any water to the saucepan until all the slime has gone.
6- use a little bit more oil than usual because the oil will help the okra not to be sticky.
Zucchini masala in my previous blogYou can freeze okra at home:
Jun- September okra is in season, we can get it from many stores but we can get frozen okra later when it's no longer in season. When okra is in season you can buy them fresh, then wash and dry them. Cut the stems, put them in a freezer bag, and put the bag in the freezer. You can keep it in the freezer for up to 9 months.
I must buy okra every week because it is included in my routine weekly menu.
If you love okra as my family does, I‘m sure you will like this easy okra recipe too. Okra “bhindi” masala is best made with fresh okra but I can't find it at the supermarket,”. Luckily, from our local Maxi grocery store, we can find frozen cut okra. I already shared this recipe with you, in my previous blog. Today, I am going to share it again.
Okra” bhindi” masala:
Ingredients:
300g two packed - frozen okra slices rings
5 tablespoons - oil(canola)
Half teaspoon - cumin seeds or powder
Two large- tomatoes chopped
Three large - onions chopped
Three green chillies( optional)
Half teaspoon - Tumeric powder
One teaspoon - chilli powder
One teaspoon - paprika powder
One tablespoon - coriander powder
One teaspoon - salt
Two tablespoons - fresh coriander for garnish
Method
Add oil in a saucepan, add onions, tomatoes, and all the spices. Fry them on medium heat for 10 minutes until tomatoes and onions are soft, then, add okra, green chillies and fry them for 10 minutes. Now you must cover the saucepan. Cook for an additional 10 minutes on medium to low heat. After 10 minutes, check if there is any water left inside of the okra. If that is the case, dry all the water on high heat.
Turn off the heat, garnish with fresh coriander and serve with roti!
Note: Do not add any water since the frozen okras will release water anyways! If you like this recipe please let me know in the comments section below.
آج میں بھنڈی ، لیڈی فنگر ،کے بارے میں لکھنا چاہتی ہوں۔ یہ کیا ہے ، یہ کہاں سے آئی ہے اور میں آپ کے ساتھ بھنڈی کی بہت آسان ترکیب بھی شیئر کروں گی۔ بھنڈی ایک بہت ہی لذیذ اور خوبصورت سبزی ہے۔ بھنڈی کا پودا پھولوں والا پودا ہے ، اور پھول زرد ہوتے ہیں۔
بھنڈی کے کئی نام کیوں ہیں؟
امریکہ اور فلپائن میں اسے بھنڈی کہا جاتا ہے۔ ہندوستان/ پاکستان میں اسے بھنڈی کہا جاتا ہے۔ بہت سے ملک جہاں انگریزی بولی جاتی ہے وہاں بھنڈی کو لیڈی فنگرز کہا جاتا ہے۔
یہ ایتھوپیا کے لوگ لے کے آئے جو صدیوں پہلے شمالی امریکہ میں آباد ہوئے۔
بھنڈی کہاں اگتی ہے؟
بھنڈی بھارت ، پاکستان ، نائیجیریا ، سوڈان ، گھانا ، مصر ، سعودی عرب ، میکسیکو ، کیمرون اور بینن میں اگتی ہے۔ یہ گرم اور مرطوب مقامات پر اگتی ہے۔
بھنڈی کے بہت سے صحت کے فوائد ہیں۔
بھنڈی وٹامن اے اور سی سے بھرپور ہوتی ہے یہ قوت مدافعت کو بڑھاتی ہے۔ یہ دل کے لیے اچھی ہے اور صحت مند جلد دیتی ہے۔ یہ سبزی بہت زیادہ غذائیت سے بھر پور ہے ، یہ ایک فائبر سے بھرپور سبزی ہے جو بدہضمی میں مدد کرتی ہے ، قبض کو روکتی ہے اور پیٹ کے دیگر مسائل میں بھی مدد دیتی ہے۔
یہ پاکستان/انڈیا میں بہت مقبول سبزی ہے۔ یہاں ، کینیڈا میں ، بھنڈی اتنی مقبول نہیں ہے کیونکہ کچھ لوگوں کے خیال میں یہ ایک چپکنے والی سبزی ہے۔ تاہم ، اگر آپ اسے صحیح طریقے سے پکاتے ہیں تو ، یہ بالکل چپکنےوالی سبزی نہیں ہوگی۔
آپ کو کیا کرنا ہے کہ آپ کی بھنڈی بھوری نہ رہے اور نہ ہی چپکی رہے؟
1- جب آپ تازہ بھنڈی خریدیں تو بھنڈی کو خشک صاف ٹشوز سے دھو لیں تاکہ تمام نمی ختم ہو جائے۔ پھر ، دونوں سروں کو کاٹ کر باہر پھینک دیں۔
2- آپ کو بڑے ٹکڑے بنانا چاہئیں۔
3- آپ کو تیز آنچ پر پکانا نہیں چاہیے ورنہ بھنڈی بھوری ہو جائے گی۔
4- بھنڈی کو سوس پین میں ڈھکن کے بغیر پکائیں یہاں تک کہ بھنڈی سے تمام سلیش سوکھ جائے۔
5 - سوس پین میں پانی شامل نہ کریں یہاں تک کہ تمام سلیش ختم ہو جائے۔
6- معمول سے تھوڑا زیادہ تیل استعمال کریں کیونکہ تیل بھنڈی میں چکناٹ کو ختم کرنے میں مدد دے گا۔
آپ گھر میں بھنڈی کو فریز کر سکتے ہیں
جون-ستمبر بھنڈی موسم میں ہے ، ہم اسے کئی دکانوں سے حاصل کر سکتے ہیں لیکن بعد میں فروزن بھنڈی حاصل کر سکتے ہیں جب اس کا موسم نہیں ہے۔ جب بھنڈی موسم کا ہو تو آپ انہیں تازہ خرید سکتے ہیں ، پھر انہیں دھو کر خشک کر یں۔ تنوں کو کاٹیں ، انہیں فریزر بیگ میں رکھیں ، اور بیگ کو فریزر میں رکھیں۔ آپ اسے فریزر میں 9 ماہ تک رکھ سکتے ہیں۔
میں ہر ہفتے بھنڈی خریدتی ہوں کیونکہ یہ میرے معمول کے ہفتہ وار مینو میں شامل ہے۔
اگر آپ میری فیملی کی طرح بھنڈی کو پسند کرتے ہیں تو مجھے یقین ہے کہ آپ کو بھنڈی کی یہ آسان ترکیب بھی پسند آئے گی۔ بھنڈی مسالہ تازہ بھنڈی سے بنایا جاتا ہے لیکن میں اسے سپر مارکیٹ میں نہیں ڈھونڈ سکتی۔ خوش قسمتی سے ، ہمارے مقامی میکسی گروسری اسٹور سے ، ہمیں فروزن کٹی بھنڈی پاکٹوں کے اندر مل جاتی ہے۔ میں نے یہ ترکیب پہلے ہی اپنے سابقہ بلاگ میں آپ کے ساتھ شیئر کی ہے۔ آج ، میں اسے دوبارہ شیئر کرنے جا رہی ہوں۔
بھنڈی مسالہ
اجزاء:
تین سوگرام دو پیکٹ - فروزن بھنڈی کٹی ہوئی۔
پانچ کھانے کے چمچ - تیل
آدھا چائے کا چمچ - ثابت زیرہ یا پاؤڈر۔
دو بڑے ٹماٹر کٹے ہوئے۔
تین بڑے پیاز کٹے ہوئے۔
تین ہری مرچیں (اختیاری)
آدھا چائے کا چمچ - ہلدی پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - پیپریکا پاؤڈر۔
ایک کھانے کا چمچ - دھنیا پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - نمک۔
دو کھانے کے چمچ - تازہ دھنیا گارنش کے لیے۔
طریقہ۔
ایک سوس پین میں تیل ڈالیں ، پیاز ، ٹماٹر اور تمام مصالحے ڈالیں۔ انہیں درمیانی آنچ پر 10 منٹ تک بھونیں یہاں تک کہ ٹماٹر اور پیاز نرم ہوجائیں ، پھر بھنڈی ، ہری مرچ ڈالیں اور انہیں 10 منٹ تک بھونیں۔ اب آپ کودیکچی کو ڈھانپنا ہوگا۔ درمیانی سے کم آنچ پر مزید 10 منٹ پکائیں۔ 10 منٹ کے بعد ، چیک کریں کہ آیا بھنڈی کے اندر کوئی پانی باقی ہے یا نہیں۔ اگر ایسا ہے تو ، تمام پانی کو تیز آنچ پر خشک کریں۔
آنچ بند کریں ، تازہ دھنیا سے گارنش کریں اور روٹی کے ساتھ پیش کریں
نوٹ: پانی شامل نہ کریں کیونکہ فروزن بھنڈی ہے بہرحال پانی چھوڑے گی
اگر آپ کو یہ ترکیب پسند آئے تو برائے مہربانی کامنٹ سیکشن میں ضرور بتائیے گا شکریہ
Omg this looks delicious! Will definitely try it out!
ReplyDelete