Homemade shahi paneer masala
My daughters and I spent last week in Toronto with our son, we had a great time. We went to the aquarium where they created such a beautiful place! For the first ten minutes, I thought it was an actual sea and the mountains behind looked so real! The sky above the sun was setting. We saw different kinds of fish and many other animals that we have never seen before in our life. We saw such a big sea turtle, sharks, and a crocodile.
On the second day, we all visited Canada's largest museum, the Royal Ontario Museum, where many countries of the world have thousands of years of art, culture, furniture, war equipment, sports equipment, animals, birds and insects from around the world are kept.
Very old furniture in museum
We watched for about three hours but still could not see many sections because it was time for the museum to close, but everyone was still very excited.
On the third day, the rest of the kids were working, so my younger daughter who was on vacation and I planned to go out. So we chose Gerard Street, a very popular street in Toronto where there are many Pakistani/Indian stores and restaurants. We reached there by metro and we wandered around for a long time, my daughter did a lot of shopping for me and finally we had dinner at Lahori Tika restaurant. The food was very good! After that, we bought some sweets and returned home. We both spent the whole day together. We met our own people. It was a memorable day for me.
These were my favourite activities on this trip!🥰
Let's discuss today's recipe! It is very easy to make and very flavourful!
This is called “Shahi paneer”, basically cottage cheese with a spicy sauce.
It is a very famous dish in Pakistan/India. All over the world, almost every restaurant include this dish because without this you can’t have a complete menu. You can make this dish at home with the same tastes and healthier! So, I want to share my recipe with you, this is my daughter's favourite dish!
For this, you can make mixed spices at home or you can buy blend spices from any Pakistani/Indian grocery stores.
How to make “shahi paneer Masala” at home?
Ingredients for masala:
150 g-paneer cut into small cubes of 4 cm or as you like
One small onion chopped or grinned
One large tomato puree
Three tbsp oil
Half tsp- dry ksoori mathi
Homemade mixed spices, you will need:
One tsp- coriander powder
One tsp- red chilli powder
Half tsp- cumin powder
One tsp- garlic powder
One tsp- ginger powder
Pinch of- black pepper
1/4 tsp- turmeric
Pinch of- green cardamom
1/4tsp- cloves or three cloves
1/4 tsp- cinnamon powder
Pinch of nutmeg powder
One-star Anise
10- cashew
1/4 -cup water
One tsp- salt
Place all the in a grinder and grind to make a paste and set aside.
Method :
In a pan heat the oil and cook the onion until light pink for about 10 minutes.
Add tomato puree and mixed spices paste, cook it for about five minutes.
Add paneer cubes with one cup of water and simmer for five minutes until it has the right consistency. Garnish with fresh chilli and coriander.
Serve with naan, flatbread or boiled basmati rice!
میں نے اور میری بیٹیوں نے گزشتہ ہفتہ اپنے بیٹے کے ساتھ ٹورنٹو میں گزارا، ہم نے بہت اچھا وقت گزارا۔ ہم ایکویریم گئے جہاں اتنی خوبصورت جگہ بنائی گئی ہے ! پہلے دس منٹ تک، میں نے سوچا کہ یہ ایک حقیقی سمندر ہے اور پیچھے کے پہاڑ اتنے حقیقی لگ رہے تھے! سورج کے اوپر آسمان ڈوب رہا تھا۔
Hundred years old study room
ہم نے مختلف قسم کی مچھلیاں اور بہت سے دوسرے جانور دیکھے جو ہم نے اپنی زندگی میں پہلے کبھی نہیں دیکھے۔ ہم نے اتنا بڑا سمندری کچھوا، شارک اور ایک مگرمچھ دیکھا۔ دوسرے دن ہم سب نے کینیڈا کے سب سے بڑے میوزیم رائل اونٹاریو میوزیم گئے جہاں دنیا کے کئی ممالک کا ہزاروں سال پرانا فن، ثقافت، فرنیچر، جنگی سامان، کھیلوں کا سامان، دنیا بھر کے جانور، پرندے اور حشرات الارض موجود ہیں۔ ہم نے تقریباً تین گھنٹے تک دیکھا لیکن پھر بھی بہت سے حصے نہیں دیکھ سکے کیونکہ میوزیم کے بند ہونے کا وقت تھا، لیکن سب ابھی بھی بہت پرجوش تھے یہ تو تھی ہماری مصروفیت جو میں نے اپنی فیملی کے ساتھ گزاری ۔
تیسرے دن باقی بچے کام کر رہے تھے، اسلیے میری چھوٹی بیٹی جو چھٹیوں پہ تھی ہم دونوں نے باہر جانے کا پروگرام بنایا۔ لہذا ہم نے ایک ٹورنٹو کی بہت مشہور سڑک جراڈ سٹریٹ کا انتخاب کیا جہاں بہت سے پاکستانی انڈین سٹور اور رسٹورینٹ ہیں۔ ہم میٹرو کے ذریے وہاں پہنچے ، کافی دیر تک ہم گومتے رہے میری بیٹی نے بہت ساری شاپنگ کروائی اور آخر میں ہم نے لاہوری تکہ ریسٹورینٹ میں شام کا کھانا کھایا ، کھانا بہت اچھا تھااسکے بعد ہم نے کچھ مٹھائیاں خریدیں اور واپس گھر آگئے۔ سارا دن ہم دونوں نے ساتھ بیتایا اپنے دیسی لوگوں سے ملے یہ میرا ایک یادگار دن تھا بہت انجوائے کیا !
آئیے آج کی ترکیب پر بات کرتے ہیں! یہ بنانا بہت آسان ہے اور بہت ذائقہ دار!
اسے "شائی پنیر" کہا جاتا ہے، بنیادی طور پر مسالیدار ساس کے ساتھ کاٹیج پنیر۔
یہ پاکستان/ہندوستان میں ایک بہت مشہور ڈش ہے۔ پوری دنیا میں، تقریباً ہر ریستوراں میں یہ ڈش شامل ہوتی ہے کیونکہ اس کے بغیر آپ کو مکمل مینو نہیں لگتا ۔ آپ اس ڈش کو گھر پر بھی اسی ذائقے اور صحت بخش بنا سکتے ہیں! تو، میں آپ کے ساتھ اپنی ترکیب کا اشتراک کرنا چاہتی ہوں، یہ میری بیٹی کی پسندیدہ ڈش ہے
اس کے لیے آپ گھر پر مکس مصالحے بنا سکتے ہیں یا آپ کسی بھی پاکستانی/ہندوستانی گروسری اسٹور سے ملکس ہوئے مصالحے خرید سکتے ہیں۔
گھر پر "شاہی پنیر مسالہ" کیسے بنایا جائے؟
مسالہ کے لیے اجزاء:
150
گرام پنیر 4 سینٹی میٹر کے چھوٹے کیوبز میں کاٹ لیں یا اپنی مرضی کے مطابق
ایک چھوٹا پیاز کٹا ہوا یا پیس کر
ایک بڑی ٹماٹر پیوری
تین کھانے کے چمچ تیل
آدھا چائے کا چمچ خشک قصوری متھیی
مکس مصالحے کےلیے، آپ کو ضرورت ہو گی
ایک چائے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ سرخ مرچ پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ- زیرہ پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ- لہسن پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ ادرک پاؤڈر
چٹکی بھر کالی مرچ
1/4 چائے کا چمچ- ہلدی
چٹکی بھر سبز الائچی
1/4 چمچ- لونگ یا تین لونگ
1/4 چائے کا چمچ- دار چینی پاؤڈر
چٹکی بھر جائفل پاؤڈر
ایک سٹار انیس
10- کاجو
1/4 کپ پانی
ایک چائے کا چمچ - نمک
سب کو گرائنڈر میں رکھیں اور پیس کر پیسٹ بنا لیں اور ایک طرف رکھ دیں۔
طریقہ:
ایک پین میں تیل گرم کریں اور پیاز کو ہلکا گلابی ہونے تک تقریباً 10 منٹ تک پکائیں۔ ٹماٹر پیوری اور مکس مصالحہ پیسٹ ڈال کر تقریباً پانچ منٹ تک پکائیں۔ ایک کپ پانی کے ساتھ پنیر کیوبز ڈالیں اور پانچ منٹ تک ابالیں جب تک کہ سالن صحیح گاڑہ نہ ہوجائے۔ تازہ مرچ اور دھنیا سے گارنش کریں۔ نان، روٹی یا ابلے ہوئے باسمتی چاول کے ساتھ سرو کریں
Desi super😋
Comments
Post a Comment