Palak Chana Dal-Bengal Gram recipe

 It has been cloudy since this morning and the cold has suddenly increased. I finished my daily routine today, then prepared lunch. After dinner, when I finished my afternoon prayers, I saw my daughter lighting candles in the living room.  She was watching cartoons and drawing along.  Cartoons are for children, but they are so interesting that I also watch them with great interest. I often watch them with my daughter. This afternoon I sat with my daughter and watched cartoons with her for a long time,  I did not see the time pass by. It was almost supper time. I watched TV for almost three hours. 





Today I will share with you a recipe called “  Palak  Chana Dal ” Spinach Bengal Gram  . I already posted one spinach Dal recipe but I believe this is the best one.





Palak Dal is a very delicious, healthy and very popular side dish in Pakistan/India that can be served with boiled rice or roti. Both ingredients spinach and Bengal Gram are loaded with nutrients, including vitamin A, vitamin C, Acid, iron, Calcium and many more.




 I always have some frozen spinach packets in our freezer. In my weekly grocery list, I always have Gram dal or yellow split peas  because I make many different recipes to use these ingredients. 

If you cook without a pressure cooker soak the Bengal gram overnight before cooking it. 

How to cook Palak chana Dal(spinach Bengal Gram or yellow split peas?

Ingredients:

300G-spinach chopped( fresh or frozen )

Half cup- Bengal gram or yellow split peas  ( soaked)

One -onion  chopped

One- tomato chopped or purée

One tablespoon - garlic, ginger paste

One teaspoon - chilli powder

One teaspoon - paprika powder

Half teaspoon - turmeric powder

Half teaspoon - cumin powder

One teaspoon - coriander powder

One teaspoon - salt

Three tablespoons - oil

Three green coriander for garnish 

Method :

If you are using fresh spinach:

Wash the spinach leaves in cold water and strain the water from the spinach with a strainer. Add the spinach with three tablespoons of water and boil it for five minutes. Turn off the heat and set it aside.

In a saucepan, add three cups of water with soaked Bengal Gram or yellow split peas and boil it for 20 to 30 minutes. 




In another saucepan add oil with onions and fry it until golden. Add ginger and garlic past. Stir it for one minute, then add tomato with all the dry spices and fry it for five minutes on medium heat until the tomatoes are tender. 




Add Bengal gram and spinach while stirring constantly. Stir it for about three minutes, add half a cup of water and let it simmer for about ten minutes. Check if there is any water in the spinach, dry all the extra water on high heat and cook it until the oil starts to separate from the spinach. Turn off the heat and your Palak chana dal is ready to be served! Transfer it to a serving bowl and serve with your favourite rice or roti!




I will post another spinach recipe called sour spinach sauce with yogurt (Dahi Palak sauce) soon in my future blog.


        Beautiful Lake 


آج صبح سے ہی مطلع ابر آلود ہے اور سردی میں اچانک اضافہ ہوگیا ہے۔  میں نے آج اپنا روزانہ کا معمول ختم کیا، پھر دوپہر کا کھانا تیار کیا۔  رات کے کھانے کے بعد، جب میں نے اپنی دوپہر کی نماز ختم کی تو میں نے دیکھا کہ میری بیٹی کمرے میں موم بتیاں جلا رکھی ہیں ۔  وہ کارٹون دیکھ رہی تھی اور ساتھ ساتھ ڈرائنگ بھی کر رہی تھی۔  کارٹون تو بچوں کے ہوتے ہیں لیکن وہ اتنے دلچسپ ہوتے ہیں کہ میں بھی انہیں بڑی دلچسپی سے دیکھتی ہوں۔  میں اکثر انہیں اپنی بیٹی کے ساتھ دیکھتی ہوں۔  آج دوپہر میں اپنی بیٹی کے ساتھ بیٹھی اور کافی دیر تک اس کے ساتھ کارٹون دیکھتی رہی، وقت گزرتا ہوا نہیں دیکھا اتنی مگن تھے ہم کارٹون دیکھنے میں۔  یہ  رات کے کھانے کا وقت تھا۔  میں تقریباً تین گھنٹے تک ٹی وی دیکھتی رہی۔

آج میں آپ کے ساتھ "پالک چنے کی دال"  کی ترکیب شیئر کروں گی۔  میں نے پہلے ہی پالک کی دال کی ایک ترکیب پوسٹ کی ہے لیکن مجھے یقین ہے کہ یہ بہترین ہے۔




 پالک دال ایک بہت ہی لذیذ، صحت مند اور پاکستان/ہندوستان میں بہت مشہور سائیڈ ڈش ہے جسے ابلے ہوئے چاول یا روٹی کے ساتھ پیش کیا جا سکتا ہے۔  پالک اور چنا دال دونوں اجزاء غذائی اجزاء سے بھرے ہوتے ہیں، بشمول وٹامن اے، وٹامن سی، ایسڈ، آئرن، کیلشیم اور بہت کچھ۔  میرے پاس ہمیشہ ہمارے فریزر میں پالک کے کچھ فروزن پیکٹ ہوتے ہیں۔  میری ہفتہ وار گروسری لسٹ میں، میرے پاس ہمیشہ چنا دال ہوتی ہے کیونکہ میں ان اجزاء کو استعمال کر کے بہت سی مختلف  رسپیاں  بناتی ہوں۔

 اگر آپ پریشر ککر کے بغیر پکاتے ہیں تو اسے پکانے سے پہلے چنے  کی دال کو رات بھر بھگو دیں۔



 پالک چنے کی دال کیسے پکائیں؟

 اجزاء:

 

 تین سو گرام پالک کٹی ہوئی (تازہ یا  فروزن 


آدھا کپ- چنے  کی دال(بھیگی ہوئی 

 ایک پیاز کٹی ہوئی۔

 ایک ٹماٹر کٹا ہوا یا پیوری

 ایک کھانے کا چمچ - لہسن، ادرک کا پیسٹ

 ایک چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ - پیپریکا پاؤڈر

 آدھا چائے کا چمچ - ہلدی پاؤڈر

 آدھا چائے کا چمچ - زیرہ پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ – دھنیا پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ - نمک

 تین کھانے کے چمچ۔تیل

 گارنش کے لیے تین  کھانے کے چمچ ہرا دھنیا

 طریقہ:

 اگر آپ تازہ پالک استعمال کر رہے ہیں:

 پالک کے پتوں کو ٹھنڈے پانی میں دھو لیں اور پالک کے پانی کو چھاننی سے چھان لیں۔  پالک کو تین کھانے کے چمچ پانی میں ڈال کر پانچ منٹ تک ابالیں۔  آنچ بند کر کے ایک طرف رکھ دیں۔

 ایک سوس پین میں تین کپ پانی میں بھگوئی ہوئی   چنا دال ڈال کر 20 سے 30 منٹ تک ابالیں۔



 دوسرے سوس پین میں پیاز کے ساتھ تیل ڈال کر سنہری ہونے تک بھونیں۔  ادرک اور لہسن کا پیسٹ شامل کریں۔  اسے ایک منٹ تک ہلائیں، پھر تمام خشک مصالحوں کے ساتھ ٹماٹر ڈال کر درمیانی آنچ پر پانچ منٹ تک بھونیں یہاں تک کہ ٹماٹر نرم ہوجائیں۔

 مسلسل ہلاتے ہوئے چنا دال اور پالک شامل کریں۔  اسے تقریباً تین منٹ تک ہلائیں، آدھا کپ پانی ڈالیں اور تقریباً دس منٹ تک پکنے دیں۔  چیک کریں کہ پالک میں پانی ہے یا نہیں، تمام اضافی پانی کو تیز آنچ پر خشک کریں اور اس وقت تک پکائیں جب تک کہ پالک سے تیل الگ ہونے نہ لگے۔  آنچ بند کر دیں اور آپ کی پالک چنا دال پیش کرنے کے لیے تیار ہے!  اسے سرونگ پیالے میں منتقل کریں اور اپنے پسندیدہ چاول یا روٹی کے ساتھ پیش کریں




 میں پالک کی ایک اور ترکیب جلد ہی اپنے مستقبل کے بلاگ میں پوسٹ کروں گی جسے   (دہی پالک ساس) کہتے ہیں۔


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake