How to make jaggery rice with brown sugar?

 In earlier times, people used jaggery instead of white sugar because old people believed that jaggery and brown sugar is more natural than white sugar. 



I remember when my grandfather used to eat a cube of jaggery after every meal, he would also give us some to eat and tell us that “by eating jaggery, food is digested quickly”. We did not understand these things at that time. We used to eat jaggery because, like all other children, we liked sweets. Now, when I read about it, I found that jaggery is not only sweet, but it is also good for your health.  It is true that our elders have more knowledge about natural things than us. 



Beautiful cookies made by my daughter 
I remember my grandmother used to make all her sweet dishes with jaggery or brown sugar instead of white sugar. I could not forget, even after so many years, what she used to make on rainy days: Sweet Tikki fried in mustard oil, sweet flat bread (meethi roti) flaxseed in jaggery, jaggery chai and her famous jaggery rice (gur wale chawal). She made them in a very simple way but it was very delicious!



What is jaggery?

It is made from sugarcane without filtering molasses.  It has more vitamins and minerals than white sugar. It is a sweetener popular throughout Asia and Africa, it also has many different names. It is known as gur in Pakistan/India. Jaggery is a good ingredient to use for plant-based recipes. Its taste is similar to maple syrup or caramel.


I have been thinking about making jaggery rice for a long time but I was not able to find it in any nearby grocery store. Jaggery is easily available from any Pakistani/Indian store but, unfortunately, we live a little far away from them. Last week, my daughter bought Redpath dark brown sugar for her recipes.




 So, I tested it and found it tasted very similar to jaggery. I used this brown sugar instead of jaggery in my recipe and the rice turned out very tasty.


          Beautiful View in Portugal

  So, it's good news for those who like jaggery rice and can't find it anywhere . You can make “Gur wale chawal” with this brown sugar.

I am going to share this recipe with you, it's very simple and easy. This is my grandmother‘s recipe!




Jaggery rice” Gur wale chawal “ with brown sugar

Ingredients:

One cup- basmati rice 

Two cups- water

Three tbsp- oil

Two- green cardamom 

One cup - Redpath dark brown sugar or jaggery powder

Pinch of- cloves powder

Pinch of- cinnamon powder

Half tsp- salt

Method :

Clean the rice with cold water and drain it. In a saucepan, put the rice with water, then add Brown Sugar, cloves, cinnamon, cardamom, oil and salt. Cook it on high heat until the water starts to boil. Once the water starts to boil, cook the rice on medium heat until all the water is dry and the rice is done in about 10-15 minutes. Now, cover the saucepan with a lid and reduce the heat to low. Let it simmer for about ten minutes. Turn off the heat, stir the rice gently, and serve hot!



.         Ottawa 


پہلے زمانے میں لوگ سفید چینی کی بجائے گڑ استعمال کرتے تھے کیونکہ پرانے لوگوں کا خیال تھا کہ گڑ اور براؤن شوگر سفید چینی سے زیادہ قدرتی ہے۔



  مجھے یاد ہے جب میرے دادا ہر کھانے کے بعد گڑ کا ایک کیوب کھاتے تھے تو وہ ہمیں بھی کچھ کھانے کو دیتے اور بتاتے کہ ’’گڑ کھانے سے کھانا جلدی ہضم ہوتا ہے‘‘۔  ہمیں اس وقت یہ باتیں سمجھ نہیں آئی تھیں۔  ہم گڑ کھاتے تھے کیونکہ دوسرے بچوں کی طرح ہمیں بھی مٹھائی پسند تھی۔  اب جب میں نے اس کے بارے میں پڑھا تو معلوم ہوا کہ گڑ نہ صرف میٹھا ہے بلکہ یہ آپ کی صحت کے لیے بھی اچھا ہے۔  یہ سچ ہے کہ ہمارے بزرگ قدرتی چیزوں کے بارے میں ہم سے زیادہ علم رکھتے ہیں۔


            Beautiful view Portugal


  مجھے یاد ہے کہ میری دادی اپنے تمام میٹھے پکوان سفید چینی کی بجائے گڑ یا براؤن شوگر سے بناتی تھیں۔  میں برسوں کے بعد بھی نہیں بھول سکی کہ وہ برسات کے دنوں میں کیا بناتی تھی: سرسوں کے تیل میں تلی ہوئی میٹھی ٹکی، میٹھی چپٹی روٹی (میٹھی روٹی) گڑ میں فلیکس سیڈ، گڑ کی چائے اور ان کے مشہور گڑ والے چاول (گڑ والے چاول)  .  .  وہ  انہیں بہت آسان طریقے سے بناتی تھیں لیکن یہ بہت مزیدار ہوتے تھے 


                            Portugal 




  گڑ کیا ہے؟

   گڑ کو فلٹر کیے بغیر گنے سے بنایا جاتا ہے۔  اس میں سفید شکر سے زیادہ وٹامنز اور منرلز ہوتے ہیں۔  یہ ایشیا اور افریقہ بھر میں مقبول ایک میٹھا ہے، اس کے بہت سے مختلف نام بھی ہیں۔  اسے پاکستان/ہندوستان میں گڑ کے نام سے جانا جاتا ہے۔  گڑ پودوں پر مبنی ترکیبوں کے لیے استعمال کرنے کے لیے ایک اچھا جزو ہے۔  اس کا ذائقہ میپل کے شربت یا کیریمل جیسا ہے۔

  میں کافی دنوں سے گڑ کے چاول بنانے کے بارے میں سوچ رہی تھی لیکن مجھے یہ کسی قریبی گروسری اسٹور سے نہیں مل رہا تھا۔  گڑ کسی بھی پاکستانی/ہندوستانی اسٹور سے آسانی سے دستیاب ہے لیکن بدقسمتی سے ہم ان سے تھوڑا دور رہتے ہیں۔  پچھلے ہفتے، میری بیٹی نے اپنی ترکیبوں کے لیے ریڈ پاتھ ڈارک براؤن شوگر خریدی۔  لہذا، میں نے اس کا تجربہ کیا اور پایا کہ اس کا ذائقہ گڑ سے بہت ملتا جلتا ہے۔  میں نے اپنی ترکیب میں گڑ کی بجائے اس براؤن شوگر کا استعمال کیا اور چاول بہت لذیذ نکلے۔


    لہٰذا، ان لوگوں کے لیے خوشخبری ہے جو گڑ کے چاول پسند کرتے ہیں اور اسے کہیں نہیں مل پاتے۔  آپ اس براؤن شوگر سے "گڑ والے چاول" بنا سکتے ہیں۔

  میں آپ کے ساتھ یہ ترکیب  شیئر کرنے جا رہی ہوں، یہ بہت آسان اور سادہ ہے۔  یہ میری دادی کی ترکیب ہے!



  گڑ کے چاول "گڑ والے چاول" براؤن شوگر کے ساتھ

  اجزاء:

  ایک کپ باسمتی چاول

  دو کپ پانی

  تین کھانے کے چمچ تیل

  دو عدد سبز الائچی

  ایک کپ - ریڈ پاتھ ڈارک براؤن شوگر یا گڑ کا پاؤڈر

  چٹکی بھر لونگ کا پاؤڈر

  چٹکی بھر دار چینی پاؤڈر

  آدھا چمچ - نمک

  طریقہ

  چاولوں کو ٹھنڈے پانی سے صاف کر کے نکال لیں۔  ایک سوس پین میں چاولوں کو پانی کے ساتھ ڈالیں، پھر براؤن شوگر، لونگ، دار چینی، الائچی، تیل اور نمک ڈال دیں۔  اسے تیز آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ پانی ابلنے لگے۔  ایک بار جب پانی ابلنے لگے، چاولوں کو درمیانی آنچ پر پکائیں جب تک کہ سارا پانی خشک نہ ہو جائے اور چاول تقریباً 10-15 منٹ میں گل  جائیں۔  اب، سوس پین کو ڈھکن سے ڈھانپیں اور آنچ کو کم کر دیں۔  اسے تقریباً دس منٹ تک پکنے دیں۔  آنچ بند کر دیں، چاولوں کو آہستہ سے ہلائیں، اور گرم سرو کریں


GGnocchi future recipe 

Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?