How to make stuffed bell peppers?

 Today, I will share a stuffed bell pepper recipe,  but first of all, I will talk a little bit about bell pepper. 🫑 



Bell pepper:

Bell pepper and capsicum are the same. In India/Pakistan it is called “Shimla Mirch” You can find the bell pepper at the super market in many colours red, yellow, orange, green, white, purples in all sizes.  The colour of peppers changes, it starts green then yellow and then red. It can be eaten either cooked or raw in a salad. When you buy bell pepper it should be shiny and firm. It should not have wrinkled skin or soft spots.




  These are great for stuffing or cooking into many dishes. Red peppers have a sweet and fruity flavour, so I use them in a salad. Also, bell pepper seeds are not dangerous, but they have a bitter taste so It is better to remove the seeds before adding them to your recipe. Bell peppers are used in many different cuisines around the world. These are an excellent addition to a healthy diet.

Many people think that bell peppers are vegetables, but they are fruit. I often make stuffed bell peppers filled with cooked ground meat, or just with “ masala” adding onion, tomato, garlic and some spices.



               Stuffed bell pepper without baking 


How you can keep the bell peppers fresh for a week?

Put bell pepper in a plastic bag without washing and refrigerate them. You can store bell pepper in Fridge for one week. 

Now I am going to share the stuffed bell 

pepper recipe.







Today I am making it a different way than others, I did not boil bell pepper before baking and I didn't  add cheese. In filling, I use ground meat cooked with some spices, onions 🧅 and tomatoes 🍅.The spicy masala and combinations of capsicum give it a very delicious and unique taste. I use green peppers but you can use any colour, you like, this is up to you! You can serve stuffed peppers as a side dish, but these are best with boiled basmati rice and raita! 

Stuffed bell peppers :

Ingredients 

Four - bell peppers

Half pound- ground meat

One- onion diced

One teaspoon - garlic, ginger paste

One tomato- chopped

One teaspoon - salt

One teaspoon - coriander powder

One teaspoon - cumin powder 

Half teaspoon turmeric powder

One teaspoon - chilli powder

One teaspoon - paprika 

Half teaspoon - cloves and cinnamon powder

Three tablespoons - oil

Method:

In a pan add oil with ground meat, tomato, onions and all the spices. Cook it on high heat until all the water is dry from ground meat for about fifteen minutes while stirring constantly. After fifteen minutes turn off the heat and set it aside.

Wash the bell peppers by running them under cool water. Cut the tops of the peppers then remove seeds, drums and discard them.  Keep the tops of the pepper as a lid, fill each pepper with the meat mixture and cover with tops of peppers. Preheat oven 350f. Place the pepper to a greased 8by 8 pan. Bake it for 30 minutes, take it out from the oven and serve with salad,  boiled rice and raita! 


You can bake these stuffed capsicums on the stove without baking in the oven.  After filling the peppers, place them in the same dish in which the ground meat was cooked. Cover the dish with the lid and cook on low heat for 25 minutes.  The result will be the same as cooked in the oven. I cook stuffed capsicums both ways and they are very tasty!


If someone makes this recipe please tell me how it was!






         

     Peppermint Cookies        

آج، میں بھری ہوئی شملہ  مرچ کی ترکیب بتاؤں گی لیکن سب سے پہلے، میں شملہ مرچ کے بارے میں تھوڑی بات کروں 🫑گی

 شملہ مرچ

 بل پیپراور کیپسکوم  ایک جیسے ہیں۔  ہندوستان/پاکستان میں اسے "شملہ مرچ" کہا جاتا ہے آپ کو سرخ، پیلے، نارنجی، سبز، سفید، جامنی  تمام رنگوں میں سپر مارکیٹ میں امیرکہ ، کینیڈا میں آسانی سے مل سکتی ہیں۔  شملہ  مرچ کا رنگ بدلتا ہے، یہ سبز پھر پیلا اور پھر سرخ ہونے لگتا ہے۔  اسے سلاد میں پکا کر یا کچا کھایا جا سکتا ہے۔  جب آپ شملہ  مرچ خریدتے ہیں تو اسے چمکدار اور مضبوط ہونا چاہئے۔  اس میں جھریوں والی جلد یا نرم دھبے نہیں ہونے چاہئیں۔  یہ بہت سے پکوانوں میں بھرنے یا پکانے کے لیے بہترین ہیں۔  سرخ مرچ کا ذائقہ میٹھا اور پھل دار ہوتا ہے، اس لیے میں انہیں سلاد میں استعمال کرتی ہوں۔  اس کے علاوہ،شملہ  مرچ کے بیج خطرناک نہیں ہیں، لیکن ان کا ذائقہ کڑوا ہوتا ہے اس لیے بہتر ہے کہ بیجوں کو اپنی ترکیب میں شامل کرنے سے پہلے نکال لیں۔  شملہ مرچ دنیا بھر میں بہت سے مختلف کھانوں میں استعمال ہوتی ہے۔  یہ صحت مند غذا میں ایک بہترین اضافہ ہیں۔

 بہت سے لوگ سمجھتے ہیں کہ شملہ مرچ سبزیاں ہیں، لیکن یہ پھل ہیں۔  میں اکثر پکے ہوئے قیمےسے بھری ہوئی  شملہمرچ بناتی ہوں، یا صرف "مسالہ" میں پیاز، ٹماٹر، لہسن اور کچھ مصالحہ ڈال کر بناتی ہوں۔



 آپ شملہ مرچ کو ایک ہفتے تک تازہ کیسے رکھ سکتے ہیں؟

 شملہ  مرچ کو بغیر دھوئے پلاسٹک کے تھیلے میں ڈال کر فریج میں رکھ دیں۔  آپ  اسطرح شملہ مرچ کو ایک ہفتے کے لیے فریج میں رکھ سکتے ہیں۔

 اب میں بھریہوئ شملہ مرچ  کی ترکیب  شیر کرنے جا رہی ہوں۔

 شملہ مرچ کی ترکیب

 میں اسے دوسروں سے مختلف طریقے سے بناتی ہوں، میں بیکنگ سے پہلے شملہ مرچ نہیں ابالتی اور میں پنیر نہیں ڈالوں گی  ۔  فلینگ میں، میں کچھ مسالوں کے ساتھ پکا ہوا  قیمہ استعمال کرتی ہوں۔  مسالہ اور شملہ مرچ کا امتزاج اسے بہت لذیذ اور منفرد ذائقہ دیتا ہے۔  میں ہری مرچ استعمال کر رہی ہوں ہوں لیکن آپ کسی بھی رنگ کا استعمال کر سکتے ہیں، آپ چاہیں، یہ آپ پر منحصر ہے!  آپ بھری ہوئی  مرچوں کو سائیڈ ڈش کے طور پر پیش کر سکتے ہیں، لیکن یہ ابلے ہوئے باسمتی چاول اور رائتہ کے ساتھ بہترین ہیں

 بھری ہوئی شملہ مرچ

 اجزاء

 چار عدد شملہ مرچ

 آدھا پاؤنڈ  قیمہ 


 ایک پیاز کٹی ہوئی۔

 ایک چائے کا چمچ لہسن، ادرک کا پیسٹ

 ایک ٹماٹر کٹا ہوا۔

 ایک چائے کا چمچ - نمک

 ایک چائے کا چمچ – دھنیا پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ - زیرہ پاؤڈر

 آدھا چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ - پیپریکا

 آدھا چائے کا چمچ - لونگ اور دار چینی کا پاؤڈر

 تین کھانے کے چمچ۔تیل

 طریقہ

 ایک پین میں قیمہ، ٹماٹر، پیاز اور تمام مسالوں کے ساتھ تیل ڈالیں۔  اسے تیز آنچ پر پکائیں جب تک کہ قیمے کا سارا پانی خشک نہ ہو جائے تقریباً پندرہ منٹ تک مسلسل ہلاتے رہیں۔  پندرہ منٹ کے بعد آنچ بند کر کے ایک طرف رکھ دیں۔

 شملہ 

مرچ کو ٹھنڈے پانی میں اچھی طرح  دھو لیں۔  شملہ مرچ کیے کو کاٹ لیں پھر بیج، ڈرم نکال کر ضائع کر دیں۔  شملہ مرچ کے اوپری حصے کو ڈھکن کے طور پر استعمال کرنے کے لیے رکھ لیں، ہر شملہ مرچ کو قیمےکے مکسچر سے بھریں اور شملہ مرچ کے اوپری حصے کو اوپر رکھ کے  ڈھانپ دیں اور   اون 350۔  پہ گرم کر لیں   شملہ  مرچ کو چکنائی والےآٹھ  بائی  آٹھ  پین میں رکھیں۔  اسے 30 منٹ تک بیک کریں، اسے اوون سے نکال کر سلاد، ابلے ہوئے چاول اور رائتہ کے ساتھ سرو کریں


آپ ان بھری شملہ مرچوں کو اوون میں بیک کیے بغیر بھی پکا   سکتے ہیں۔  شملہ مرچ بھرنے کے بعد اسی دیکچی میں رکھ دیں جس میں قیمہ پکایا گیا تھا۔  دیکچی کو ڈھکن سے ڈھانپیں اور ہلکی آنچ پر 25 منٹ تک پکائیں۔  نتیجہ وہی ہوگا جو اوون میں پکایا جاتا ہے۔


میں بھری شملہ مرچ کو دونوں طریقوں  سے پکاتی ہوں اور وہ بہت لذیذ بنتی  ہیں۔


 اگر کسی نے یہ ریسپی  بنائی ہے تو براہ کرم مجھے بتائیں کہ یہ کیسی لگی شکریہ


Stuffed bell peppers with different colours 


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake