Spicy Chicken Hearts
This afternoon, I cooked chicken hearts for the two of us because my husband and I are fond of this dish. When we go to our Asian stores, we must buy an entire package of chicken hearts and gizzards. I will share a chicken heart recipe later. It is called “Spicy fried chicken hearts” They are not easy to find in a local supermarket but, you can find chicken hearts in Asian or Mexican grocery stores, and you will get them mixed-packed hearts in with gizzards, both are very healthy.
How does it taste like?
They do not have the same texture as chicken breast, wings, thighs or drums.
Chicken hearts taste something like dark meat chicken and have a little bit of a steak textur. Yet, they are delicious and healthy.
It cooks very fast, it takes about 20 to 25 minutes to be done. If you overcook, it will be kind of rubbery.
You should clean chicken hearts before cooking. Wash them well under cold running water. I cut them in two lengthwise, this makes them easier to clean and they cook faster. They are nutritious and have a good quantity of protein. They are low in calories and high in protein. They are many other health benefits.
I am going to share my recipe with you. I use some spices to make a delicious dish!
Spicy fry chicken hearts :
Ingredients:
500 grams- chicken hearts
Half teaspoon - salt
1/4 teaspoon - turmeric powder
Half teaspoon - red chilli powder
One tablespoon - ginger and garlic paste
One onion - chopped
1/4 teaspoon - cinnamon and cloves powder each
Two -tomatoes chopped
One teaspoon - paprika powder
One teaspoon - cumin powder
One tablespoon- coriander powder
One tablespoon - dry fenugreek leaves
Three tablespoons - oil
Two tablespoons fresh coriander for garnish
Method:
Cut the chicken hearts into two lengthwise, and wash them under running cold water and set them aside.
In a saucepan add oil with onion and fry it until the onion is light brown for six minutes on medium heat (this depends on your stove heat).
Add chicken hearts and fry them for five minutes. Stirring constantly, add ginger, garlic paste, all the spices and tomatoes. Cook the masala, until the chicken hearts are no longer pink in the cente. The tomatoes should become tender after 10 to 15 minutes on medium heat. If you find the gravy is sticking in the bottom of the saucepan, add three tablespoons of water and continue to fry it.
Stir it constantly and fry it until oil starts to separate from the gravy. Turn off the heat, garnish with green coriander and green chillies. Serve with roti or rice and with your favourite salad!
آج دوپہر ، میں نے ہم دونوں کے لیے چکن دل پکایا کیونکہ میرے شوہر اور مجھے یہ ڈش بہت اچھی لگتی ہے۔ جب ہم اپنے ایشیائی اسٹورز پر جاتے ہیں تو ہمیں چکن دل اور پوٹوں کا پورا پیکج خرید کر لاتے ہیں ۔ میں چکن ہارٹ کی ترکیب بعد میں شیئر کروں گی۔ اسے "مسالہ دار تلی ہوئی چکن ہارٹ گیزارڈ" کہا جاتا ہے وہ مقامی سپر مارکیٹ میں آسانی سے نہیں ملتا ہے لیکن ، آپ کو ایشیائی یا میکسیکن گروسری اسٹورز میں چکن دل مل سکتے ہیں ، اور آپ انھیں گیزارڈز کے ساتھ پیک ہوئے دل ملیں گے ، دونوں بہت صحت مند ہیں .
اس کا ذائقہ کیسا ہے؟
ان کا چکن کی چھاتی ، ونگ ، رانوں یا ڈرم جیسا ٹکسچر نہیں ہے۔
چکن کے دل ڈارک گوشت کی طرح ذائقہ رکھتے ہیں اور تھوڑا سا سٹیک جیسا ٹیکسچررکھتے ہیں۔ پھر بھی ، وہ مزیدار اور صحت مند ہیں۔
یہ ڈش بہت جلدی پکتی ہے ، اسے 20 سے 25 منٹ لگتے ہیں۔ اگر آپ زیادہ پکاتے ہیں تو ، یہ ربر کی طرح بن جائیں گے۔
آپ کو پکانے سے پہلے چکن کے دلوں کو صاف کرنا چاہیے۔ انہیں ٹھنڈے بہتے پانی کے نیچے اچھی طرح دھو لیں۔ میں انہیں دو حصوں میں لمبائی کی طرف کاٹ لیتی ہوں ، اس سے انہیں صاف کرنا آسان ہو جاتا ہے اور وہ تیز پکتے ہیں۔ وہ غذائیت سے بھرپور ہوتے ہیں اور پروٹین کی اچھی مقدار رکھتے ہیں۔ ان میں کیلوریز کم اور پروٹین زیادہ ہوتی ہے۔ اس میں صحت کے بہت سے دوسرے فوائد ہیں۔
میں آپ کے ساتھ اپنی ترکیب شیئر کرنے جا رہی ہو ں میں اس کو مزیدار ڈش بنانے کے لیے کچھ مصالحے استعمال کروں گی
مسالہ دار بھونے چکن کے دل:
اجزاء:
پانچ سوگرام- چکن دل۔
آدھا چائے کا چمچ - نمک۔
ایک چوتھائی چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر۔
آدھا چائے کا چمچ - لال مرچ پاؤڈر۔
ایک کھانے کا چمچ ادرک اور لہسن کا پیسٹ۔
ایک پیاز - کٹی ہوئی۔
ایک چوتھائی چائے کا چمچ - دار چینی اور لونگ پاؤڈر
دو ٹماٹر کٹے ہوئے ۔
ایک چائے کا چمچ - پیپریکا پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - زیرہ پاؤڈر۔
ایک کھانے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر۔
ایک کھانے کا چمچ - میتھی کے خشک پتے۔
تین کھانے کے چمچ - تیل۔
گارنش کے لیے دو کھانے کے چمچ تازہ دھنیا۔
طریقہ
مرغی کے دلوں کو دو حصوں میں لمبائی کی طرف کاٹ لیں ، اور انہیں ٹھنڈے پانی کے نیچے دھو کر ایک طرف رکھ دیں۔
ایک سوس پین میں پیاز کے ساتھ تیل ڈال کر بھونیں یہاں تک کہ پیاز ہلکی بھوری ہو جائے درمیانی آنچ پر چھ منٹ تک (یہ آپ کے چولہے کی ہیٹ پر منحصر ہے)۔
چکن کے دل شامل کریں اور انہیں پانچ منٹ تک بھونیں۔ مسلسل ہلاتے ہوئے ادرک ، لہسن کا پیسٹ ، تمام مصالحے اور ٹماٹر ڈالیں۔ مسالا پکائیں ، یہاں تک کہ مرغی کے دل سینٹر میں پنک نہ رہ جائیں۔ ٹماٹر شامل کریں اور درمیانی آنچ پر 10 سے 15 منٹ ٹینڈر ہونے تک پکائیں ۔ اگر آپ کو لگتا ہے کہ مسالہ سوس پین کے نیچے چپک رہا ہے تو اس میں تین کھانے کے چمچ پانی ڈال کر بھونتے رہیں۔
اسے مسلسل ہلائیں اور بھونیں یہاں تک کہ تیل گریوی سے الگ ہونے لگے۔ آنچ بند کریں ، ہرا دھنیا اور ہری مرچوں سے گارنش کریں۔ روٹی یا چاول کے ساتھ اور اپنے پسندیدہ سلاد کے ساتھ پیش کریں
Helpful thanks
ReplyDelete