Today, the number of people eating vegetables are increasing day by day, people are more concerned about their health than before.
That is why everyday new foods are being introduced in the market, which are made from different vegetables and lentils instead of meat. I'm interested in it because I have a vegan daughter. Whenever I make a new dish with meat, I try to make the same dish without meat. For instance, I make the same Fettuccine dish but Replace the meat with tofu and my daughter likes it. Today I will share How to make this dish with you. I hope people who are vegetarians will like it.
Fettuccine is a little ribbon shape pasta. It's a thick and flat Italian noodles, that is made with flour and eggs.
Fettuccine Alfredo is a heavy cream sauce and it's very famous. This dish is usually cooked with this pasta, but I don't use this sauce. I make fettuccine with a very simple and basic sauce that is made with onions, garlic, bell pepper, chicken or tofu and some spices. Fettuccine takes 12 to 14 minutes to cook. Let's make this dish,
Fettuccine with baked Tofu
Ingredients for baked Tofu
200g- Tofu (pressed and cut in to small cubs
One teaspoon- coriander powder
Half teaspoon- cumin powder
One tbsp-rice vinegar or white vinegar
Two tbsp- soy sauce
One tbsp- canola oil or whichever you like
One tsp- ginger powder
Half tsp- garlic powder
One tsp- sriracha sauce
Step one
In a bowl put tofu cubes and all the ingredients. Mix with a silicone spatula. Marinate for at leas thirty minutes, bake at 350f for 30 minutes. Take out from oven and set it aside.
Step two
In a large saucepan, add five cups of water with half a teaspoon of salt and let it boil on high heat. Once the water starts to boil, add 400g of pasta. Cook it until the pasta is tender. Save half a cup of pasta water, and drain the rest. Set it aside.
Step three
In a saucepan, add five chopped garlic cloves with one tablespoon of oil. Sauté for one minute, add one chopped onion and fry it for two minutes. Add two tablespoons of sriracha, one tablespoon of white vinegar, two tablespoons of tomato sauce and one tablespoon of lemon juice. Cook it on low heat for five minutes and stir it constantly. Add a half bell pepper ( cut into small pieces ) and cook it for ten minutes. Add half a teaspoon of salt, half a teaspoon of cumin powder and half a teaspoon of black pepper. Mix it well.
Add the baked Tofu that you prepared earlier, now add two tablespoons of soy sauce and then add boiled fettuccine with half a cup of pasta water that you saved earlier. Mix well all together and serve!
If you like this recipe please let me know in the comments section below!
Chicken Masala
آج سبزیاں کھانے والوں کی تعداد میں روز بروز اضافہ ہو رہا ہے، لوگ اپنی صحت کے بارے میں پہلے سے زیادہ فکر مند ہیں۔
یہی وجہ ہے کہ بازار میں آئے روز نت نئے کھانے متعارف کروائے جا رہے ہیں جو کہ گوشت کی بجائے مختلف سبزیوں اور دال سے تیار کیے جاتے ہیں۔ مجھے اس میں دلچسپی ہے کیونکہ میری ایک ویگن بیٹی ہے۔ میں جب بھی گوشت کے ساتھ کوئی نئی ڈش بناتا ہوں تو یہی پکوان بغیر گوشت کے بنانے کی کوشش کرتا ہوں۔ مثال کے طور پر، میں وہی Fettuccine ڈش بناتا ہوں لیکن گوشت کو ٹوفو سے بدل دیتا ہوں اور میری بیٹی کو یہ پسند ہے۔ آج میں آپ کے ساتھ اس ڈش کو بنانے کا طریقہ بتاؤں گا۔ مجھے امید ہے کہ جو لوگ سبزی خور ہیں وہ اسے پسند کریں گے۔
Fettuccine ایک چھوٹا سا ربن شکل کا پاستا ہے۔ یہ ایک فتوچین گاڑھا اور چپٹا اٹالین نوڈول ہے، جو میدے اور انڈوں سے بنایا جاتا ہے۔
Fettuccine Alfredo ایک گاڑھی کریم کیی سوس ہے اور یہ بہت مشہور ہے۔ عام طور پر اس پاستا کے ساتھ پکائی جاتی ہے، لیکن میں یہ سوس استعمال نہیں کرتی ۔ میں ایک بہت ہی سادہ اور بنیادی سوس کے ساتھ فیٹوچین بناتی ہوں جو کہ پیاز، لہسن، شملہ مرچ، چکن یا ٹوفو اور کچھ مصالحوں سے بنتی ہے۔ فیٹوچین کو پکنے میں 12 سے 14 منٹ لگتے ہیں۔ آئیے یہ ڈش بناتے ہیں
بیکڈ ٹوفو کے ساتھ فیٹو چین
بیکڈ توفو کے اجزاء
دو سو گرام- توفو (دبا کر سارا پانی نکال دیں چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ لیں
ایک چائے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ- زیرہ پاؤڈر
ایک چمچ چاول کا سرکہ یا سفید سرکہ
دو کھانے کے چمچ- سویا ساس
ایک کھانے کا چمچ تیل جو بھی آپ چاہیں۔
ایک چائے کا چمچ ادرک پاؤڈر
آدھا چمچ- لہسن پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ سریراچا ساس
پہلا مرحلہ
ایک پیالے میں ٹوفو کیوبز اور تمام اجزاء ڈالیں۔ سلیکون اسپاتولا کے ساتھ ملائیں۔ کم از کم تیس منٹ تک میرینیٹ کریں، 350f پر 30 منٹ تک بیک کریں۔ اوون سے نکال کر ایک طرف رکھ دیں۔
دوسرا مرحلہ
ایک بڑے ساس پین میں پانچ کپ پانی میں آدھا چائے کا چمچ نمک ڈال کر تیز آنچ پر ابالنے دیں۔ جب پانی ابلنے لگے تو اس میں 400 گرام پاستا ڈالیں۔ پاستا نرم ہونے تک اسے پکائیں۔ آدھا کپ پاستا پانی بچائیں، اور باقی نکال لیں۔ اسے ایک طرف رکھ دیں۔
تیسرا مرحلہ
ایک سوس پین میں ایک کھانے کے چمچ تیل کے ساتھ پانچ کٹے ہوئے لہسن کے لونگ ڈالیں۔ ایک منٹ کے لیے بھونیں، ایک کٹی ہوئی پیاز ڈال کر دو منٹ تک بھونیں۔ دو کھانے کے چمچ سریراچا، ایک کھانے کا چمچ سفید سرکہ، دو کھانے کے چمچ ٹماٹر کی چٹنی اور ایک کھانے کا چمچ لیموں کا رس شامل کریں۔ اسے ہلکی آنچ پر پانچ منٹ تک پکائیں اور مسلسل ہلاتے رہیں۔ آدھی کالی مرچ ڈال کر (چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ لیں) اور دس منٹ تک پکائیں۔ آدھا چائے کا چمچ نمک، آدھا چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر اور آدھا چائے کا چمچ کالی مرچ ڈالیں۔ اسے اچھی طرح مکس کریں۔ بیکڈ ٹوفو جو آپ نے پہلے تیار کیا تھا اس میں شامل کریں، اب اس میں دو کھانے کے چمچ سویا ساس ڈالیں اور پھر آدھا کپ پاستا پانی کے ساتھ ابلا ہوا فیٹوکسین ڈالیں جو آپ نے پہلے محفوظ کیا تھا۔ سب کو اچھی طرح مکس کریں اور سرو کریں
اگر آپ کو یہ ڈش اچھی لگی ہے تو مجہے نیچے کامنٹ بکس میں اپنی رائے ضرور دیں شکریہ
Comments
Post a Comment