Beyond meat “Samosa”

 


As everyone knows, samosas, is a fried pastry with a savory filling. They are famous not only in Pakistan/India but all over the world. They are crunchy, flaky, golden and spicy. Some people like baked samosas. We can fry samosas in the air fryer too!



Samosa can be stuffed with any vegetables but potato samosa or ground meat samosa are the most common.


My son and my daughter-in-law like samosas but, they prefer homemade samosas.  Usually, I make potato, peas or meat samosas but, last week my son bought some beyond meat so I  made samosas with beyond meat, and everyone liked it.My daughter-in-law asked me to post this recipe.




I already posted my  “ Aloo samosa “ recipe. Now I am going to share with you this recipe.  I use carom seeds for samosa dough, you can buy carom seeds from any Pakistani /Indian grocery store. But if you can't get it easily, no problem, you can use cumin seeds instead of carom seeds. 



To fry, I am using canola oil but you can use any oil except virgin olive oil.


Let's make Samosa, for this recipe we need these ingredients:




Beyond meat samosas:


Ingredients for filling

Two packets- beyond meat

One tsp- paprika powder

Half tsp- salt

One tsp cumin powder

1/4 tsp- turmeric powder

One tsp- coriander powder

For the dough:

Two glass - all-purpose flour 

One tsp-salt

Three tbsp- oil

One tsp- carom seeds or cumin seeds

Half  glass- cold water

Oil for deep frying 

Method :

In a pan place the beyond meat with paprika, salt, turmeric,  cumin and coriander. Mix well and cook it on medium heat for about 15 minutes while stirring constantly. When it is done set it aside and let it completely cool.

         Beyond meat
          

How to make samosa dough?

In a large mixing bowl, add flour, salt carom seeds or cumin seeds, and oil. Then, mix everything well. Rub the flour in between your palms to incorporate the oil well, for about three minutes, until the flour looks like breadcrumbs. Make a dough by adding cool water little by little. Knead just until a stiff and not sticky dough forms.

Cover the dough with a kitchen towel or any plate and set aside for about 30 minutes.

Make samosas.

After thirty minutes, roll out the dough and divide it into eleven portions. Form a ball with each one.



 Roll each ball into a circle that is thin and even. 




Cut it in the center to make two- parts.




Apply water with your finger over the edge. 


Then fold the two straight sides so they overlap and form a cone shape.


Press together the edges to seal the samosa. 


      You can learn in this video how to fill  and seal your samosa!

Make a ‘O’ with your thumbs and fingers. Place the cone inside the  ‘O’ shape and fill it with one tablespoon of filling. 


Apply water to the edges and stick the edges to seal well, make sure the samosa is sealed well. Repeat with all remaining samosas. 



Heat the oil in a saucepan for deep frying. 

The oil should be medium hot, drop the samosas into the oil very gently. Let them fry until they are golden, don't let them be too dark, flip them to ensure that they fry evenly. 

Once, the samosas are ready, transfer with a skimmer and place them on a towel paper to remove the extra oil. Repeat the frying steps with the remaining batches. Serve with your favourite chutney!



 Note:

Always, fry samosas on medium to low heat because, on high heat samosas will brown from the outside and will be uncooked inside. 

Don't use any flour, while rolling the dough.

Don't over-stuff the samosas. 

Don't overwork the dough, just bring the dough together.

How you can store leftover samosas?

If you want to keep leftovers samosa for up to five days you can place them in an airtight container and put them in the fridge. Preheat the oven to 350f. Place samosa in the oven for 10 to 15 minutes. But if you want to keep the samosas for a long time, then you can freeze them. 


Once you’re done frying, let them cool completely. Then, put them in an airtight container or inside of a ziplock. Freeze them for up to six months. 

To reheat, preheat oven to 350F and place the frozen samosas inside of the oven for 20 minutes and serve!





آپ سب جانتے ہیں، سموسے ایک تلی ہوئی پیسٹری جس میں لذیذ بھرا جاتا ہے۔  وہ نہ صرف پاکستان/ہندوستان بلکہ پوری دنیا میں مشہور ہے۔  وہ کرسپی، فلکی، سنہری اور مسالہ دار آئل میں تلا   ہوتا ہے۔  کچھ لوگ بیک  ہوئے سموسے پسند کرتے ہیں۔ ہم ائرفرائر میں بھی فری کر سکتے ہیں۔


  سموسے کو کسی سبزی کے ساتھ بھرا جا سکتا ہے لیکن آلو سموسے یا قیمے  کے ساتھ سموسے سب سے عام ہیں۔


  میرا  بیٹا اور بہو سموسے پسند کرتے ہیں لیکن، وہ اپنے گھر کے سموسے کو ترجیح دیتے ہیں۔  عام طور پر میں آلو، مٹر یا قیمے  کے سموسے بناتی ہوں لیکن ہفتے  میرے بیٹے  بیاند میٹ  خریدا تو میں نے اس  کے ساتھ  سموسے بنائے  اور سب کو پسند آیے۔  میری بہو نے مجھے یہ ترکیب  پوسٹ کرنے کے لیے کہا۔



  میں نے اپنی "آلو سموسے" کی ترکیب پہلے ہی پوسٹ کر دی۔  اب میں آپ کے ساتھ یہ ترکیب  شیئر کرنے جا رہی ہوں۔  میں سموسے کے آٹے کے لیے اجوین  استعمال کرتی  ہوں، آپ بھی کسی پاکستانی/انڈین گروسری سے اجوین  خرید سکتے ہیں۔  لیکن اگر آپ آسانی سے حاصل نہیں کر سکتے تو کوئی حرج نہیں، آپ اس کی جگہ کے زیرا استعمال کر سکتے ہیں۔

  فرائی کرنے کے لیے کینولا آئل استعمال کر رہی ہوں لیکن آپ زیتون کے تیل کے علاوہ کوئی تیل بھی استعمال کر سکتے ہیں۔


  آئیے سموسے بناتے  ہیں، اس کے لیے ان اجزاء کی ضرورت ہے۔



ویگن میٹ کے سموسے 

  بھرنے کے لیے اجزاء

  دو پیکٹ - بیاند میٹ


  ایک چائے کا چمچ - پیرایکا پاؤڈر

  آدھا چائے کا چمچ - نمک

  ایک چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر

  

ایک چائے کا چمچ-ہلدی پاؤڈر

  ایک چائے  کا چمچ- دھنیا پاؤڈر

  آٹا بنانے  کے لیے

  دو گلاس  - سفید میدہ آٹا

  ایک چائے  کا چمچ نمک

  تین کھانے کے چمچ- تیل

  ایک چمچ- اجوین یا زیرہ

  آدھا گلاس - ٹھنڈا پانی

  ڈیپ فرائی کے لیے تیل

  طریقہ

  ایک پین میں بیاند میٹ کوپیریکا، نمک ہلدی، زیرہ اور دھنیا ڈالیں ۔  اچھی طرح سے مکس کریں اور مسلسل ہلاتے  ہوئے اسے درمیانی  آنچ پر تقریباً 15 منٹ تک پکائیں ۔  جب یہ  تیار ہو جائے تو اسے ایک طرف رکھ دیں تا کہ  مکمل ٹھنڈا ہو جائے

  سموسے کا آٹا کیسے بنایا جائے؟

  ایک بڑے مکسنگ پیالے میں آٹا، نمک اجوین  کے بیج یا زیرہ، اور تیل ڈالیں۔  پھر، سب کچھ اچھی طرح مکس کریں اپنی ہتھیلیوں کے درمیان آٹے کو اچھی طرح سے تیل میں شامل کرنے کے لیے تقریباً تین منٹ تک رگڑیں، جب تک میدہ بریڈ کرنبز  کی طرح نظر نہ آئے۔  تھوڑا تھوڑا  پانی ڈال کر میدے  صرف اس وقت تک گوندھیں جب تک کہ سخت اور چپچپا آٹا نہ بنے۔

  آٹے کو کچن کے تولیے یا کسی پلیٹ  سے ڈھانپیں اور تقریباً 30 منٹ کے لیے ایک طرف رکھیں۔


  تیس منٹ کے بعد آمیدے کی برابر کے  گیارہ پیڑوں میں  تقسیم کریں ۔  ۔  


ہر پیڑے  کو بیل کے پوری کی شکل  میں رول کریں جو پتلی اور برابر ہو۔




  اسے بیچ میں کاٹ کر دو حصے بنا لیں ۔



 اپنی انگلی سے  کناروں پہ پانی لگائںیں 



  پھر دونوں سیدھے اطراف کو فولڈ کریں تاکہ وہ اورلیپ ہو جائیں اور ایک کون کی سی  شکل بنائیں۔

  سموسے کو سیل کرنے کے لیے کناروں کو ایک  کے ساتھ دبائیں ۔

اب اس کون کے اندر ایک کھانے کا چمچ بیاند میٹ ڈالیں اور سموسے کو بند کرنے کےلیے


  کناروں پر پانی لگائیں اور کناروں کو اچھی طرح چپکائیں تاکہ سموسے اچھی طرح بند ہوں۔  باقی تمام سموسوں کو اسی طریقے سے تیار کریں



  سموسوں کو تلنے  کے لیے دیگچی میں تیل گرم

  کریں ۔تیل جب  گرم ہو جائے ،  تو سموسے کو بہت آہستہ  سے تیل میں ڈال دیں ۔  انہیں سنہری ہونے تک فرائی کریں ، انہیں زیادہ سنہرہ ا نہ ہونے دیں، انہیں پلٹیں  تاکہ یہ یقینی بنانے کےلیے  کہ سموسے ہر طرف سے برابر فرائی ہوں ۔

  ایک بار، سموسے تیار ہو جائیں، ایک سکیمر کے ساتھ  تیل سے نکالیں   اور اکساٹرا تیل ہٹانے کے لیے انہیں کچن ٹاول   پر رکھیں۔  باقی سموسے اسی طرح  تلیں  اور  اپنی پسند چٹنی کے ساتھ پیش کریں

   نوٹ

  سموسے کو ہمیشہ کے درمیانی یا دھیمی آنچ پرتلیں  کیونکہ زیادہ آنچ پر سموسے باہر سے بھورے رنگ کے ہو جائیں گے اور اندر سے کچے رہ  جائیں گے۔

  روٹی  رول کرتے وقت کوئی  خشک میدہ  استعمال نہ کریں۔

  سموسوں کو زیادہ  نہ بھریں  


  آٹےمیدے  کو زیادہ نہ گوندیں  ، بس میدے کو آپس میں مکس کریں  

  بچ جانے والے سموسوں کو آپ کیسے محفوظ کر سکتے ہیں؟

  اگر آپ بچ جانے والے سموسے کو پانچ دن تک رکھنا چاہتے ہیں تو آپ انہیں ایئر ٹائٹ کنٹینر میں فریج میں رکھ سکتے ہیں۔ اور دوبارہ گرم کرنے کے لیے، اوون کو 350 ایف پر پہلے سے گرم کریں اور  سموسے کو اوون میں 10 سے 15 منٹ کے لیے رکھیں ۔  لیکن اگر آپ سموسوں  کو زیادہ دیر تک رکھنا چاہتے ہیں تو آپ انہیں فریز کر سکتے ہیں۔


  ایک بار جب آپ فرائی کرچکیں تو انہیں مکمل طور پر ٹھنڈا ہونے دیں۔  پھر، انہیں کسی ایئر ٹائٹ کنٹینر میں یا زپ لاک کے اندر رکھیں۔  انہیں چھ ماہ تک  فریز 

کر سکتے ہیں ۔

  دوبارہ گرم کرنے کے لیے، اوون کو 350 پر پہلے سے گرم کریں اور منجمد سموسے کو 20 منٹ کے لیے اندر رکھیں اور سرو کریں



Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?