Scrambled Tofu with chickpeas water
Scrambled tofu with chickpeas water
My daughter used to enjoy eating eggs for breakfast until she became plant based. After that she never ate eggs. Sometimes, for breakfast when I make sunnyside or scrambled eggs, she tells me that “ still she misses breakfast with sunnyside and scrambled eggs” and every time I felt sad. So, always I tried to search for something to replace the eggs, that is simple and delicious. I read an article that We can use chickpeas water instead of eggs in our vegan recipes.
I realised that if we add chickpeas water to scrambled tofu it has a similar taste and texture to scrambled eggs!
Afterward, I made this recipe and my daughter liked it, so I thought why not share this recipe with you. Maybe it will help those people who love to eat eggs but they can't eat them for some reason.
Panipuri
The chickpeas
water adds so much substance to this easy, perfect scrambled texture and it adds creaminess to then tofu itsef! You can use the liquid in a canned chickpeas or you can make it at home by boiling the chickpeas.
Eid Day special dinner
Two tbsp of aquafaba( chickpeas water) is the same thing as one egg white. I use three tbsp which means a full egg.
Paneer Pakora my next recipe
Next time when you buy canned chickpeas or you boil them at home never throw the water! It is very useful, you can use it in your many vegans' recipes.
Let's make today's recipe together, you will need some ingredients for...
Scrambled Tofu with chickpeas water
Ingredients:
200g -tofu
1/4 tsp -salt
Half tsp - chilli powder
1/4 tsp -turmeric powder
Half tsp -coriander powder
Half tsp- cumin
Half tsp- curry powder
Two tbsp- oil
1/4 tsp- garlic powder
Half onion - chopped
One tbsp- tomato puree
Half tsp - garam masala
Three tbsp- chickpeas water
Method :
Mash the tofu with your hands.
Heat the oil in a frying pan with onion. Fry until golden at medium heat.
Add the tomato puree with all the dry ingredients, and fry them for two minutes.
Add mashed tofu and mix well.
Cook it for two minutes then add chickpeas water while mixing constantl. Cook it until all the extra water is dried which is released by the tofu.
Turn off the heat and serve scrambled tofu with bread, roti or boiled jeera basmati rice!
If you make this recipe please let me know how was it in the comments section!
میری کو صبح ناشتے میں سنی سائیڈ اور سکریمبل انڈے بہت اچھے لگتے تھے یہ اس کا پسنیدہ ناستہ تھا مگر پھر جب سے وہ ویگن ہو گئی ہے
۔ اس کے بعد اس نے کبھی انڈا نہیں کھایا۔ کبھی کبھی، ناشتے کے لیے جب میں سنی یسائیڈ یا سکیمبلڈ انڈے بناتی ہوں، تو وہ مجھے بتاتی ہے کہ "پھر بھی وہ سنی سائڈ اور اسکرامبلڈ انڈوں کے ساتھ ناشتہ نہیں بھولی مس کرتی ہے " اور ہر بار مجھے دکھ ہوتا تھا۔ لہذا، میں نے ہمیشہ انڈوں کو تبدیل کرنے کے لیے کچھ تلاش کرنے کی کوشش کی، جو کہ انڈوں کی طرح ذائقہ اور مزیدار ہو۔ میں نے تلاش کیا کہ اگر ہم اسکرمبلڈ ٹوفو میں چنے کا پانی ڈالتے ہیں تو اس کا ذائقہ اور بناوٹ اسکرمبلڈ انڈوں کی طرح ہوتا ہے!
کے بعد، میں نے یہ ریسپی بنائی اور میری بیٹی کو پسند آیا، تو میں نے سوچا کہ کیوں نہ یہ نسخہ آپ کے ساتھ شیئر کروں۔ ہو سکتا ہے کہ اس سے ان لوگوں کو مدد ملے جو انڈے کھانا پسند کرتے ہیں لیکن وہ کسی وجہ سے انہیں نہیں کھا سکتے۔
Channa chat
Comments
Post a Comment