How to make lasagna with homemade sauce
Last few weeks, I was kind of busy. A few birthdays and then a lot of changes in the family, one of my son went on a world tour with his family and after that he will be out of the country for work, so I was a bit worried about my child. What should one do, parents have to bear everything for the better future of their children, yesterday we left our parents and came here and today our children are going to another place for the better future of their children. This is the circle of life, we need to get comfortable with this idea, otherwise, when our children leave, the house and the heart can become very empty, like an empty nest.
That's life, we should be ready to face a new challenge every day in our lives, we just need to have strength. We must continue our journey of life! So, going forward, I want to share with you today's recipe! This recipe is my family's all-time favourite! I learned this when I came to Canada because my son ate at his friend's home and he asked me to cook it! My recipe for today is:
Lasagna with homemade spaghetti sauce
Ingredients for the sauce:
Half lb- of ground meat
Three - cloves of garlic minced
Half- onion minced
369 ml-One can tomato
213 ml-One can tomato past
Two tbsp- oil
One tsp- coriander powder
Half tsp- cumin powder
Half tsp- dry oregano
Half tsp- dried basil
Half tsp- Black pepper
One tsp- salt
600g- Mozzarella cheese grated
Method -
Bring a large pot of water to a boil. Add one tsp salt. Add lasagna and cook it until tender. Drain and set aside.
In another saucepan heat the oil with garlic and onion,saute for thirty seconds
and add tomato can and tomato paste. Cook it on medium heat until it starts to boil. Once it starts to boil reduce the heat to low. Add salt, black pepper, cumin powder coriander, oregano and basil. Cook this sauce for about 30 minutes and remove it from the heat.
In another pan, put one tbsp of oil and add ground meat, and cook it until it turns brown while staring constantly. Turn off the heat and set aside.
To assemble:
In a baking pan, spray oil on the bottom. Start the first layer by putting three cooked pasta (or more depending on your pan width) then spread the sauce over the noodles and add two tbsp of cooked ground meat. Make sure to spread the ground meat. Cover this layer with some shredded cheese.
Now, repeat the same layers
three more times. Once you’re done layering, cover the pan with aluminum.
Preheat the oven to 350f and bake the lasagna for 30 minutes. Afterthat, take off the aluminum and bake for ten more minute. Take it out from the oven and let it rest for 15 minutes to set.
It will be easier to slice it and not lose the shape.
Serve it while it is hot!
پچھلے کچھ ہفتوں میں، میں ایک طرح سے مصروف تھی۔ چند سالگرہ اور پھر خاندان میں بہت سی تبدیلیاں، میرا ایک بیٹا اپنی فیملی کے ساتھ ورلڈ ٹور پر گیا اور اس کے بعد وہ کام کے سلسلے میں ملک سے باہر چلا جائے گا، اس لیے میں اپنے بچے کے لیے کچھ پریشان تھی۔ کوئی کیا کرے، والدین کو اپنے بچوں کے بہتر مستقبل کے لیے سب کچھ برداشت کرنا پڑتا ہے، کل ہم اپنے والدین کو چھوڑ کر یہاں آئے اور آج ہمارے بچے اپنے بچوں کے بہتر مستقبل کے لیے دوسری جگہ جا رہے ہیں۔ یہ زندگی کا دائرہ ہے، ہمیں اس خیال سے راحت حاصل کرنے کی ضرورت ہے، ورنہ جب ہمارے بچے چلے جاتے ہیں تو گھر اور دل بالکل خالی، خالی گھونسلے کی طرح خالی ہوجاتے ہیں۔
یہی زندگی ہے، ہمیں اپنی زندگی میں ہر روز ایک نئے چیلنج کا سامنا کرنے کے لیے تیار رہنا چاہیے، بس ہمیں طاقت کی ضرورت ہے۔ ہمیں زندگی کا سفر جاری رکھنا چاہیے! تو، آگے بڑھتے ہوئے، میں آپ کے ساتھ آج کی ترکیب کا اشتراک کرنا چاہتی ہوں! یہ ترکیب میرے خاندان کا ہر وقت کا پسندیدہ ہے! مجھے یہ اس وقت معلوم ہوا جب میں کینیڈا آئی کیونکہ میرے بیٹے نے اپنے دوست کے گھر کھایا اور اس نے مجھے پکانے کو کہا! میری آج کی ترکیب یہ ہے: گھریلو سپاگیتی سوس کے ساتھ لازانہ
چٹنی کے لیے اجزاء
آدھا پاؤنڈ - قیمہ
تین جوئے گارلک کچلا ہوا
آدھا پیاز کٹا ہوا۔
ملیی گرام ٹ369 - ایک کین ٹماٹر
ایک چائے کا چمچ - نمک
ملی گرام213 - ایک کین ٹماٹر پیسٹ
دو کھانے کے چمچ- تیل
ایک چائے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ- زیرہ پاؤڈر
آدھا چمچ خشک اوریگانو
آدھا چمچ خشک تلسی
آدھا چائے کا چمچ- کالی مرچ
چھ سو گرام گرام- موزاریلا پنیر کٹا ہوا
طریقہ -
پانی کے ایک بڑے برتن کو ابالنے کے لیے رکھیں۔ ایک چمچ نمک شامل کریں۔ لازانیہ شامل کریں اور اسے نرم ہونے تک پکائیں۔ نکال کر ایک طرف رکھ دیں۔
دوسرے سوس پین میں لہسن اور پیاز کے ساتھ تیل گرم کریں، تیس سیکنڈ کے لیے بھونیں
اور ٹماٹر کین اور ٹماٹر کا پیسٹ ڈالیں۔ اسے درمیانی آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ یہ ابلنے لگے۔ جب یہ ابلنے لگے تو آنچ کو کم کر دیں۔ نمک، کالی مرچ، زیرہ پاؤڈر دھنیا، اوریگانو اور تلسی شامل کریں۔ اس سوس کو تقریباً 30 منٹ تک پکائیں اور اسے آنچ سے ہٹا دیں۔
ایک اور پین میں ایک کھانے کا چمچ تیل ڈالیں اور پسا ہوا گوشت ڈالیں اور درمیانی آنچ پہ پکائیں ےیہاں تک کہ وہ براؤن ہو جائے۔ آنچ بند کر کے ایک طرف رکھ دیں۔
اسمنبل کر کے بیک کریں
:
بیکنگ پین میں، نیچے تیل چھڑکیں. تین پکے ہوئے پاستا (یا اس سے زیادہ آپ کے پین کی چوڑائی پر منحصر ہے) ڈال کر پہلی تہہ شروع کریں پھر سوس کو نوڈلز پر پھیلائیں اور دو کھانے کے چمچ پکا ہوا گوشت شامل کریں۔ قیمہ کو پھیلائیں ۔ اس کو کچھ کٹے ہوئے پنیر سے ڈھانپ دیں۔ اب اسی تہوں کو مزید تین بار دہرائیں۔ آخر میں چیز ڈال کر سوس کو اچھی طرح سے ڈھانپ لیں تو پین کو ایلومینیم سے کور کر دیں۔ اوون ک0f پر پہلے سے اون کو ڈگری پہ 350گرم کریں اور لازانیہ کو 30 منٹ تک بیک کریں۔ اس کے بعد ایلومینیم کو اتار کر مزید دس منٹ تک بیک کریں۔ اسے اوون سے نکال کر 15 منٹ کے لیے سیٹ ہونے دیں۔ اس سے کاٹنا آسان ہوگا ۔
اسے گرم گرم سرو کریں
Comments
Post a Comment