Carrot Pudding “Gajar Ka Halwa”
Today I want to share with you a dessert, it's called in Pakistan /India “ Gajar Halwa”. In urdu / Hindi “ gajar” mean carrots and “Halwa “ mean pudding so, it means carrot pudding. But the recipe is different.
Today I went for the grocery, and I saw very beautiful baby carrots bags, so I bought one packet.
Usually, I buy baby carrots for salad but today I am going to use these to make “Halwa” Before the recipe, we will talk a little bit about carrots.
Carrots have many colours but they are typically orange. Others are yellow, white, or purple. Carrot is a root vegetable. Based on a historical record, carrots used as a food crop was in the Iranian plateau and the Persian in the 10th century. In the 15th century, carrots were cultivated northwestern Europe and China.
Carrots can be served raw and cooked, we can add them to many dishes like soups, cakes and salad etc. Carrots have a natural sweetness.
Health Benefits
This root veggie has many surprising health benefits. Carrots have vitamin K and calcium, it is good for your bones. Carrots re also a great source of fibre that helps maintain the immune system. They are great for the eyes and good for dry skin because a single carrot is full of potassium.
Now I am going to share my carrot recipe, this is my husband's favourite. Some people make it with milk, cream, butter and nuts but I make it with butter, sugar and carrots. I make it very simple and easy. You can use nuts but I don't because my children don't like nuts in this specific dish. All you need for
Carrot pudding “Gajar Halwa”
Ingredients:
One Kg- carrots ( grated)
One cup - sugar brown or white
Two - green cardamoms
One tsp- fennel powder or seeds
One cup butter
Two tbs- oil
One pinch- salt
Method :
Wash, peel and grate the carrots with a regular grater or a food processor.
In a saucepan, cook the carrots with cardamom and fennel seeds on high heat, until all the water is dry from the carrots anduntil the texture is soft.
Add sugar and salt. Cook it until all the water is dry from the carrots that will be released by the sugar. Then add butter and oil, and fry it while stirring constantly until the oil starts to separate from “halwa” on medium heat.
At this stage, don't stop stirring because now the water is dry and your “Halwa” can burn easily or stick in the bottom of the saucepan.
At this stage, if you like to add nuts, do so! Finally, serve hot!
How to store it?
You can store it for a long time. ‘Halwa “should be completely coole. Once it is cooled, transfer it to an airtight container and put it either in a refrigerator for up to one week or freeze it for up to three to four months. Whenever you want to eat your halwa, take the container out from the freezer and reheat it directly on the stovetop on low heat while stirring constanty. You can also only reheat as much as you need in a bowl in the microwave for one minute.
If someone makes this recipe please let me know in the comments section below!
Beautiful place in Greece
آج میں آپ کے ساتھ گاجر حلوہ کی ترکیب شیر کروں گی۔
آج جب میں گروسری کرنے مارکیٹ کئی تو میں نے دیکھا بہت ہی خوبصورت بےبی گاجروں کے پاکٹ آئے ہوئے تھے عام طور پہ میں یہ گاجریں سلاد کے لیے لاتی ہوں مگر آج میں نے انہی گاجروں سے حلوہ بنانے کا فیصلہ کیا۔ ویسے تو لوگ کئی طریقوں سے گاجریلا بناتے ہیں دودہ سے، کریم سے لیکن میں صرف مکھن اور آئل سے بناتی ہوں اور بہت آسان طریقے سے۔ میں ڈرائی فروٹ نہیں ڈالتی کیونکہ میرے بچوں کو حلوہ میں ڈرائی فروٹ پسند نہیں، مگر اگر آپ کو پسند ہیں تو آپ ڈال سکتے ہیں ۔ گاجروں کا۔ حلوہ میرے شوہر کو بہت پسند ہے اس لیے میں سردیوں میں اکثر بناتی ہوں۔
ہمیں حلوہ بنانے سے پہلے گاجروں کے فائدوں کے بارے میں تھوڑا جان لینا چائیے۔
گاجریں صحت کے لیے بہت ہی مفید ہیں ان میں قدرتی مٹھاس ہوتی ہے گاجر کے بہت سے رنگ ہوتے ہیں لیکن وہ عام طور پر نارنجی ہوتی ہیں۔ دیگر پیلے، سفید، یا جامنی ہیں۔ گاجر ایک جڑ کی سبزی ہے۔ ایک تاریخی ریکارڈ کی بنیاد پر، گاجر کھانے کی فصل کے طور پر 10ویں صدی میں ایرانی سطح مرتفع میں استعمال ہوتی تھی۔ 15ویں صدی میں گاجر کی کاشت شمال مغربی یورپ اور چین میں کی جاتی تھی۔
گاجروں کو کچا اور پکا کر کھایاجا سکتا ہے، ہم انہیں بہت سے پکوانوں جیسے سوپ، کیک اور سلاد میں شامل کر سکتے ہیں۔ گاجر میں قدرتی مٹھاس ہوتی ہے۔
صحت کے فوائد
اس جڑ کی سبزی کے بہت سے حیرت انگیز صحت کے فوائد ہیں۔ گاجر میں وٹامن K اور کیلشیم ہوتا ہے، یہ آپ کی ہڈیوں کے لیے اچھا ہے۔ گاجر فائبر کا ایک بڑا ذریعہ بھی ہے جو مدافعتی نظام کو برقرار رکھنے میں مدد کرتی ہے۔ یہ آنکھوں کے لیے بہترین ہیں اور خشک جلد کے لیے اچھی ہیں کیونکہ گاجر پوٹاشیم سے بھرپور ہوتی ہے۔
"گاجر کا حلوہ"
اجزاء:
ایک کلو گاجر (پسی ہوئی)
ایک کپ - چینی براؤن یا سفید
دو - سبز الائچی
ایک چائے کا چمچ سونف پاؤڈر یا بیج
ایک کپ مکھن
دو کھانے کے چمچ - تیل
ایک چٹکی نمک
طریقہ:
گاجروں کو دھوئیں، چھیلیں اورریگولر grater یا فوڈ پروسیسر سے پیس لیں۔
ایک سوس پین میں، گاجروں کو الائچی اور سونف کے بیجوں کے ساتھ تیز آنچ پر پکائیں، یہاں تک کہ گاجروں کا سارا پانی خشک ہو جائے اور جب تک نرم نہ ہو جائے۔
چینی اور نمک ملا دیں۔ اسے اس وقت تک پکائیں جب تک کہ گاجروں میں سے سارا پانی خشک نہ ہو جائے جو چینی سے نکلے گا۔ اس کے بعد مکھن اور تیل ڈالیں اور اسے مسلسل ہلاتے ہوئے بھونیں جب تک کہ تیل درمیانی آنچ پر حلوے سے الگ ہونے نہ لگے۔ اس مرحلے پر، ہلانا بند نہ کریں کیونکہ اب پانی خشک ہے اور آپ کا حلوہ آسانی سے جل سکتا ہے یا سوس پین کے نیچے چپک سکتا ہے۔
اس مرحلے پر، اگر آپ گری دار میوے شامل کرنا چاہتے ہیں، تو شامل کریں! آخر میں، گرم گرم پیش کریں!
حلوے کوکیسے ذخیرہ کرنا ہے؟
آپ اسے طویل عرصے تک ذخیرہ کرسکتے ہیں۔ آپ حلوہ بالکل ٹھنڈا ہونا چاہیے۔ ایک بار ٹھنڈا ہونے کے بعد، اسے ایئر ٹائٹ کنٹینر میں منتقل کریں اور اسے ایک ہفتے تک فریج میں رکھیں یا تین سے چار ماہ تک فریز کریں۔ جب بھی آپ اپنا حلوہ کھانا چاہیں، کنٹینر کو فریزر سے نکالیں اور مسلسل ہلاتے ہوئے ہلکی آنچ پر براہ راست چولہے پر دوبارہ گرم کریں۔ آپ مائکروویو میں بھی گرم کر سکتے ہیں ۔ ایک پیالے میں اتنا حلوہ نکالیں جتنا آپ کو چائیے۔اور ایک منٹ کے لیے گرم کر سکتے ہیں ۔
اگر کوئی یہ حلوہ میری ترکیب سے بناتا ہے تو براہ کرم مجھے نیچے تبصرے کے سیکشن میں بتائیں!
Yum! This looks delicious!
ReplyDelete