Tuna “ masala” with canned tuna

 

Winter is coming, it started snowing yesterday.


 As for what the eyes can see, there is a white sheet of snow everywhere, 

         First Snow of 2022

people are putting snow rugs in cars and changing their cars tires. The shovels and brushes are kept in the hoods in case the snow starts to fall heavily.  If you use a car, these things are needed.


  My daughter needed something similar for her car, so I asked her to drop me off at the grocery store while she purchased this items.  I bought some necessary things but when we came back home, it was late in the evening and there was not much time to prepare supper. 





 If we need a quick and affordable dinner, then canned tuna is the best option! I love this recipe because every ingredient I need is always in my kitchen! 




So I thought to make tuna masala because it doesn’t take time to make it and when canned tuna is recooked with spices, it turns out very delicious. 



I always keep some cans at home for any last-minute suppers. 


I made this in fifteen minutes.  My whole family likes canned tuna masala or salad, except of course of my vegan daughter. Therefore, today I will share the recipe for canned tuna with you.  I already shared a tuna salad recipe. 


Tuna is a high-quality source of protein and a little amount of fat. 

You can find canned tuna in oil or water. I prefer to buy packed-in water because it is low in calories. It is not just delicious but is also a very healthy and cheap meal too!


If you have canned tuna at home you can make many different dishes for your whole family.

I hope you will try this tuna masala!


 How does Canned tuna turn into tuna masala?

Ingredients:

One can -of light tuna packed in water

One tsp- of paprika 

Two tbsp- oil

One tsp- of cumin powder

Pinch of salt

Two cloves garlic minced 

One tsp- of coriander powder

1/4 tsp- fennel seed or powder

Method -

Open and drain the tuna then, squeeze all the excess water from the tuna and set aside.  

Heat the oil in a pan with garlic and all the spices (addings two tbsp of water).


Cook it for about two to three minutes on medium heat until the oil starts to separate from the masala. 



Add tuna and cook it until all the water from the tuna is gone, while stirring constantly. 

Turn off the heat and serve tuna masala with basmati rice!


        Homemade pakoras




سردیاں آ رہی ہیں، کل برف باری شروع ہو گئی۔


  جہاں تک آنکھیں دیکھ سکتی ہیں، ہر طرف برف کی سفید چادر ہے، لوگ گاڑیوں میں برف کے قالین ڈال کر گاڑیوں کے ٹائر بدل رہے ہیں۔  اگر برف بہت زیادہ گرنا شروع ہو جائے تو بیلچے اور برش کو ہڈز میں رکھا جاتا ہے۔  اگر آپ کار استعمال کرتے ہیں تو ان چیزوں کی ضرورت ہے۔


   میری بیٹی کو اپنی کار کے لیے کچھ ایسا ہی درکار تھا، اس لیے میں نے اس سے کہا کہ وہ مجھے گروسری اسٹور پر چھوڑ دے جب وہ یہ چیزیں خریدتی ہے۔  میں نے کچھ ضروری چیزیں خریدیں لیکن جب ہم گھر واپس آئے تو شام ہو چکی تھی اور رات کا کھانا تیار کرنے میں زیادہ وقت نہیں تھا۔


  اگر ہمیں فوری اور سستیےرات کے کھانے کی ضرورت


ہے، تو کین ٹونا بہترین آپشن ہے!  مجھے یہ ترکیب  پسند ہے کیونکہ مجھے اجزا   کی ضرورت ہے میرے باورچی خانے میں!


 اس لیے میں نے ٹونا مسالہ بنانے کا سوچا کیونکہ اسے بنانے میں وقت نہیں لگتا اور جب کین  ٹونا کو مصالحے کے ساتھ پکایا جائے تو یہ بہت لذیذ بنتا  ہے۔  میں کسی بھی آخری منٹ کے کھانے کے لیے گھر میں ہمیشہ کچھ ڈبے رکھتی ہوں۔  میں نے اسے پندرہ منٹ میں بنایا۔  میرے  سب گھر والے  ڈبہ بند ٹونا مسالہ یا سلاد پسند کرتے ہیں ، سوائے میری ویگن بیٹی کے۔  لہذا، آج میں آپ کے ساتھ کین  ٹونا کی ترکیب  کا اشتراک کروں گی.  میں نے پہلے ہی ٹونا سلاد کی ترکیب شیئر کی ہے۔


 ٹونا پروٹین اور تھوڑی مقدار میں چربی کا اعلیٰ معیار کا ذریعہ ہے۔

   آپ تیل یا پانی میں کین ٹونا خرید  سکتے ہیں۔  میں پانی والی ٹونا ہی خریدنا  پسند کرتی ہوں کیونکہ اس میں کیلوریز کم ہوتی ہیں۔  یہ نہ صرف مزیدار ہے بلکہ ایک بہت ہی صحت بخش اور سستا کھانا بھی ہے


 اگر آپ کے گھر میںں کین  ٹونا ہے تو آپ اپنے پورے خاندان کے لیے بہت سے مختلف پکوان بنا سکتے ہیں۔

 مجھے امید ہے کہ آپ اس ٹونا مسالہ کو آزمائیں گے


  کین ٹونا ٹونا مسالہ میں کیسے تبدیل ہوتا ہے؟

 اجزاء:

 پانی میں بھری ہوئی ہلکی ٹونا کا ایک ڈبہ

 ایک چائے کا چمچ - پیپریکا

 دو کھانے کے چمچ - تیل

 ایک چائے کا چمچ- زیرہ پاؤڈر

 چٹکی بھر نمک

 دو جوئے لہسن کرش  کیا ہوا

 ایک چائے کا چمچ دھنیا پاؤڈر


 ایک چاتھائی چائے کا چمچ- سونف ثابت یا پاؤڈر

 طریقہ -

  ٹونا  کین کو کھولیں اور پانی  نکالیں، ٹونا سے تمام اضافی پانی نچوڑ کر ٹونا  ایک طرف رکھ دیں۔

 لہسن اور تمام مسالوں کے ساتھ ایک پین میں تیل گرم کریں (دو کھانے کے چمچ پانی شامل کریں)۔


 اسے درمیانی آنچ پر تقریباً دو سے تین منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ تیل مسالے سے الگ ہونے لگے۔


 ٹونا شامل کریں اور اسے مسلسل ہلاتے ہوئے اس وقت تک پکائیں جب تک کہ ٹونا کا سارا پانی ختم نہ ہوجائے۔


 آنچ بند کریں اور باسمتی چاولوں  کے ساتھ ٹونا مسالہ پیش کریں۔

Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake