“Aloo channa chaat”potatoes chickpeas salad




Last week was a long weekend because Monday was Labor day. 



It was also my eldest daughter‘s birthday. To celebrate, my younger daughters decided to do something special so they bought a cake for her. At night we celebrated her birthday by cutting the cake. 




On the next day, we went to Toronto to visit the city and visit my sons.


 My daughters and I went by bus,  it was the first time I travelled by bus and I enjoyed it. The trip to Toronto was fun.


 It was a little long but it was fun travelling with my family and watching the beauty of nature around us. It took us about six hours to reach Toronto. When we got there my son was waiting for us at the bus stop to take us to his place. He surprised his sister with a birthday cake!



We stayed there for four days and visited a lot of tourist spots. We went downtown and walked for a long time by the lakeside, where many other families were having a picnic.  We walked for three to four hours during day time and then again at night. 



Toronto downtown at nighttime is more beautiful than in the daytime. We took a lot of pictures. 




One day we went to a Lebanese restaurant where my oldest son offered us dinner or celebrate his sister‘s birthday. The food was delicious and we had a very good service!




The next day we went to a restaurant called “ khana khazana” where the food was good. Unfortunately, the service was very slow and very disappointing 🙁 Other than that our visit to Toronto was very good and fun with the family, we enjoyed!


     


Today I will share a “channa chaat” recipe that is a very famous street food in Pakistan /India. It's basically a chickpeas salad that is zesty, spicy and full of flavours. It’s a healthy protein-packed salad and it is very delicious. 


It is very simple and easy to make. It is a complete meal made with boiled chickpeas, boiled potatoes,  onion, tomatoes, yogurt and some spices. 



There are many ways to make a good chaat and it is known by many other names such as, “ papdi chaat” “ Tikki chaat” “samosa chaat” etc! My recipe is called “Aloo channa chaat”

I used pre-cooked canned chickpeas because it reduces the time to 15 minutes to prepare this salad. 


If you want to boil chickpeas at home, then wash and soak one cup of chickpeas overnight in the water. Drain the chickpeas and in a saucepan add five cups of water with one tsp salt. Cook on medium heat for 40-45 minutes until chickpeas are tender. If you want to save time use canned chickpeas result will be the same! 

Ingredients for

“Aloo channa chaat”



One can 500g chickpeas boiled

Two potatoes - boiled and cut into cubes

One onion -diced

One tomato- diced

Three tbsp- Fresh coriander chopped

Half tsp- paprika powder

One tsp- cumin powder

Half tsp- chaat masala

Half tsp - salt

Half tsp black pepper one tsp- lemon juice 

One cup- of plain yogurt 

Method:

Drain chickpeas and put them in a bowl with tomato, potatoes, and onions. Season with paprika, cumin, salt pepper, and chaat masala then add lemon juice. Mix well to coat the salad evenly. Drizzle with yogurt, garnish with fresh coriander and serve!


 The homemade Chaat masala recipe I have already posted in my last post!



        Breakfast at son’s place 



            Chicken palau




پچھلا ہفتہ ایک طویل ویک اینڈ تھا کیونکہ پیر کو لیبر ڈے تھا۔


    یہ میری بڑی بیٹی کی سالگرہ بھی تھی۔  سالگرامنانے کے لیے، میری چھوٹی بیٹیوں نے کچھ خاص کرنے کا فیصلہ کیا تو انہوں نے اسے کیک خریدا۔  رات کو ہم نے کیک کاٹ کر اس کی سالگرہ منائی۔



    اگلے دن ہم ٹورنٹو شہر دیکھنے اور اپنے بیٹوں سے ملنے گئے۔


     میں اور میری بیٹیاں بس سے گئے، یہ میری پہلی بار بس میں سفر تھا اور مجھے واقعی بہت اچھا لگا۔  ٹورنٹو کا سفر مزے کا تھا۔


     یہ تھوڑا سا لمبا تھا لیکن اپنی فیملی کے ساتھ سفر کرنے اور اپنے اردگرد کی فطرت کے حسن کو دیکھنے میں مزہ آیا۔  ہمیں ٹورنٹو پہنچنے میں تقریباً چھ گھنٹے لگے۔  جب ہم وہاں پہنچے تو میرا بیٹا بس اسٹاپ پر ہمارا انتظار کر رہا تھا کہ وہ ہمیں اپنی جگہ لے جائے۔  اس نے اپنی بہن کو سالگرہ کا کیک دے کر سرپرئیز  دیا


    ہم چار دن وہاں رہے اور بہت سے سیاحتی مقامات  دیکھنے گئے۔  ہم شہر کے مرکز میں گئے اور کافی دیر تک جھیل کے کنارے پیدل چلے، جہاں بہت سے دوسرےلوگ اپنی فیملی کے ساتھ  پکنک منا رہے تھے۔  ہم دن میں تین چار گھنٹے پیدل چلتے تھے اور پھر رات کو۔


    رات کے وقت ٹورنٹو شہر دن کے مقابلے میں زیادہ خوبصورت ہوتا ہے۔  ہم نے بہت سی تصویریں لیں۔

    ایک دن ہم ایک لبنانی ریستوراں گئے جہاں میرے سب سے بڑے بیٹے نے ہمیں رات کے کھانے یا اپنی بہن کی سالگرہ منانے کی پیشکش کی۔  کھانا مزیدار تھا اور وہاں کی سروس بھی  بہت اچھی تھی




    اگلے دن ہم "کھانا  خزانہ" نامی ریسٹورنٹ گئے جہاں کھانا اچھا تھا۔  بدقسمتی سے، سروس بہت سست اور بہت مایوس کن تھی 🙁 اس کے علاوہ ٹورنٹو کا ہمارا سفر فیملی کے ساتھ بہت اچھا اور تفریحی تھا، ہم نے بہت لطف اٹھایا



    آج میں ایک "چنا چاٹ" کی ترکیب آپ سے  شیر کروں گی جو پاکستان/ہندوستان میں ایک بہت مشہور اسٹریٹ فوڈ ہے۔  یہ بنیادی طور پر چنے کا سلاد ہے جو ذائقہ دار، مسالہ دار اور ذائقوں سے بھرپور ہوتا ہے۔  یہ ایک صحت بخش پروٹین پیک سلاد ہے اور یہ بہت لذیذ ہے۔


    یہ   بنانے میں آسان ہے۔  یہ ایک مکمل کھانا ہے جو اُبلے ہوئے چنے، اُبلے ہوئے آلو، پیاز، ٹماٹر، دہی اور کچھ مصالحوں کے ساتھ بنایا جاتا ہے۔


    اچھی چاٹ بنانے کے بہت سے طریقے ہیں اور اسے بہت سے دوسرے ناموں سے بھی جانا جاتا ہے جیسے "پاپڑی چاٹ" "ٹکی چاٹ" "سموسے چاٹ" وغیرہ!  میری ترکیب کا نام "آلو چنا چاٹ" ہے۔

    میں نے پہلے سے اُبلا ہوا ڈبے  کا چنہ  استعمال کیا کیونکہ یہ سلاد  15 منٹ میں تیار ہو جاتا  ہے۔


    اگر آپ گھر میں چنے ابالنا چاہتے ہیں تو ایک کپ چنے کو دھو کر رات بھر پانی میں بھگو دیں۔  چنے کو نکال کر دیکچے   میں ایک چمچ نمک کے ساتھ پانچ کپ پانی ڈالیں۔  درمیانی آنچ پر 40-45 منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ چنے نرم ہوجائیں۔  اگر آپ وقت بچانا چاہتے ہیں تو ڈبے میں بند چنے استعمال کریں نتیجہ وہی نکلے گا

  

    "آلو چنا چاٹ

    ابلے ہوئے چنے کا ایک ڈبہ 500 گرام۔

    دو آلو - ابلے ہوئے اور کیوبز میں کاٹ لیں۔

    ایک پیاز - باریک کٹی ہوئی

    ایک ٹماٹر کٹا ہوا ہے۔

    تین کھانے کے چمچ – کٹا تازہ دھنیا۔

    پیپریکا پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ

    زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ

    چاٹ مسالہ آدھا چائے کا چمچ

    آدھا چائے کا چمچ۔نمک

    آدھا چائے کا چمچ کالی مرچ اور ایک چائے کا چمچ لیموں کا رس

    ایک کپ سادہ دہی

    طریقہ:

    چنے کو نکال کر ایک پیالے میں ٹماٹر، آلو اور پیاز کے ساتھ ڈال دیں۔  پیپریکا، زیرہ، نمک، کالی مرچ اور چاٹ مسالہ ڈالیں ، پھر لیموں کا رس شامل کریں۔  سلاد کو یکساں طور پر کوٹ کرنے کے لیے اچھی طرح مکس کریں۔  دہی شامل کریں  ، تازہ دھنیے سے گارنش کریں اور سرو کریں


     گھرمیں چاٹ مسالہ بنانے کی  ترکیب جو میں پہلے ہی اپنی پچھلی پوسٹ میں پوسٹ کر چکی  ہوں



       Cream roll






Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake