Benefits of broccoli & recipe
I didn't know about broccoli when I was in my country, but when I came to Canada I saw them in the market. I learned that broccoli are eaten raw or cooked. My kids didn't like it.
It tastes like mustard greens so I cook it like mustard greens for my husband and for myself. But as my kids got older and started going to the gym, they started eating broccoli because of the benefits. Ever since my daughter became plant-based, she has been eating raw broccoli every day for lunch as well as for dinne. She puts it in her salad. So I searched about broccoli and learned it has many benefits. Today I will share information about
Broccoli is a cruciferous vegetable, it is rich in nutrients. Cauliflower, Brussels, sprats, kale cabbage may all have similar properties.Raw broccoli 🥦 contains about 90% water, 7% carbs and no fat at all. It is low in calorie. In fact,one cup of broccoli contains only 31 calories. If you eat one cup of broccoli you will get as much vitamin C as you usually receive when you eat an orange.🍊
Some people only eat the broccoli head but, we can eat the stems and the leaves too.
How to clean broccoli?
We should wash all vegetables before eating because washing does not just get rid of germs, it also gets rid of dirt and pesticide. You should check carefully because several green worms can get into your broccoli.
My son gave me this beautiful pasta pot and frying pan on my birthday.
When you buy some broccoliی, the head of the broccoli should be dark green
crowned tightly and the stem end should look like it was cut recently, not dried out. If there’s a small amount of yellow spots than it is ok but if there’s a lot of yellowing it means that the broccoli is too old.
Broccoli is a cool-weather vegetable meaning that it is better to keep it in the refrigerator. It is recommended to loosely wrap the broccoli in an unsealed plastic bag. By doing so, the broccoli can last one week or even a little longer. If you want to keep it for a long time you can freeze it and use it whenever you want.
Today I will share my broccoli recipe we can prepare quickly, easy and deliciously within twenty minutes!
Broccoli with garlic & spices:
Ingredients
Two - head of broccoli, stems peeled and cut into small pieces
Half cup- water
Three tablespoons -cooking oil
Two - garlic cloves, crushed or cut into small pieces
One teaspoon - Chilli powder
One teaspoon - of coriander powder
Half teaspoon - turmeric powder
Half teaspoon - salt
Half teaspoon - cumin powder
Method
In a deep frying pan heat oil, add garlic fry it until garlic is golden.
Add broccoli, mix well and add all dry spices while stirring constantly. fry it for two minutes, add water and cover with a lid.
Cook broccoli for about fifteen minutes on medium heat until broccoli is tender and all water is completely dry.
Turn off the heat mash well with spoon and serve with fresh roti or boiled basmati rice!
Broccoli is ready to eat!
Ice Cream ( qulfi) Pakistani Street food, is one of my beautiful childhood memory
میں بروکولی کے بارے میں نہیں جانتا تھا جب میں اپنے ملک میں تھا، لیکن جب میں کینیڈا آئی تو میں نے انہیں بازار میں دیکھا۔ میں نے سیکھا کہ بروکولی کچی یا پکائی جاتی ہے۔ میرے بچوں کو یہ پسند نہیں تھی ۔ اس کا ذائقہ سرسوں کے ساگ جیسا ہوتا ہے اس لیے میں اسے اپنے شوہر اور اپنے لیے سرسوں کے ساگ کی طرح پکاتی ہوں۔ لیکن جیسے جیسے میرے بچے بڑے ہوئے اور جم جانا شروع کر دیا، انہوں نے فوائد کی وجہ سے بروکولی کھانا شروع کر دیا۔ جب سے میری بیٹی پودوں پر مبنی چیزیں کھاتی ہے، وہ ہر روز دوپہر کے کھانے کے ساتھ ساتھ رات کے کھانے میں کچی بروکولی کھا تی ہے۔ وہ اسے اپنے سلاد میں ڈالتی ہے۔ لہذا میں نے بروکولی کے بارے میں سرچ کیا اور سیکھا کہ اس کے بہت سے فوائد ہیں۔ آج میں بروکولی کے بارے میں معلومات شیئر کروں گی۔
بروکولی ایک مصلوب سبزی ہے، یہ غذائیت سے بھرپور ہے۔ گوبھی، برسلز، اسپریٹس،بند گوبھی سب میں ایک جیسی خصوصیات ہوسکتی ہیں۔ اس میں کیلوریز کم ہوتی ہے۔ درحقیقت، ایک کپ بروکولی میں صرف 31 کیلوریز ہوتی ہیں۔ اگر آپ ایک کپ بروکولی کھاتے ہیں تو آپ کو اتنا ہی وٹامن سی ملے گا جتنا کہ آپ اورنج کھانے سے حاصل کرتے ہیں۔🍊
کچھ لوگ صرف بروکولی کا سر کھاتے ہیں لیکن ہم تنے اور پتے بھی کھا سکتے ہیں۔
بروکولی کو کیسے صاف کریں؟
ہمیں کھانے سے پہلے تمام سبزیوں کو دھو لینا چاہیے کیونکہ دھونے سے نہ صرف جراثیم سے چھٹکارا حاصل ہوتا ہے بلکہ اس سے گندگی اور کیڑے بھی نکل جاتے ہیں۔ آپ کو احتیاط سے چیک کرنا چاہئے کیونکہ کئی سبز کیڑے آپ کی بروکولی میں داخل ہو سکتے ہیں۔
جب آپ بروکولی خریدتے ہیں، تو بروکولی کے سر پر گہرے سبز رنگ کا تاج ہونا چاہیے اور تنے کا سرہ ایسا نظر آنا چاہیے جیسے اسے حال ہی میں کاٹا گیا ہو، سوکھا نہیں ہے۔ اگر پیلے رنگ کے دھبے بہت کم ہوں تو یہ ٹھیک ہے لیکن اگر بہت زیادہ پیلے ہو جائیں تو اس کا مطلب ہے کہ بروکولی بہت پرانی ہے۔
بروکولی کو کیسے ذخیرہ کیا جائے؟
بروکولی ٹھنڈے موسم کی سبزی ہے یعنی اسے فریج میں رکھنا بہتر ہے۔ یہ ضروری ہے کہ بروکولی کو بغیر سیل کیے ہوئے پلاسٹک کے تھیلے میں لپیٹ دیں۔ ایسا کرنے سے، بروکولی ایک ہفتہ یا اس سے بھی تھوڑی دیر تک چل سکتی ہے۔ اگر آپ اسے زیادہ دیر تک رکھنا چاہتے ہیں تو آپ اسے فریزکر سکتے ہیں اور جب چاہیں استعمال کر سکتے ہیں۔
آج میں اپنی بروکولی کی ترکیب شیئر کروں گی جسے ہم بیس منٹ میں جلدی، آسان اور مزیدار طریقے سے تیار کر سکتے ہیں
لہسن اور مسالوں کے ساتھ بروکولی:
اجزاء
دو - بروکولی کےسر، تنوں کو چھیل کر چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ لیں۔
آدھا کپ پانی
تین کھانے کے چمچ - کھانا پکانے کا تیل
دو - لہسن کے جوئے، پسے ہوئے یا چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ لیں۔
ایک چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ دھنیا پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ - ہلدی پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ - نمک
آدھا چائے کا چمچ - زیرہ پاؤڈر
طریقہ
ایک گہرے فرائی پین میں تیل گرم کریں، لہسن ڈال کر اس وقت تک فرائی کریں جب تک کہ لہسن سنہری نہ ہو جائے۔ بروکولی شامل کریں، اچھی طرح مکس کریں اور مسلسل ہلاتے ہوئے تمام خشک مصالحے ڈالیں۔ اسے دو منٹ تک بھونیں، پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ دیں۔
بروکولی کو درمیانی آنچ پر تقریباً پندرہ منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ بروکولی اچھی طرح گل جائے اور سارا پانی مکمل طور پر خشک ہو جائے۔
آنچ بند کر دیں اور براکلی کو اچھی طرح سے میش کریں ایک چمچ کی مدد سےاور تازہ روٹی یا ابلے ہوئے باسمتی چاول کے ساتھ سرو کریں
My favourite dish “dal chawal” rice and lentil
Looks delicious 😋
ReplyDelete