Scrambled Tofu with chickpeas water

  Scrambled tofu with chickpeas water

My daughter used to enjoy eating eggs for breakfast until she became plant based. After that she never ate eggs. Sometimes,  for breakfast when I make sunnyside or scrambled eggs, she tells me that “ still she misses breakfast with sunnyside and scrambled eggs” and every time I felt sad. So, always I tried to search for something to replace the eggs, that is simple and delicious. I read an article that   We can use chickpeas water instead of eggs in our vegan recipes.



I realised that if we add chickpeas water to scrambled tofu it has a similar taste and texture to scrambled eggs!



Afterward, I made this recipe and my daughter liked it, so I thought why not share this recipe with you. Maybe it will help those people who love to eat eggs but they can't eat them for some reason.


Panipuri


The chickpeas

 water adds so much substance to this easy, perfect scrambled texture and it adds creaminess to then tofu itsef! You can use the liquid in a canned chickpeas or you can make it at home by boiling the chickpeas. 


Eid Day special dinner 


Two tbsp of aquafaba( chickpeas water) is the same thing as one egg white. I use three tbsp which means a full egg. 




Paneer Pakora my next recipe 


Next time when you buy canned chickpeas or you boil them at home never throw the water! It is very useful, you can use it in your many vegans' recipes.



Let's make today's recipe together, you will need some ingredients for...

Scrambled Tofu with chickpeas water 

Ingredients:

200g -tofu

1/4 tsp -salt

Half tsp - chilli powder

1/4 tsp -turmeric powder

Half tsp -coriander powder

Half tsp- cumin

Half tsp- curry powder

Two tbsp- oil

1/4 tsp- garlic powder

Half onion - chopped

One tbsp- tomato puree

Half tsp - garam masala

Three tbsp- chickpeas water

Method :

Mash the tofu with your hands.






Heat the oil in a frying pan with onion. Fry until golden at medium heat.




Add the tomato puree with all the dry ingredients, and fry them for two minutes.


Add mashed tofu and mix well. 






Cook it for two minutes then add chickpeas water while mixing constantl. Cook it until all the extra water is dried which is released by the tofu. 




Turn off the heat and serve scrambled tofu with bread, roti or boiled jeera basmati rice! 

If you make this recipe please let me know how was it in the comments section!




میری کو صبح ناشتے میں سنی سائیڈ اور سکریمبل انڈے بہت اچھے لگتے تھے یہ اس کا پسنیدہ ناستہ تھا مگر پھر جب سے وہ ویگن ہو گئی ہے 

 ۔ اس کے بعد اس نے کبھی انڈا نہیں کھایا۔ کبھی کبھی، ناشتے کے لیے جب میں سنی یسائیڈ یا سکیمبلڈ انڈے بناتی ہوں، تو وہ مجھے بتاتی ہے کہ "پھر بھی وہ سنی سائڈ اور اسکرامبلڈ انڈوں کے ساتھ ناشتہ نہیں بھولی مس   کرتی ہے " اور ہر بار مجھے دکھ ہوتا تھا۔ لہذا، میں نے ہمیشہ انڈوں کو تبدیل کرنے کے لیے کچھ تلاش کرنے کی کوشش کی، جو کہ انڈوں کی طرح ذائقہ  اور مزیدار ہو۔ میں نے تلاش کیا کہ اگر ہم اسکرمبلڈ ٹوفو میں چنے کا پانی ڈالتے ہیں تو اس کا ذائقہ اور بناوٹ اسکرمبلڈ انڈوں کی طرح ہوتا ہے!


 کے بعد، میں نے یہ ریسپی بنائی  اور میری بیٹی کو پسند آیا، تو میں نے سوچا کہ کیوں نہ یہ نسخہ آپ کے ساتھ شیئر کروں۔ ہو سکتا ہے کہ اس سے ان لوگوں کو مدد ملے جو انڈے کھانا پسند کرتے ہیں لیکن وہ کسی وجہ سے انہیں نہیں کھا سکتے۔



چنے کا پانی اس آسان، کامل سکیمبلڈ ساخت میں بہت زیادہ مادہ شامل کرتا ہے اور یہ خود توفو میں کریمی پن کا اضافہ کرتا ہے! آپ ڈبے میں بند چنے کا پانی استعمال کر سکتے ہیں یا چنے کو ابال کر گھر میں بنا سکتے ہیں۔


دو چمچ ایکوافابا (چنے کا پانی) ایک انڈے کی سفیدی کے برابر ہے۔ میں تین چمچ استعمال کرتی  ہوں جس کا مطلب ہے مکمل انڈا۔



اگلی بار جب آپ ڈبہ بند چنے خریدیں یا انہیں گھر میں ابالیں تو کبھی پانی نہ پھینکیں! یہ بہت مفید ہے، آپ اسے اپنی بہت سی سبزی  کی ترکیبوں میں استعمال کر سکتے ہیں۔

Channa chat


آئیے مل کر آج کی ترکیب بناتے ہیں، اس کے لیے آپ کو کچھ اجزاء درکار ہوں گے...

چنے کے پانی کے ساتھ توفو کو پکائیں۔

200دو سو  گرام - ٹوفو
1/4 ایک چوتھائی چائے کا چمچ نمک
آدھا چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر
1/4  ایک چوتھائی چائے کا چمچ - ہلدی پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ - دھنیا پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ زیرہ
آدھا چائے کا چمچ کری پاؤڈر
دو کھانے کے چمچ تیل
1/4  ایک چوتھائی چائے کا چمچ لہسن پاؤڈر
آدھا پیاز - کٹا ہوا
ایک کھانے کا چمچ- ٹماٹر پیوری
آدھا چائے کا چمچ - چنا مسالہ
تین کھانے کے چمچ - چنے کا پانی

طریقہ

توفو کو اپنے ہاتھوں سے میش کریں۔
کڑاہی میں پیاز کے ساتھ تیل گرم کریں۔ درمیانی آنچ پر سنہری ہونے تک بھونیں۔



تمام خشک اجزاء کے ساتھ ٹماٹر پیوری ڈال کر دو منٹ تک بھونیں۔
میشڈ ٹوفو شامل کریں اور اچھی طرح مکس کریں۔ اسے دو منٹ تک پکائیں پھر مسلسل مکس کرتے ہوئے چنے کا پانی ڈالیں۔ اسے اس وقت تک پکائیں جب تک کہ تمام اضافی پانی خشک نہ ہو جائے جو ٹوفو کے ذریعے خارج ہو جائے۔


آنچ بند کر دیں اور روٹی، بریڈ یا ابلے ہوئے جیرا باسمتی چاول کے ساتھ سکرامبلڈ توفو پیش کریں
اگر آپ یہ نسخہ بناتے ہیں تو براہ کرم مجھے کامنٹ  کے سیکشن میں بتائیں کہ

یہ کیسا لگا
Sweet roasted pasta is my next recipe!

Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake