Potato & Onion “Aloo piaz Pakoras “
Pakora is known as a street food in Pakistan / India. On the streets, sold as snacks. These deep-fried snacks taste delicious. People make fresh pakora on the street and the aroma of the gram flour as well as the spices attracts every person that is passing by. These pakoras are served with a variety of sauces.
Samosas and pakoras are almost always served with tea whenever a guest comes over. But the best time to make pokoras and samosas is during the month of Ramadan. Almost everyone prepares for iftar in the evening. The gram flour batter (basin) is fried in oil. You can add some spices as well as some vegetables as you wish.
The main vegetables are onions, potatoes, cauliflower, spinach, green chillies and eggplant. I make pakora in many different ways. All pakoras basic recipes start with making a batter with gram flour, spices and a little bit of water. Then you can add any vegetable that you like.
Today I made pakora with two veggies : potatoes and onions. I am going to share this recipe with you. I hope everyone likes it as much as my family does. Let’s begin !
Potato and onion pakoras:
Ingredients:
Two cups- of chickpeas flour ( gram flour)
Two tablespoons - of cornflour or corn starch
One teaspoon - turmeric powder
One teaspoon - cumin powder or seeds
One teaspoon - chilli powder
One teaspoon salt
Half teaspoon - black salt
One teaspoon - carom seeds( ajwain seeds)
Half teaspoon dry ginger powder
Half teaspoon - dry mint
One teaspoon - lemon juice
One tablespoon- coriander powder
One teaspoon - fennel powder
One large- onion cut in juline
One large potato cut in round
Two tablespoons of fresh coriander chopped
One teaspoon of garlic paste
Oil for frying
Method :
In a large bowl, combine chickpeas cornflour with all the dry spices and garlic paste. Mix well, and make the batter while adding the water little by little.
Make a thick batter, don't worry when we will add vegetable water it will draw out from the veggies and the batter will become less thick. Set it aside.
Over medium-high heat in a heavy saucepan heat the oil.
Coat potatoes in the batter and fry them in the oil until golden for about 2-3 minutes.
Drain the extra oil and put the fried potato on paper towels.
Now add onions, fresh coriander, and one tablespoon of dry gram flour to the same batter and mix well by hand. Take one tablespoon of this mixture and drop it in hot oil, keep stirring. Fry pakora until golden, then transfer to a towel paper.
Serve hot pakora with tea!
Note- fry the pakora on medium heat
Too low heat will make the pakora soak up a lot of oil and too high heat will make the pakora brown on the outside but, will not cook well in the inside.
If someone likes this recipe, let me know in the comments section below, please!
Chicken masala
پکوڑے کو پاکستان / ہندوستان میں سٹریٹ فوڈ کے طور پر جانا جاتا ہے۔ سڑکوں پر ناشتے کے طور پر فروخت ہونے والے یہ گہرے تلے ہوئے نمکین مزیدار ہوتے ہیں۔ لوگ سڑک پر تازہ پکوڑے بناتے ہیں اور بیسن اورمصالحوں کی خوشبو ہر گزرنے والے کو اپنی طرف متوجہ کرتی ہیں۔ ان پکوڑوں کو مختلف قسم کی چٹنیوں کے ساتھ پیش کیا جاتا ہے۔
سموسے اور پکوڑے تقریباً ہمیشہ چائے کے ساتھ پیش کیے جاتے ہیں جب بھی کوئی مہمان آتا ہے۔ لیکن پکوڑے اور سموسے بنانے کا بہترین وقت رمضان کا مہینہ ہے۔ تقریباً ہر کوئی شام کو افطاری کی تیاری کے لیے پکوڑے بنائے جاتے ہیں ۔ چنے کے آٹے کا بیٹر (بیسن) کا بیٹر بنایا جاتا ہے۔ آپ اپنی مرضی کے مطابق کچھ مصالحے کے ساتھ ساتھ کچھ سبزیاں بھی شامل کر سکتے ہیں اور پھر گرم تیل میں پکوڑے تل لیں۔
اہم سبزیاں پیاز، آلو، گوبھی، پالک، ہری مرچ اور بینگن ہیں۔ میں پکوڑے مختلف طریقوں سے بناتی ہوں۔ تمام پکوڑوں کی بنیادی ترکیبیں چنے کے آٹے، مصالحے اور تھوڑا سا پانی کے ساتھ ایک بیٹر بنانے سے شروع ہوتی ہیں۔ پھر آپ اپنی پسند کی کوئی بھی سبزی ڈال سکتے ہیں۔
آج میں نے دو سبزیوں کے ساتھ پکوڑے بنائے ہیں: آلو اور پیاز۔ میں یہ نسخہ آپ کے ساتھ شیئر کرنے جا رہی ہوں۔ مجھے امید ہے کہ ہر کوئی اسے اتنا ہی پسند کرے گا جتنا میرے گھر والوں کو ہے۔ چلو شروع کریں !
آلو اور پیاز کے پکوڑے:
اجزاء:
دو کپ چنے کا آٹا (چنے کا آٹا)
دو کھانے کے چمچ کارن فلور یا کارن سٹارچ
ایک چائے کا چمچ - ہلدی پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ - زیرہ پاؤڈر یا بیج
ایک چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ نمک
آدھا چائے کا چمچ۔کالا نمک
ایک چائے کا چمچ کیرم کے بیج (اجوائن کے بیج)
آدھا چائے کا چمچ خشک ادرک پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ۔خشک پودینہ
ایک چائے کا چمچ لیموں کا رس
ایک کھانے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ - سونف پاؤڈر
ایک بڑا پیاز جولین میں کٹا ہوا ہے۔
ایک بڑا آلو گول میں کاٹاہوا
تازہ دھنیا کٹا ہوا دو کھانے کے چمچ
ایک چائے کا چمچ لہسن کا پیسٹ
تلنے کے لیے تیل
طریقہ:
ایک بڑے پیالے میں بیسن اور کورن فلور کو تمام خشک مصالحے اور لہسن کے پیسٹ کے ساتھ ملا دیں۔ اچھی طرح مکس کریں اور تھوڑا تھوڑا پانی ڈالتے ہوئے آٹا بنا لیں۔ ایک گاڑھا بیٹر بنائیں، پریشان نہ ہوں جب ہم سبزیاں شامل کریں گے تو یہ سبزیاں پانی چھوڑیں گی اور بیٹر کم گاڑھا ہو جائے گا۔ اسے ایک طرف رکھو۔
ایک بھاری ساس پین میں درمیانی آنچ پر تیل گرم کریں۔
آلو کو بیٹر میں کوٹ کر کے تیل میں تقریباً 2-3 منٹ تک سنہری ہونے تک فرائی کریں ۔
اضافی تیل نکال کر تلے ہوئے آلو کو ٹشو پیپر پر رکھ دیں۔
اب باقی بےٹر میں پیاز، تازہ دھنیا اور ایک کھانے کا چمچ خشک چنے کا آٹا ڈال کر ہاتھ سے اچھی طرح مکس کریں۔ اس آمیزے کا ایک کھانے کا چمچ لیں اور اسے گرم تیل میں ڈالیں، ہلاتے رہیں۔ پکوڑے کو سنہری ہونے تک فرائی کریں ، پھر پیپر میں منتقل کریں۔
گرم گرم پکوڑے چائے کے ساتھ پیش کریں
نوٹ- پکوڑے کو درمیانی آنچ پر بھونیں۔
بہت کم آنچ پکوڑے کو بہت زیادہ تیل بھگو دے گی اور بہت زیادہ آنچ پکوڑے کو باہر سے بھورا کر دے گی لیکن اندر سے اچھی طرح پک نہیں سکے گی۔
اگر کسی کو یہ ترکیب پسند ہے تو مجھے نیچے کامنٹ کے سیکشن میں بتائیں، براہ کرم
fettuccine with bake Tofu
Comments
Post a Comment