How to cook Aloo Gobi- Cauliflower,
Today, after many days, the weather is very good, neither too cold nor too hot, but the wind is blowing very fast because, autumn has begun. In a few days it will be very cold and then it will start snowing. Therefore, there is no gardening outside from November to April. Some professionals grow vegetables indoors, but there is no farming outside, so the community gardens are closed and everyone clears their section in November. This year I also took a section to grow vegetables. I also had to clean the garden today so, I woke up early in the morning. First of all, I finished my routine house cleaning. Afterwards, I cooked lunch and after eating the lunch, this afternoon I went to the community garden. I took out all the old plants and cleaned my section of garden. Now I will start planting next year in April.
Today I will share with you my cauliflower recipe. But before this recipe, we will learn a little bit about cauliflower’s benefits and nutrition.
“ Aloo gobi” is a popular dish in Pakistan/India, that is cooked with cauliflower, potatoes, onions, tomatoes and some spices. It can be served as a side dish for boiled rice or fresh roti!
We have many ways to cook cauliflower with other vegetables and meats, such as cauliflower with meat, cauliflower with potatoes, cauliflower paratha and many more. It has many health benefits.
Cauliflower ‘ nutrition :
Cauliflower is low in calories and high in vitamins. It is high in fibre and water, which prevents constipation.
Even cauliflower leaves are very healthy.
So, next time when you buy cauliflower, don't throw the leaves because these are a source of calcium, iron and a great source of dietary fibre. These are very tasty if you roast them with olive oil , pepper and salt.
I researched that cauliflower was introduced to India in 1822 by the British.
Let's cook
“Aloo gobi” potato, cauliflower.
Ingredients :
Two medium - potatoes ( cut one potato into four pieces )
One KG- cauliflower cut into small pieces
One large- onion chopped
Two tomatoes - chopped
Two green chillies
One teaspoon - chilli powder
One teaspoon - paprika
One teaspoon - salt
Half teaspoon - turmeric powder
Half teaspoon cumin powder
1/4 teaspoon - cloves powder
1/4 teaspoon -cinnamon powder
One tablespoon - garlic, ginger paste
One tablespoon - fenugreek dry leaves
Three tablespoons - oil
Method :
Cut the cauliflower and wash it in the running water. In a large saucepan put about four glasses of water, add 1/4 turmeric powder with cauliflower, let it boil on high heat. Once the water starts to boil, let it boil for three minutes. Turn off the heat drain the water from cauliflower and set it aside.
In another saucepan add oil with onions, and fry it until golden.
Add ginger, garlic paste with all the spices and tomatoes. Fry it for five minutes on medium heat until the tomatoes are tender.
Add potatoes fry for two minutes while stirring constantly. Add boiled cauliflower and mix it well in the masala. Cover the saucepan with a lid. Add green chillies and cook it for ten minutes until the oil starts to separate from the cauliflower. Turn off the heat and serve with fresh flatbread “roti” or with boiled basmati rice!
آج بہت دنوں کے بعد موسم بہت اچھا ہے، نہ زیادہ سردی ہے نہ زیادہ گرمی، لیکن ہوا بہت تیز چل رہی ہے کیونکہ خزاں شروع ہو چکی ہے۔ چند دنوں میں بہت سردی ہو گی اور پھر برفباری شروع ہو جائے گی۔ اس لیے نومبر سے اپریل تک باہر باغبانی نہیں ہوتی۔ کچھ پیشہ ور افراد گھر کے اندر سبزیاں اگاتے ہیں، لیکن باہر کوئی کھیتی نہیں ہے، اس لیے کمیونٹی کے باغات بھی بند ہو جاتے ہیں اور نومبر میں ہر کوئی اپنی کیاری صاف کرتا ہے۔ اس سال میں نے سبزیاں اگانے کے لیے ایک سیکشن لیا تھا۔ مجھے بھی آج کیاری کی صفائی کرنی تھی اس لیے میں صبح سویرے اٹھی۔ سب سے پہلے، میں نے اپنے معمول کے گھر کی صفائی ختم کی۔ اس کے بعد میں نے دوپہر کا کھانا پکایا اور دوپہر کا کھانا کھانے کے بعد آج دوپہر میں کمیونٹی گارڈن چلی گئی۔ میں نے تمام پرانے پودے نکالے اور باغ کے اپنے حصے کو صاف کیا۔ اب میں اگلے سال اپریل میں پودے لگانا شروع کروں گی۔
آج میں آپ کے ساتھ گوبھی کی ترکیب شیئر کروں گی۔ لیکن اس ترکیب سے پہلے ہم گوبھی کے فوائد اور غذائیت کے بارے میں تھوڑا سا جانیں گے۔
"آلو گوبھی" پاکستان/ہندوستان میں ایک مشہور ڈش ہے، جسے گوبھی، آلو، پیاز، ٹماٹر اور کچھ مصالحے کے ساتھ پکایا جاتا ہے۔ اسے ابلے ہوئے چاول یا تازہ روٹی کے لیے سائیڈ ڈش کے طور پر پیش کیا جاتا ہے
ہمارے پاس گوبھی کو دیگر سبزیوں اور گوشت کے ساتھ پکانے کے بہت سے طریقے ہیں، جیسے گوشت کے ساتھ گوبھی، آلو کے ساتھ گوبھی، گوبھی کا پراٹھا اور بہت کچھ۔ اس کے بہت سے صحت کے فوائد ہیں۔
گوبھی کی غذائیت:
گوبھی میں کیلوریز کم اور وٹامنز زیادہ ہوتے ہیں۔ اس میں فائبر اور پانی کی مقدار زیادہ ہوتی ہے جو کہ قبض کو روکتی ہے۔
یہاں تک کہ گوبھی کے پتے بھی بہت صحت بخش ہوتے ہیں۔
اس لیے اگلی بار جب آپ گوبھی خریدیں تو پتے نہ پھینکیں کیونکہ یہ کیلشیم، آئرن اور غذائی ریشہ کا ایک بڑا ذریعہ ہیں۔ اگر آپ انہیں زیتون کے تیل، کالی مرچ اور نمک کے ساتھ روسٹ کریں تو یہ بہت لذیذ ہوتے ہیں۔
میں نے تحقیق کی کہ گوبھی کو انگریزوں نے 1822 میں ہندوستان میں متعارف کرایا تھا۔
چلو پکاتے ہیں۔
آلو، گوبھی کا سالن۔
اجزاء:
دو درمیانے آلو (ایک آلو کو چار ٹکڑوں میں کاٹ لیں)
ایک کلو گوبھی چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ لیں۔
ایک بڑا پیاز کٹا ہوا۔
دو ٹماٹر - کٹے ہوئے
دو ہری مرچیں۔
ایک چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ - پیپریکا
ایک چائے کا چمچ - نمک
آدھا چائے کا چمچ - ہلدی پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر
ایک چوتھائی چائے کا چمچ - لونگ پاؤڈر
ایک چوتھائی چائے کا چمچ - دار چینی پاؤڈر
ایک کھانے کا چمچ - لہسن، ادرک کا پیسٹ
ایک کھانے کا چمچ۔میتھی کے خشک پتے
تین کھانے کے چمچ۔تیل
طریقہ
گوبھی کو کاٹ کر بہتے پانی میں دھو لیں۔ ایک بڑے ساس پین میں تقریباً چار گلاس پانی ڈالیں، گوبھی کے ساتھ 1/4 ہلدی پاؤڈر ڈالیں، تیز آنچ پر ابلنے دیں۔ جب پانی ابلنے لگے تو اسے تین منٹ تک پکنے دیں۔ آنچ بند کر کے گوبھی کا پانی نکال کر ایک طرف رکھ دیں۔
دوسرے سوس پین میں پیاز کے ساتھ تیل ڈال کر سنہری ہونے تک بھونیں۔
تمام مصالحوں اور ٹماٹروں کے ساتھ ادرک، لہسن کا پیسٹ ڈال دیں۔ اسے درمیانی آنچ پر پانچ منٹ تک بھونیں یہاں تک کہ ٹماٹر نرم ہوجائیں۔
مسلسل ہلاتے ہوئے آلو کو دو منٹ تک بھونیں۔ ابلی ہوئی گوبھی ڈال کر مسالے میں اچھی طرح مکس کریں۔ سوس پین کو ڈھکن سے ڈھانپ دیں۔ ہری مرچیں ڈال کر دس منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ گوبھی سے تیل الگ ہونے لگے۔ آنچ بند کر دیں اور تازہ فلیٹ بریڈ "روٹی" کے
ساتھ یا ابلے ہوئے باسمتی چاول کے ساتھ سرو کریں
Comments
Post a Comment