Mushrooms masala fry Rice



My daughter loves mushrooms masala fry rice, so I make it often. Today I will share this recipe with you.


First of all, we should talk about mushrooms. 

Mushrooms are so popular all over the world, we can create many recipes with them. Vegetarians and vegans use mushrooms as a meat substitute in their meals.


Last fireworks Summer in Montreal 



In the market we see that mushrooms are in many different sizes, colours and shapes. 

Mushrooms have a light earthy and savoury flavour with a firm rubbery and meaty texture. You can eat it raw or cooked. They are very beneficial for your health.  When you buy mushrooms make sure they are fresh and firm. 






You can keep mushrooms for a few days in the fridge but, if you want to keep them for a long time then freeze them.

First, wash them, rinse them under cold water, and dry them with a paper towel. Then remove the stems and discard them. Chop mushrooms and place them in a freezer bag or airtight container and freeze them, for a long time. I always do so!




Mushrooms are a great source of beta-glucans and are also very rich in vitamin B. These are very low-calorie and cholesterol-free.

I use white mushrooms in my homemade pizza, omelette, tuna salad and pasta sauce. You can even add mushrooms itself in your many side dishes!



Let’s come to our recipe, it's easy, fast and delicious! We need these ingredients for

Mushrooms “ masala” fry rice:

Ingredients :

Six- white mushrooms chopped

One cup - boiled basmati rice 

One tbsp- oil

One tsp- garlic paste

Half-onion chopped

One tsp- cumin powder

1/4 tsp- turmeric powder

One tsp- coriander powder

One tsp- chilli powder

One small tomato chopped

Method:

 Wash mushrooms rinse them under cold water and dry them with a paper towel. Chop mushrooms and set them aside.




In a pan heat the oil with onions, and fry it until golden.



 Add the garlic and fry it for one minute. Add all the dry spices with tomato puree and cook it on medium heat, while stirring constantly until the oil starts to separate from the “masala”. Add chopped mushrooms, cover the pan with a lid and cook it on low heat for about fifteen minutes (don't add any water). 



After fifteen minutes, take off the cover and cook it on medium heat until all the water that the mushrooms released is dry.


Now, add boiled rice, mix well and fry them for 15 minutes. 





 When rice is well mixed with masala then, turn off the heat and serve!



        Chand our cat

                  


 I went to a Turkish restaurant with my daughter 



میری بیٹی کو مشروم مسالہ فرائی چاول پسند ہیں، اس لیے میں اسے اکثر بناتی ہوں۔  آج میں آپ کے ساتھ یہ ترکیب  شیئر کروں گی۔

 سب سے پہلے،ہمیں مشروم کے بارے میں بات کرنی چاہئے.
 مشروم پوری دنیا میں بہت مشہور ہیں، ہم ان سے بہت سی ترکیبیں بنا سکتے ہیں۔  سبزی کھانے  والے لوگ  اپنے پکوان میں مشروم کو گوشت کے متبادل کے طور پر استعمال کرتے ہیں۔

 مارکیٹ میں ہم دیکھتے ہیں کہ مشروم بہت سے مختلف سائز، رنگ اور شکل میں ہوتیں ہیں۔
 مشروم میں ہلکی مٹی کی طرح کا  لذیذ ذائقہ ہوتا ہے جس میں ایک مضبوط ربڑ کی طرح   ساخت ہوتی ہے۔  آپ اسے کچا یا پکا کر کھا سکتے ہیں۔  وہ آپ کی صحت کے لیے بہت فائدہ مند ہیں۔  جب آپ مشروم خریدتے ہیں تو یقینی بنائیں کہ وہ تازہ اور مضبوط ہیں۔


 آپ مشروم کو کچھ دنوں کے لیے فریج میں رکھ سکتے ہیں لیکن، اگر آپ انہیں زیادہ دیر تک رکھنا چاہتے ہیں تو انہیں منجمد کر د سب سے پہلے، انہیں دھوئیں، انہیں ٹھنڈے پانی کے نیچے ، اور کچن  کے تولیے سے خشک کریں۔  پھر تنوں کو ہٹا دیں اور ان کو ضائع کر دیں۔  مشروم کو کاٹ کر فریزر بیگ یا ائیر ٹائٹ کنٹینر میں رکھیں اور لمبے عرصے تک منجمد کریں۔  میں ہمیشہ ایسا کرتی ہوں



 مشروم بیٹا گلوکین کا ایک بڑا ذریعہ ہیں اور ان میں  وٹامن بی میں بھی بہت زیادہ ہوتی ہیں۔ یہ بہت کم کیلوریز  ہوتیں ہیں اور کولیسٹرول سے پاک ہوتی ہیں۔
 میں اپنے  پیزا، آملیٹ، ٹونا سلاد اور پاستا ساس میں سفید مشروم استعمال کرتی  ہوں۔  یہاں تک کہ آپ اپنے کئی سائیڈ ڈشز میں  مشروم بھی شامل کر سکتے ہیں


 آئیے اپنی ترکیب کی طرف آتے ہیں، یہ آسان، تیز اور مزیدار ہے!  ہمیں ان اجزاء کی ضرورت ہے۔

 مشروم "مسالہ" فرائی چاول:


 اجزاء
چھہ مشروم کٹی ہوئی
 ایک کپ - ابلے ہوئے باسمتی چاول
 ایک کھانے کا چمچ - تیل
 ایک چائے کا چمچ- لہسن کا پیسٹ
 آدھا پیاز کٹا ہوا۔
 ایک چائے کا چمچ- زیرہ پاؤڈر
ایک چوتھائی  چائے کا چمچ- ہلدی پاؤڈر 

 ایک چائے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر
 ایک چائے کا چمچ- مرچ پاؤڈر
 ایک چھوٹا ٹماٹر کٹا ہوا۔

 طریقہ

 مشروم کو  ٹھنڈے پانی کے نیچے دھو لیں اور کچن کے تولیے سے خشک کریں۔  مشروم کو کاٹ کر ایک طرف رکھ دیں۔


 ایک پین میں پیاز کے ساتھ تیل گرم کریں، اور سنہری ہونے تک فرائی کریں۔

  لہسن ڈال کر ایک منٹ تک بھونیں۔  ٹماٹر پیوری کے ساتھ تمام خشک مصالحے ڈال کر درمیانی آنچ پر پکائیں، جب تک کہ تیل "مسالہ" سے الگ نہ ہو جائے تب تک ہلاتے رہیں۔  کٹی ہوئی مشروم ڈالیں، پین کو ڈھکن سے ڈھانپیں اور ہلکی آنچ پر تقریباً پندرہ منٹ تک پکائیں (پانی نہ ڈالیں)۔  پندرہ منٹ کے بعد ڈھکن اتار کر درمیانی آنچ پر اس وقت تک پکائیں جب تک کہ مشروم کا چھوڑا ہوا سارا پانی خشک نہ ہو جائے اب اس میں ابلے ہوئے چاول شامل کریں اور چمچ سے اچھی طرح مکس کریں۔
پندرہ منٹ تک چاولوں کو فرائی کریںں اور پھر آنچ کو بند کر دیں اور آپ کے  مشروم مصالحہ فرائی  چاول تیار ہیں  سرو کرنے کے لیے۔




 



 



 

Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?