Mashed Turnips”Shalgam ka bhartha”

 


Today I will talk about Turnips and also I will share with you a Turnips recipe.

Turnips are root vegetables, they are from the radish family. In Urdu /Hindi it's called “shalgam”. This vegetable is very delicious, simple and easy to cook within   30 minutes. 




 They are crunchy,  light purple on the top and white on the bottom. They taste a bit like cabbage and radish.  A small turnip is sweet and a big one is usually bitter. They are available in the local grocery stores in the vegetable section. Turnips can be eaten raw and cooked with another root vegetable or it can be cooked with meat. There are many different ways to prepare and get the health benefits of this vegetable!



Turnips are very rich in calcium, sodium, potassium and vitamin A and C. As we know vitamin A is very important for healthy skin. They are also high in fibre and very low in calories. Both the root and green of turnips are very useful and healthy. 




Maybe there are people who do not like the taste, but when you know their health benefits it will definitely make you like this vegetable!


Turnips can be prepared  in different ways such as mashed, curry, bahrtha and pickled. These are very famous in Pakistan /India‘s province of Punjab. Many dishes are made with fresh turnips that are only available in the winter season.


Sometimes, I cook turnips with meat I will share this another day, but today I am going to share with you a mashed Turnips recipe!

Mashed Turnips or” shalgam ka bhartha”

Ingredients :

Five- medium Turnips

One medium -onion chopped

One large- tomato chipped 

One tbsp- garlic ginger paste

One tsp- salt

One tsp- paprika powder

One tsp- coriander powder

Half tsp- turmeric 

Half tsp- cumin whole or  powder 

Three tbsp- oil

Fresh coriander and three  green chillies for garnish( optional)

Method:

Wash the turnips, peel them, and cut each one into four pieces. Put them in a large saucepan, and cover them with water.



Add half tsp of turmeric, bring to a boil and reduce the heat. Cover with a lid and simmer for about 30 minutes, until they are tender. Drain and mash the turnips with a potato masher. 



In another pan heat the oil with onions and fry them until golden. 



Add garlic ginger paste with all the spices, tomato and green chillies and fry them for five minutes while stirring constantly, until the tomato is tender and the oil starts to separate from the masala on medium heat. Take out the green chillies set aside for garnish.




Add mashed turnips, mix well and cook them for about 10 minutes, on medium heat.



 Garnish with fresh coriander and green chillies if you want! 

Serve with flatbread” roti” or boiled basmati rice!


If you do try this recipe please let me know how it turned out in the comments section below!






آج میں شلجم کے بارے میں بات کروں گی ور آپ کے ساتھ شلجم کی ترکیب بھی شیئر کروں گی۔


     شلجم جڑ کی سبزیاں ہیں، جن کا تعلق مولی کے خاندان سے ہے۔  اردو/ہندی میں اسے "شلگم" کہا جاتا ہے۔  یہ سبزی بہت لذیذ، سادہ اور 30 ​​منٹ میں  تیار ہو نے والی سبزی ہے جو پکانے میں آسان ہے۔



      وہ  اوپر ہلکا جامنی اور نیچے سے  سفید ہیں۔  ان کا ذائقہ بند گوبھی اور مولی جیسا ہوتا ہے۔  ایک چھوٹا شلجم میٹھا اور بڑا کڑوا ہوتا ہے۔  وہ سبزیوں کے حصے میں مقامی گروسری اسٹورز میں دستیاب ہیں۔  شلجم کو کچا کھایا جا سکتا ہے اور دوسری جڑ والی سبزیوں کے ساتھ پکایا جا سکتا ہے یا گوشت  کے ساتھ پکایا جا سکتا ہے۔  اس سبزی کے صحت کے فوائد کو  حاصل کرنے کے بہت سے طریقے ہیں!


     شلجم کیلشیم، سوڈیم، پوٹاشیم اور وٹامن اے اور سی سے بھرپور ہوتے ہیں۔ جیسا کہ ہم جانتے ہیں کہ صحت مند جلد کے لیے وٹامن اے بہت ضروری ہے۔  ان میں فائبر بھی زیادہ ہوتا ہے اور کیلوریز بھی بہت کم ہوتی ہیں۔  شلجم کی جڑ اور ساگ دونوں ہی بہت مفید اور صحت بخش ہیں۔


     ہوسکتا ہے کہ ایسے لوگ ہوں گے جنہیں اس کا ذائقہ پسند نہ ہو لیکن جب آپ کو اس کے صحت کے فوائد معلوم ہوں گے تو آپ کو یہ سبزی ضرور پسند آئے گی۔


     شلجم مختلف طریقوں سے پکا سکتے  ہیں جیسے میشڈ، فرائیڈ، بھارتھا اور اچار۔  یہ سبزی پاکستان/ہندوستان کے صوبہ پنجاب میں بہت مقبول ہیں۔  بہت سے پکوان تازہ شلجم کے ساتھ بنائے جاتے ہیں جو صرف سردیوں کے موسم میں دستیاب ہوتے ہیں۔


     کبھی کبھی، میں گوشت کے ساتھ شلجم پکاتی ہوں، میں اسے کسی اور دن شیئر کروں گی، لیکن آج میں آپ کے ساتھ شلجم کا بھرتا  شیئر کرنے جا رہی ہوں

    شلجم کا بھرتا

     اجزاء:

     پانچ درمیانے شلجم

     ایک درمیانی کٹی پیاز

     ایک بڑا ٹماٹر کٹا ہوا ۔

     ادرک لہسن کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ

     ایک چائے کا چمچ - نمک

     ایک چائے کا چمچ - پیپریکا پاؤڈر

     ایک چائے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر

     آدھا چمچ- ہلدی

     آدھا چائے کا چمچ ثابت یا پاوُڈر زیرہ  


     تیل تین کھانے کے چمچ

     گارنش کے لیے تازہ دھنیا اور تین ہری مرچیں (اختیاری)

     طریقہ

     شلجم کو دھو کر چھیل لیں اور ہر ایک کو چار ٹکڑوں میں کاٹ لیں۔  انہیں ایک بڑے ساس پین میں ڈالیں، اور ان میں  پانی ڈالیں۔


     آدھا چمچ ہلدی ڈال کر ابال لیں اور آنچ کم کر دیں۔  ایک ڑککن کے ساتھ ڈھانپیں اور تقریبا 30 منٹ تک ابالیں، جب تک کہ وہ اچھی طرح گل نہ جائیں۔  شلجم کو کدو کش  سے 

  میش کر لیں


     دوسرے پین میں پیاز کے ساتھ تیل گرم کریں اور سنہری ہونے تک فرائی کریں۔


     تمام مصالحوں، ٹماٹروں اور ہری مرچوں کے ساتھ لہسن ادرک کا پیسٹ ڈال کر پانچ منٹ تک بھونیں، مسلسل ہلاتے رہیں، یہاں تک کہ ٹماٹر نرم ہو جائیں اور تیل درمیانی آنچ پر مصالحے سے الگ ہونے لگے۔  گارنش کے لیے ہری مرچیں نکال لیں۔



     میشڈ شلجم ڈالیں، اچھی طرح مکس کریں اور درمیانی آنچ پر تقریباً 10 منٹ تک پکائیں۔  اگر آپ چاہیں تو تازہ دھنیا اور ہری مرچوں سے گارنش کریں!

      روٹی  یا ابلے ہوئے باسمتی چاول کے ساتھ پیش کریں


     اگر آپ کو یہ ترکیب پسند آئے، تو براہ کرم مجھے بتائیں  ذیل میں تبصرے کے سیکشن میں شکریہ



Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake