How I made quinoa salad with fresh vegetables
The other day my daughter said she wanted to eat a salad that she had never had before. So I made her a quinoa salad with fresh vegetables which she loved. So, today I will share the same salad with you guys, I hope you will try it!
Originally, Quinoa is from South America.
It is a pseudo-cereal, it is a seed, not a grain.
You can make quinoa as a side dish or as a meal.
Quinoa doesn't have much flavour by itself. By adding some vegetables and dressing you can achieve a flavorfu, crispy and delicious meal. This is cold Quinoa salad, so, you can bring this salad for lunch at work or school, for a picnic or if you are on a road trip!
Quinoa is very rich in fibre and full of protein, iron, and magnesium. It is very low in sodium. Quinoa is naturally gluten free.
Quinoa is a great plant-based protein source for those people who are vegetarian or vegan, this is food which provides many vitamins and minerals!
If you want to improve your diet adding quinoa is very quick and easy to make!
I made it very simple with cucumber, onions, tomato and cabbage but, you can add meat, beans or your favourite veggies. It is up to you, you are the boss in your kitchen!
Let's make a quinoa salad together!
Simple Quinoa salad
Ingredients:
Half-tomato 🍅 cut into small cubes
Three tbsp- cucumber 🥒 cut into cubes
Half- avocado 🥑 cut into cubes
Two tbsp- red onion 🧅 minced
One small - potato 🥔 boiled and cut into small cubes
Half -carrot cut into small cubes
Fresh coriander - chopped
Half a cup or three tbsp - of cooked Quinoa
How to cook quinoa?
Place quinoa in a stain, rinse under running cold water and drain.
In a saucepan add a cup of quinoa with one cup of water, and let it boil on high heat, once it starts to boil, reduce the heat to medium and cook it for 10 minutes until all the water is gone. Turn off the heat, fluff with a fork and set aside.
For dressing:
In a bowl mix one tbsp olive oil, one tbsp lemon 🍋 juice, one tbsp of white vinegar, one tbsp of Maple syrup, 1/4 tsp of salt and 1/4 tsp of black pepper. Mix it well
How to mix it all?
In a large bowl, place cooked quinoa with cucumber, carrot, onion, cabbage avocado and fresh coriander. Mix it with a fork or spatula.
Pour dressing salad over the salad mix again and serve!
Vegetable soup
دوسرے دن میری بیٹی نے کہا کہ وہ ایک سلاد کھانا چاہتی ہے جو اس نے پہلے کبھی نہیں کھایا ۔ تو میں نے اسے تازہ سبزیوں کے ساتھ کوئنوا سلاد بنایا جو اسے بہت پسند آیا۔ تو، آج میں آپ لوگوں کے ساتھ وہی سلاد شیئر کروں گی، مجھے امید ہے کہ آپ اسے ضرور ٹرائی کریں گے
اصل میں، Quinoa جنوبی امریکہ سے ہے
یہ ایک سیوڈو سیریل ہے، یہ ایک بیج کی شکل میں ہے، اناج نہیں۔
آپ کیئنواکو بطور سائیڈ ڈش یا کھانے کے طور پر کھا سکتے ہیں۔
کیئنوا میں بذات خود سے زیادہ ذائقہ نہیں ہوتا ہے۔ کچھ سبزیاں شامل کرکے اور ڈریسنگ کرکے آپ ذائقہ دار، کرکرا اور مزیدار بنا سکتے ہیں۔ یہ ٹھنڈا کیئنواسلاد ہے، لہذا، آپ اس سلاد کو کام یا اسکول میں دوپہر کے کھانے کے لیے، پکنک کے لیے یا اگر آپ سڑک کے سفر پر ہیں تو ساتھ لا سکتے ہیں
کیئنوا فائبر سے بھرپور اور پروٹین، آئرن اور میگنیشیم سے بھرپور ہے۔ اس میں سوڈیم بہت کم ہوتا ہے۔ کیئنوا قدرتی طور پر گلوٹین فری ہے۔
کینوا ان لوگوں کے لیے جو سبزی کھاتے ہیں اور گوشت نہیں کھاتے ہیں پودوں پر مبنی پروٹین کا ایک بہترین ذریعہ ہے، یہ وہ غذا ہے جو بہت سے وٹامنز اور معدنیات فراہم کرتی ہے!
اگر آپ اپنی غذا کو بہتر بنانا چاہتے ہیں تو کوئنو شامل کرنا بہت تیز بننے والا اور آسان ہے
میں نے اسے کھیرا، پیاز، ٹماٹر اور بند گوبھی کے ساتھ بہت آسان بنایا ہے لیکن آپ گوشت، پھلیاں یا اپنی پسندیدہ سبزیاں شامل کر سکتے ہیں۔ یہ آپ پر منحصر ہے، آپ اپنے باورچی خانے کے باس ہیں
آئیے مل کر کیئنوا سلاد بنائیں!
سادہ کیئنوا سالا
اجزاء
آدھا ٹماٹر 🍅 چھوٹے کیوبز میں کاٹ لیں۔
تین کھانے کے چمچ- کھیرا 🥒 کیوبز میں کاٹ لیں۔
آدھا ایوکاڈو 🥑 کیوبز میں کاٹ لیں۔
دو کھانے کے چمچ- سرخ پیاز 🧅 کٹی ہوئی۔
ایک چھوٹا - آلو 🥔 ابلا کر چھوٹے کیوبز میں کاٹ لیں۔
آدھی گاجر چھوٹے کیوبز میں کاٹ لیں۔
تازہ دھنیا - کٹا ہوا
آدھا کپ یا تین کھانے کے چمچ - پکا ہوا کیئنوا۔
کیئنوا کیسے پکائیں؟
کیئنوا کو ایک داغ میں رکھیں، بہتے ہوئے ٹھنڈے پانی کے نیچے دھو کے چھان لیں اور ۔
ایک ساس پین میں ایک کپ پانی کے ساتھ ایک کپ
کیئنو اڈالیں، اور اسے تیز آنچ پر ابالنے دیں، جب یہ ابلنے لگے تو آنچ کو درمیانی کر دیں اور اسے 10 منٹ تک پکائیں جب تک کہ سارا پانی ختم نہ ہو جائے۔ آنچ بند کر دیں، کانٹے سے فلف کر کے ایک طرف رکھ دیں۔
ڈریسنگ کے لیے
ایک پیالے میں ایک کھانے کا چمچ زیتون کا تیل ،ایک کھانے کا چمچ لیموں کا رس، ایک کھانے کا چمچ سفید سرکہ، ایک کھانے کا چمچ میپل سیرپ، 1/4 چائے کا چمچ نمک اور 1/4 چائے کا چمچ کالی مرچ مکس کریں۔ اسے اچھی طرح مکس کریں۔
سب کیسے ملایا جائے؟
ایک بڑے پیالے میں پکا ہوا کیئنواکھیرا، گاجر، پیاز، گوبھی ایوکاڈو اور تازہ دھنیا کے ساتھ ڈالیں۔ اسے کانٹے یا ہاتھوں کے ساتھ ملائیں۔
سلاد مکس کریں اور سلاد پر ڈریسنگ سلاد ڈالیں اور سرو کریں
My next recipe
Comments
Post a Comment