How to make puri or poori
Our daughters do something special on every occasion. And makes us realize how special we are to them.
On this Valentine's day also, like every time, they brought special heart-shaped pizzas for us at dinner and they brought flowers for both of us and decorated the table by lighting candles and we all had dinner together.
Brother sent his sister’s favourite chocolate when she announced her promotion. Cute 🥰❤️
After that, we went for a long walk and thus our Valentine's Day was great CD and fun! This was how my kids made it a special day! Now let’s talk about today’s recipe. Today the recipe I will share with you is Puri!
Puri
It is very easy to make and I am sure after the first time you read through the recipe you will see that anyone can make this recipe. My mother always used to make pury with wheat flour but in Western countries, we can‘t find it easily so I make it with all-purpose flour. This puri goes well with side dishes like curry, and dal (lentils) or with sweet “suji halwa and “kheer” (rice pudding )I make puri with rice pudding “ kheer “on special occasions. Let's make today's recipe!
Puri:
Ingredients:
Three cups- all-purpose four
One tsp- salt
One tsp sugar
Water as require
Two tbsp- oil
Oil for deep frying
Method:
In a large bowl add flour, salt, and sugar mix it well, add two spoon of oil and crumble with your hands to make sure the flour is moist.
Then
Click here
add water little by little and knead the dough with a wooden spoon, hand or a standing mixer.
Click here
Make a dough and roll it in the shape of a log.
Cut it into fourteen equal pieces and the make round shape balls.
Place all the balls on a plate and cover them with a lid or towel paper, wait for twenty minutes.
Heat the oil in a saucepan and drop the rolled puri one by one in the hot oil, press with a spatula until the puri puffs up, flip over and fry until it turns golden brown on both sides.
Take out from oil and drain off the puri. Puri is ready to serve!
Make it special and serve it with “halwa” or “kheer”!
ہماری بیٹیاں ہر موقع پر کچھ نہ کچھ خاص کرتی ہیں۔ اور ہمیں احساس دلاتی ہیں کہ ہم ان کے لیے کتنے خاص ہیں۔ اس ویلنٹائن ڈے پر بھی ہر بار کی طرح رات کے کھانے میں وہ ہمارے لیے دل کی شکل کے خصوصی پیزا لائے اور وہ ہم دونوں کے لیے پھول لائے اور موم بتیاں روشن کر کے میز کو سجایا اور ہم سب نے مل کر کھانا کھایا۔ اس کے بعد، ہم لمبی چہل قدمی کے لیے گئے اور اس طرح ہمارا ویلنٹائن ڈے بہت اچھا اور شاندار گزرا! اس طرح میرے بچوں نے اسے ایک خاص دن بنایا! اب بات کرتے ہیں آج کی ترکیب کے بارے میں۔ آج میں آپ کے ساتھ جو نسخہ شیئر کروں گی وہ ہے
پوری
پوری ایک روایتی پاکستانی/ہندوستانی ایک قسم کی تلی ہوئی روٹی ہے، جو خستہ، نرم اور تیز ہوتی ہے۔
یہ بنانا بہت آسان ہے اور مجھے یقین ہے کہ آپ پہلی بار اس نسخہ کو پڑھنے کے بعد دیکھیں گے کہ کوئی بھی یہ ترکیب بنا سکتا ہے۔ میری والدہ ہمیشہ گندم کے آٹے سے پوری بناتی تھیں لیکن مغربی ممالک میں ہمیں یہ آسانی سے نہیں ملتی اس لیے میں اسے میدے سے بناتی ہوں۔ یہ پوری سائیڈ ڈشز جیسے سالن، اور دال (دال) یا میٹھے "سوجی حلوہ" اور "کھیر" (چاول کی کھیر) کے ساتھ اچھی طرح کھائی جاتی ہے میں خاص مواقع پر چاول کی کھیر "کھیر" کے ساتھ پوری بناتی ہوں۔ آئیے آج کی ترکیب بناتے ہیں!
پوری:
اجزاء:
تین کپ - میدہ ر
ایک چائے کا چمچ - نمک
چینی ایک چائے کا چمچ
پانی حسب ضرورت
دو کھانے کے چمچ تیل
ڈیپ فرائی کے لیے تیل
طریقہ:
ایک بڑے پیالے میں میدہ، نمک اور چینی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، دو چمچ تیل ڈالیں اور اپنے ہاتھوں سے چکنا کر لیں تاکہ آٹا نم ہو۔
پھر تھوڑا تھوڑا پانی ڈالیں اور لکڑی کے چمچ، ہاتھ یا مکسچر سے آٹا گوندھیں۔
آٹا بنائیں اور اسے لاگ کی شکل میں رول کریں۔
اس کے چودہ برابر ٹکڑوں میں کاٹ کر گول گول پیڑے بنا لیں۔
تمام پیڑوں کو پلیٹ میں رکھیں اور ڈھکن یا پیپر سے ڈھانپیں، بیس منٹ انتظار کریں۔
ایک گیند لیں اور اسے رولنگ پن کا استعمال کرتے ہوئے رول کریں۔
ایک سوس پین میں تیل گرم کریں اور رولڈ پیوری کو ایک ایک کرکے گرم تیل میں گرائیں، اسپاتولا سے دبائیں یہاں تک کہ پوری پھول جائے، پلٹائیں اور تلیں یہاں تک کہ یہ دونوں طرف سے سنہری ہو جائے۔ تیل سے نکال کر پوری کو نکال لیں۔ پوری سرو کرنے کے لئے تیار ہے
اسے خاص بنائیں اور اسے "حلوہ" یا "کھیر" کے ساتھ پیش
It looks like very easy and delicious 😋
ReplyDelete