Homemade chaat masala

 





This weekend was a long weekend because it was Canada’s day on Friday. 






Everyone had Friday off and also my son came from Toronto to spend time with the family. In the morning everyone woke up late so, my daughters and I made a brunch for the whole family. 





After eating I finished my daily routine of house cleaning.  For Friday my daughter bought tickets for Biodome. This is a very beautiful place, there are many different animals like fish, birds, snakes, crocodiles, turtles, bats and  parrots etc. We saw all the parts of the Biodome and we took a lot of pictures, that I will share with you. The whole family enjoyed it. 





Afterwards, we went to eat ice cream, eating ice cream in summer is my favourite part and my beautiful memories of my childhood. I remember in summer, Babu g ( my father) used to often bring us to eat ice cream it was a very beautiful time that we can't bring back! 



I am very proud of our children because they always try to make us happy, we arethe luckiest parents! Sometimes I feel that they take care of us just as we are young children. I wish all the children in this world should be like that when their parents grow old! They don’t need fancy and expansive gifts, they need your care and your company!

Sorry, I was a little emotional because yesterday my husband and I were walking and we met a gentleman who was over 80. He told us his very sad story, his son left them when he was fourteen. He never called and they never called him which is very sad 😭. He told me that “now that his wife has Alzheimer, they both are very sad and alone.  Since then, I have been thinking if I knew where their son was, I would call him and say: please come back to your parents, spend some time with them they need you. They want to see you and your children! By doing so, they can enjoy the rest of their life!


However, when we came back home we were hungry so we ordered pizza,  as usual, after eating supper we went for a long walk.  When we came back we watched a Bollywood movie. Our Friday was great and we celebrated Canada’s day like this!


Today I will share with you how I make chaat masala at home. It is a mix of powder. It is an important ingredient in Pakistani /Indian street foods, like fruit chaat, samosas chaat. But it can be use in many others dishes.



CHAAt MASALA?

Ingredients:

Two tablespoons -cumin 

One tablespoon - coriander 

One tablespoon - fennel seed

One tablespoon - dried mango powder

One tablespoon- black salt powder

One teaspoon - black pepper powder

Half teaspoon - ginger powder

One tablespoon - carom seeds( ajwain seeds)

One teaspoon - dried mint

Method:

Heat a dry pan on medium heat. Add coriander, fennel seeds and cumin seeds. Dry roast them until the seeds give off an aromas (about one-two minute). Turn off the heat and transfer then seeds in a tray, let it cool. 

Mix all the other ingredients; mango powder, black pepper, salt, ginger, and carom seeds. Grind everything in a grinder until it becomes a fine powder. Then transfer this masala to an airtight glass container and  save it in a dark cool and dry place. 




You can store it for up to two months. Use this masala in your recipes, salads and drinks  etc!


If someone like this recipe please let me know in the comments section below!






اس کا ویک اینڈ ایک لمبا ویک اینڈ تھا کیونکہ یہ کینیڈا  ڈے تھا۔ جمعہ کا دن تھا۔

سب کے پاس جمعہ کی چھٹی تھی اور میرا بیٹا بھی ٹورنٹو سے فیملی کے ساتھ وقت گزارنے آیا تھا۔ صبح سب دیر سے اٹھے تو میں اور میری بیٹیوں نے پورے خاندان کے لیے برنچ بنایا۔

کھانے کے بعد میں نے گھر کی صفائی کا اپنا روزانہ کا معمول ختم کیا۔ جمعہ کے لیے میری بیٹی نے بائیوڈوم کے لیے ٹکٹ خریدے۔ یہ ایک بہت ہی خوبصورت جگہ ہے، یہاں بہت سے مختلف جانور ہیں جیسے مچھلی، پرندے، سانپ، مگرمچھ، کچھوے، چمگادڑ، طوطے وغیرہ۔ ہم نے بائیوڈوم کے تمام حصے دیکھے اور بہت سی تصویریں لیں، جو میں آپ کے ساتھ شیئر کروں گی۔ تم. پورا خاندان اس سے لطف اندوز ہوا۔

اس کے بعد ہم آئس کریم کھانے گئے، گرمیوں میں آئس کریم کھانا میرا پسندیدہ حصہ ہے اور میرے بچپن کی خوبصورت یادیں ہیں۔ مجھے یاد ہے گرمیوں میں، بابو جی (میرے والد) اکثر ہمیں آئس کریم کھانے کے لیے لایا کرتے تھے، یہ بہت خوبصورت وقت تھا جسے ہم واپس نہیں لا سکتے تھے۔



مجھے اپنے بچوں پر بہت فخر ہے کیونکہ وہ ہمیشہ ہمیں خوش رکھنے کی کوشش کرتے ہیں، ہم سب سے خوش قسمت والدین ہیں! کبھی کبھی مجھے لگتا ہے کہ وہ ہمارا خیال ایسے رکھتے ہیں جیسے ہم چھوٹے بچے ہیں۔ کاش  تمام بچے ایسے ہوں جب ان کے والدین بوڑھے ہو جائیں! انہیں فینسی اور مہنگے تحائف کی ضرورت نہیں ہے، انہیں آپ کی دیکھ بھال اور آپ کی کمپنی کی ضرورت ہے!
معذرت، میں تھوڑا جذباتی ہو گی تھی کیونکہ کل میرے شوہر اور میں چل رہے تھے اور ہماری ملاقات 80 سال سے زیادہ عمر کے ایک آدمی سے ہوئی۔ اس نے ہمیں اپنی انتہائی دکھ بھری کہانی سنائی، ان کا بیٹا چودہ سال کی عمر میں انہیں چھوڑ گیا۔ اس نے کبھی فون نہیں کیا اور انہوں نے اسے کبھی نہیں بلایا جو بہت افسوسناک ہے۔ اس نے مجھے بتایا کہ "اب جب کہ اس کی بیوی کو الزائمر ہے، وہ دونوں بہت اداس اور اکیلے ہیں۔ تب سے، میں سوچ رہی تھی کہ اگر مجھے معلوم ہو جائے کہ ان کا بیٹا کہاں ہے، تو میں اسے فون کر کے کہوں : براہ کرم اپنے والدین کے پاس واپس آجاو، ان کے ساتھ کچھ وقت گزاریں، انہیں آپ کی ضرورت ہے۔ وہ آپ کو اور آپ کے بچوں کو دیکھنا چاہتے ہیں! ایسا کرنے سے، وہ اپنی باقی زندگی سے لطف اندوز ہو سکتے ہیں ۔
 
جب ہم واپس آئے سب کو بھوک لگی تھی لہذا ہم نے پیزا منگوایا ۔ کھانے کے بعد ہم سب چہل قدمی کے لیے گئے  اور واپس آ کے بالی وڈ فلم دیکھی فیملی کے ساتھ۔اور اسطرح ہم نے کینیڈا ڈے منایاسب نے مل کے خوب انجائے کیا۔
آج میں آپ کے ساتھ چاٹ مسالہ بنانے کی ترکیب شیر کروں گی ۔ یہ مختلف سپائس ملا کے پاُوڈر بنایا جاتا ہے۔ یہ پاکستانی انڈین سٹریٹ فوڈ جیسے چنا چاٹ، فروٹ چاٹ چنا سموسہ چاٹ وغیرہ میں استعمال ہوتا ہے ، مگر ہی اور بھی بہت سی ڈشوں اور مشروب میں بھی استعمال ہوتا ہے۔آئیے مل کے بناتے ہیں 


چاٹ مسالہ

اجزا

دو کھانے کے چمچ زیرا ثابت

ایک کھانے کا چمچ دھنیا ثابت

ایک کھانے کا چمچ سونف ثابت

دو کھانے کے چمچ ڈرائی میگو پاُوڈر

ایک کھانے کا چمچ کالا نمک

آدھا چائے کا چمچ ادرک پائوڈر

ایک کھانے کا چمچ اجوین 

ایک چائے کا چمچ ڈرائی پودینہ پائوڈر

طریقہ

ایک فری پین کو درمیانی آنچ پہ گرم کرو جب فریپین گرم ہو جائے تو اس میں دھنیا، سونف اور زیرہ ڈال کے ایک سے دو منٹ کے لیے ڈرائی فری کریں۔ اب انھیں ایک پلیٹ میں ٹرانسفر کریں اور ٹھنڈا کر لیں۔ اب باقی کے مسالے جو پائوڈر ہیں ان میں مکس کریں۔ تمام مسالے ایک گرینڈر میں تب تک گرینڈ کریں کہ باریک پائوڈر بن جائے۔ اب اس پائوڈر کو ایک شیشے کی بوتل میں ڈال کر ایک خشک جگہ پہ رکھ دیں ، آپ اس مسالے کو دو مہینوں تک سٹور کر سکتے ہیں اور اپنی پسند کی ڈشز میں شامل کر کے نوش  کریں اگر آپ کو میری ترکیب پسند آئی ہے تو برائے مہربانی ضرور بتائیں نیچے کامنٹ بکس ۔








Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake