How to make Aloo Mutter Or potato Peas curry
On Saturday, my daughter and her friends participated in a pop up event.
They rented a hall downtown and each girl took one table to put their products for sale. The girls made many things like candles, handmade jewelry, cakes and pastries. My daughter prepared many cookies and brownie. That event was a success for her even if it was a rainy day because she sold all of her cookies and brownies.
On Saturday, after finishing my routine housework I went with my husband and daughters to support my daughter during this event. We bought some products from other girls and we took some pictures. I will share some pictures of this event with you. We should encourage small businesses by going to these types of events.
Later, I will share a recipe called “Aloo Mutter curry”
Aloo Mutter curry “Potato Peas curry”
My daughter and her friends decorated for the event
Beautiful table for the event
Delicious fresh cookies made by my daughter
What is Aloo Mutter?
Aloo mean potatoes and matar mean green peas you can say “potato peas curry”.Aloo Mutter is delicious and it is famous in Pakistan/ India. This Punjabi curry is made with potatoes, peas, onions, tomatoes and some spices. This is a vegan dish. In Pakistan and India, this dish is often made in winter when it is the season of fresh peas, but this dish can be prepared with frozen peas.
This dish is super easy to make. If you are looking for a very simple and quick side dish for any occasion this is the dish for you. I always have a bag of green peas in our freezer. We can make many other dishes with green peas such as “mutter plao”, peas with rice,” mutter qeema”, peas and minced beef etc.
Green peas are a bundle of
health benefits.
Green peas is a great food to have in your diet. They are low in fat but high in everything.
I studied the amazing benefits of green peas. That is why as soon as my children turned 8 months, I started including it in their diet. I always used to make potatoes, peas purée for them.
Long story short, potatoes and green peas have a very dangerous flavour and many health benefits so, we should add this dish to our weekly menu.
Potato peas curry”Aloo Mutter salan”
Ingredients:
Four- potatoes ( cut one in four)
One cup- green peas ( fresh or frozen)
Two -onions chopped
Two - tomatoes chopped or purée
One tablespoon- ginger, garlic paste
One teaspoon - chilli powder
One teaspoon - paprika powder
One tablespoon - coriander powder
One teaspoon - cumin powder
Half teaspoon - turmeric powder
1/4 teaspoon - clove powder
1/4 teaspoon - black pepper
One teaspoon - salt
Three tablespoons - oil
One tablespoon - dry fenugreek leaves
Fresh coriander and two green chillies for garnish
Method :
In a saucepan add oil with onions, fry it until onions are golden.
Add ginger and garlic fry it for one minute on medium heat. Add tomatoes with all the spices cook it until tomatoes are tender for about three minutes.
Add potatoes and peas fry them for five minutes until oil starts to separate from the masala for about five to six minutes. Add two cups of water and cook it until it starts to boil, once it starts to boil, cover the saucepan with a lid and let it simmer until potatoes and peas are done about 20 minutes. Turn off the heat garnish with fresh coriander and green chillies.
Serve with fresh roti or on top of your favourite rice!
If you like this recipe please let me know in the comments section below.
ہفتے کے روز ، میری بیٹی اور اس کے دوستوں نے ایک پاپ اپ ایونٹ میں حصہ لیا۔
انہوں نے شہر کا ایک ہال کرائے پر لیا اور ہر لڑکی نے اپنی مصنوعات فروخت کرنے کے لیے ایک میز لی۔ لڑکیوں نے بہت سی چیزیں بنائی جیسے موم بتیاں ، ہاتھ سے بنے زیورات ، کیک اور پیسٹری۔ میری بیٹی نے کئی کوکیز اور براؤنی تیار کی۔ یہ ایونٹ میری بیٹی کے لیے کامیاب رہا جبکہ وہ برسات کا دن تھا پھر بھی اس نے اپنی تمام کوکیز اور براؤنیاں بیچ دیں۔
ہفتے کے روز ، اپنے معمول کے گھر کا کام ختم کرنے کے بعد میں اپنے شوہر اور بیٹیوں کے ساتھ اس تقریب کے دوران اپنی بیٹی اور سب بچیوں کا حوصلہ بڑھنے کے لیے۔
کے لیے گئے ۔ ہم نے دوسری لڑکیوں سے کچھ مصنوعات خریدی اور ہم نے کچھ تصاویر کھینچی۔ میں اس تقریب کی کچھ تصاویر آپ کے ساتھ شیئر کروں گی۔ ہمیں اس قسم کے ایونٹس میں جا کر چھوٹے کاروبار کی حوصلہ افزائی کرنی چاہیے۔
بعد میں ، میں ایک ترکیب شیئر کروں گی جسے "آلو مٹر سالن " کہا جاتا ہے
آلو مٹر کیا ہے؟
مٹر آلو کا سالن بہت مزیدار بنتا ہے اور یہ پاکستان/ بھارت میں مشہور ہے۔ یہ پنجابی آلو مٹر سالن مشہور ہے آلو ، مٹر ، پیاز ، ٹماٹر اور کچھ مصالحوں سے بنتا ہے۔ یہ ایک ویگن ڈش ہے۔ پاکستان اور بھارت میں یہ ڈش اکثر موسم سرما میں بنائی جاتی ہے جب یہ تازہ مٹر کا موسم ہوتا ہے ، لیکن یہ ڈش فروزن مٹر کے ساتھ بھی تیار کی جا سکتی ہے۔
یہ ڈش بنانا بہت آسان ہے۔ اگر آپ کسی بھی موقع کے لیے انتہائی سادہ اور فوری سائیڈ ڈش کی تلاش میں ہیں تو یہ آپ کے لیے ڈش ہے۔ میرے فریزر میں ہمیشہ سبز مٹر کا ایک بیگ ہوتا ہے۔ ہم مٹر کے ساتھ بہت سے دوسرے پکوان بنا سکتے ہیں جیسے "مٹر پلاؤ" ، چاول کے ساتھ ، "مٹر قیمہ " ، وغیرہ۔
مٹر صحت کے لیے بہت اچھا ہے۔
صحت کے لیےفوائد.
مٹر آپ کی خوراک میں ایک بہترین غذا ہے۔ اس میں فٹ کم ہیں لیکن باقی ہر چیز میں زیادہ ہیں۔
میں نے مٹر کے حیرت انگیز فوائد کا مطالعہ کیا۔ یہی وجہ ہے کہ جیسے ہی میرے بچے 8 ماہ کے ہو جاتے تھے ، میں نےجب انھیں فروٹ اور سبزیاں مان کی خوراک میں شامل کرنا شروع کیا تو میں ہمیشہ بچوں کے لیے آلو ، مٹر پیوری بناتی تھی۔
مختصر یہ کہ ، آلو اور مٹر اور آلو بہت ہی زبردست ذائقہ اور بہت سے صحت کے فوائد ہیں ، لہذا ہمیں اس ڈش کو اپنے ہفتہ وار مینو میں شامل کرنا چاہیے۔
آلو مٹر سالن۔
اجزاء:
چار آلو (چار ٹکڑوں میں کاٹ لیں)
ایک کپ مٹر (تازہ یا فروزن
دو پیاز کٹے ہوئے۔
دو - ٹماٹر کٹے ہوئے یا پیوری۔
ایک کھانے کا چمچ- ادرک ، لہسن کا پیسٹ۔
ایک چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - پیپریکا پاؤڈر۔
ایک کھانے کا چمچ - دھنیا پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - زیرہ پاؤڈر۔
آدھا چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر۔
ایک چاتھائی
چائے کا چمچ - لونگ پاؤڈر
ایک چوتھائی چائے کا چمچ - کالی مرچ۔
ایک چائے کا چمچ - نمک۔
تین کھانے کے چمچ - تیل۔
ایک کھانے کا چمچ - کسوری میتھی کے خشک پتے۔
گارنش کے لیے تازہ دھنیا اور دو ہری مرچیں۔
طریقہ:
ایک سوس پین میں پیاز کے ساتھ تیل ڈالیں ، پیاز کو سنہری ہونے تک بھونیں۔
ادرک اور لہسن ڈال کر درمیانی آنچ پر ایک منٹ کے لیے بھونیں۔ تمام مصالحوں کے ساتھ ٹماٹر ڈالیں جب تک کہ ٹماٹر تقریبا تین منٹ تک گل نہ جائیں۔
آلو اور مٹر ڈال کر انہیں پانچ منٹ تک بھونیں یہاں تک کہ تیل مسالہ سے الگ ہونے لگےپانچ یا چھ منٹ تک ۔ دو کپ پانی ڈالیں اور اسے ابلنے تک پکائیں ، ایک بار جب ابلنا شروع ہو جائے تو ساس پین ڈکن سے ڈھانپیں اور اس وقت تک پکنے دیں جب تک کہ آلو اور مٹر تقریب 20 منٹ تک پک نہ جائیں۔ آنچ کو بند کریں تازہ دھنیا اور ہری مرچوں سے گارنش کریں ۔
تازہ روٹی کے ساتھ یا اپنے پسندیدہ چاول کے ساتھ پیش کریں
اگر آپ کو یہ ترکیب پسند آئی ہے تو براہ کرم مجھے نیچے کمنٹس سیکشن میں بتائیں شکریہ۔
Aloo gosht “ Meet Potato “ curry I will post soon
This looks so good!! Can't wait to try it out 😜
ReplyDelete