How to cook Cow trotters curry” paya”

 




The recipe that I am going to share with you today is an amazing dish , it's called trotters or cow feet curry, which is very famous in Pakistan/India. 


it is called “paya” in Urdu /Hindi and many restaurants serve this dish for breakfast but you can eat it in lunch, or dinner as well! It is a very easy and simple recipe.  My grandmother often used to make Trotters, especially in winter, and they tasted very good!  I remember the whole family loved this curry! In my home, this is mine and my husband's favourite dish, but my kids don't like it at all because of the gummy gravy and meat. It is true the gravy is very gummy but very tasty and beneficial for health!  Our ancestors say that “cow hoofs are cheap and they have many benefits for health” 

These are very high in collagen and rich in magnesium and zinc. It helps to improve digestion and gut health! These are also full of protein.








It takes some time for it to become tender, some people use a pressure cooker but I cook it half time on the top stove and the other half time in the oven. 

I prefer to buy it clean and cut it into small pieces, it makes it easied to cook. I am using cow trotters but you can use mutton trotters as well. 

Cow trotters curry “paya”

Ingredients:

Half kg Trotters- cut into pieces 

One tomato - chopped

One onion - chopped

One tbsp - ginger garlic paste

One tsp- paprika powder

Half tsp- chilli powder

Half tsp- turmeric powder

One tbsp- coriander powder

One tsp- cumin powder

1/4 tsp - cloves powder

1/4 tsp- cinnamon powder

One tsp- salt

Three tbsp- oil

Method

Clean the trotters with running water and set them aside. In a saucepan, heat the oil with the onion and fry them until golden. 



Add Ginger garlic paste with all the spices and tomato, and fry until tomato is tender (about three minutes) while stirring it constantly.





Add trotters, mix well, and cook for five minutes on medium heat. 



Add six cups of water and let it boil. Once the water starts to boil, cover the saucepan with a lid. 


Preheat oven to 350F and put the saucepan in the oven. Bake for two hours. After two hours, take it out. The gravy should be around two cups. If you think the gravy is more than two cups, cook the trotters on top of the stove until the extra water dries out on high heat. Turn off the heat and serve trotters curry with boiled basmati rice or flatbread “roti”!





      Beyond meet burgers my next recipe 

         Beyond meet kabab

آج میں آپ کے ساتھ جو ترکیب شیئر کرنے جا رہی ہوں وہ ایک حیرت انگیز ڈش ہے، جسے پائےکری کہتے ہیں، جو پاکستان/ہندوستان میں بہت مشہور ہے۔  اسے اردو/ہندی میں پائے کہا جاتا ہے اور بہت سے ریستوران اس ڈش کو ناشتے میں پیش کرتے ہیں لیکن آپ اسے دوپہر یا رات کے کھانے میں بھی کھا سکتے ہیں!  یہ بہت آسان اور آسان ترکیب  ہے۔  میری دادی اکثر، خاص طور پر سردیوں میں پائے  بناتی تھیں، اور ان کا ذائقہ بہت اچھا لگتا تھا!  مجھے یاد ہے کہ پورے خاندان کو یہ سالن بہت پسند  تھا!  میرے گھر میں، یہ میرے شوہر اور میری پسندیدہ ڈش ہے، لیکن میرے بچوں کو چپکنے والی گریوی اور گوشت کی وجہ سے یہ بالکل پسند نہیں ہے۔  یہ سچ ہے کہ گریوی بہت چپچپی ہے لیکن اس کا ذائقہ بہت ہی اچھا ہوتا ہے  اور صحت بخش ہے!  ہمارے آباؤ اجداد کہا کرتے تھے کہ "پائے بہت  سستے ہیں اور صحت کے لیے بہت سے فائدے ہیں"۔

   وہ کولیجن میں زیادہ ہیں اور میگنیشیم اور زنک سے بھرپور ہیں۔  یہ ہاضمہ اور معدے کی صحت کو بہتر بنانے میں مدد کرتا ہے!  وہ پروٹین سے بھی بھرپور ہوتے ہیں۔




   اسے گالنے  میں کچھ وقت لگتا ہے، کچھ لوگ پریشر ککر استعمال کرتے ہیں لیکن میں اسے آدھا وقت چولہے پر پکاتی ا ہوں اور باقی آدھا اوون میں۔

   میں اسے صاف ستھرا  اور چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹا ہوا ہی خریدنا پسند کرتی ہوں، اس سے  پکانا آسان ہوجاتا ہے۔  میں گائے کے پائے  استعمال کر رہی ہوں لیکن آپ مٹن پائے  بھی استعمال کر سکتے ہیں۔



 پائےکری 

.

   اجزاء:

   آدھا کلو پائیے - ٹکڑوں میں کاٹے  لیں۔

   ایک ٹماٹر - کٹا ہوا

   ایک پیاز - کٹی ہوئی

   ایک کھانے کا چمچ - ادرک لہسن کا پیسٹ

   ایک چائے کا چمچ - پیپریکا پاؤڈر

   آدھا چائے کا چمچ- مرچ پاؤڈر

   آدھا چائے کا چمچ- ہلدی پاؤڈر

   ایک کھانے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر

   زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ

   ایک چوتھائی چائے کا چمچ – لونگ پاؤڈر

   ایک چوتھائی  چائے کا چمچ- دار چینی پاؤڈر

   طریقہ

   پائے پانی کے نیچے اچھی طرح دھو لیں  اور انہیں ایک طرف رکھیں۔  ایک دیگچی میں پیاز کے ساتھ تیل گرم کریں اور سنہری ہونے تک فرائی کریں۔


   تمام مصالحوں اور ٹماٹروں کے ساتھ ادرک لہسن کا پیسٹ ڈالیں اور ٹماٹر نرم ہونے تک بھونیں (تقریباً تین منٹ)۔


   پائے شامل کریں، اچھی طرح مکس کریں، اور درمیانی آنچ پر پانچ منٹ تک پکائیں۔  چھ کپ پانی ڈال کر ابالنے دیں۔  ایک بار جب پانی ابلنے لگے تو سوس پین کو ڈھکن سے ڈھانپ دیں۔


    350F پر پہلے سے گرم اون تین سو پچاس ڈگری  میں  سوس پین کو اوون میں رکھیں۔  دو گھنٹے تک بیک کریں۔  دو گھنٹے بعد نکال لیں۔  گریوی تقریباً دو کپ ہونی چاہیے۔  اگر آپ کو لگتا ہے کہ دو کپ سے زیادہ گریوی ہے تو چولہے پر پائیوں  کو اس وقت تک پکائیں جب تک دو کپ پانی رہ جائے  ۔  آنچ بند کریں اور پائے  کری کو ابلےہوئی باسمتی چاول یا  روٹی کے ساتھ پیش کری

    Beautiful city Toronto!    

     

Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake