How to make sweet pasta or” میٹھی سویاں ”
I remember my Babu ji ( my father)was very fond of homemade sweets, vermicelli. My mother used to make them often. It's made with flour, salt and water.
First of all, we have to make the dough and then make vermicelli with our hands. Afterward
, dry them in the sunshine,then dry roast them in a saucepan After that you can keep them for a long time. It takes a lot of time to make vermicelli by hands and then cook with water, suga and butter or oil. Nowadays, nobody has time to make it. This tradition is almost gone. I make this recipe with spaghetti pasta because my husband and my daughter likes it.
I am going to share this recipe with you today, I am sure it will taste like hand-made pasta, and this recipe will be delicious!
Let's make sweet vermicelli using spaghetti pasta, step by step!
Ingredients:
Two cups - crushed pasta or vermicelli
Three tbsp- butter or ghee or oil
Four cups- water (if you are using vermicelli then three cups of water)
Half cup- sugar
Half tsp- salt
First of all, break the pasta with your hands and dry roast it on medium to low heat in a saucepan for 4-5 minutes, until it is golden brown in the oven.
Broil on low for three minutes but keep an eye on it because the pasta can burn quickly.
Take it out, mix it and put it again in the oven for three more minutes. Meanwhile, in a large saucepan, add three cup of water with a half tsp of salt and let it boil. Once, the water starts to boil, add the roasted pasta.
Cook it for 4-5 minutes on medium heat until the water is absorbed and the pasta or vermicelli is tender then, add half a cup of sugar and three tbsp butter.
It will release moisture. Cook it another four or five minutes until all the water is absorbed and the butter separates from the pasta.
Be careful, the pasta should not be too dry. If think it is too dry add three tbsp of water, mix it and turn off the heat.
Your sweet pasta is ready to serve!
Serve sweet pasta eminently hot or warm!
You can replace vermicelli by hand-made vermicelli.
مجھے یاد ہے کہ میرے بابو جی (میرے والد) کو گھر کی میٹھی ، سویاں بہت پسند تھیں۔ میری والدہ انہیں اکثر بناتی تھیں۔ یہ آٹا، نمک اور پانی سے بنائی جاتی ہے۔ سب سے پہلے ہمیں آٹا گوندنا ہے اور پھر اپنے ہاتھوں سے سویاں بنانا ہے۔ اس کے بعد انہیں دھوپ میں خشک کریں، پھر سوس پین میں خشک روسٹ کر لیں۔ اس کے بعد آپ انہیں طویل عرصے تک رکھ سکتے ہیں۔ ہاتھ سے سویاں بنانے اور پھر پانی، چینی اور مکھن یا تیل سے پکانے میں کافی وقت لگتا ہے۔ آج کل، کسی کے پاس ہاتھ سےبنانے کا وقت نہیں ہے۔ یہ روایت تقریباً ختم ہو چکی ہے۔ میں یہ ترکیب سپاگیتی پاستا کے ساتھ بناتی ہوں کیونکہ میرے شوہر اور میری بیٹی کو یہ پسند ہے۔ میں آج آپ کے ساتھ یہ نسخہ شیئر کرنے جا رہی ہوں، مجھے یقین ہے کہ اس کا ذائقہ ہاتھ سے بنے پاستا جیسا ہوگا، اور یہ ترکیب مزیدار ہوگی۔
آئیے سپاگیتی پاستا کا استعمال کرتے ہوئے میٹھی سویاں
بنائیں، قدم بہ قد
اجزاء:
دو کپ - ٹوٹی پاستا یا ورمیسیلی
تین کھانے کے چمچ - مکھن یا گھی یا تیل
چار کپ پانی (اگر آپ ورمیسیلی استعمال کر رہے ہیں تو تین کپ پانی)
آدھا کپ - چینی
آدھا چمچ - نمک
سب سے پہلے، پاستا کو اپنے ہاتھوں سے توڑیں اور اسے سوس پین میں درمیانی تا دھیمی آنچ پر 4-5 منٹ تک خشک کر لیں، یہاں تک کہ یہ گولڈن براؤن ہو جائے۔ تین منٹ تک ہلکی آنچ پر یا اون میں برائل کریں لیکن اس پر نظر رکھیں کیونکہ پاستا جلدی جل سکتی ہے۔
اسے باہر نکال کر مکس کریں اور مزید تین منٹ کے لیے دوبارہ اوون میں رکھ دیں۔ اس دوران ایک بڑے ساس پین میں تین کپ پانی میں آدھا چائے کا چمچ نمک ڈال کر ابالنے دیں۔ ایک بار جب پانی ابلنے لگے تو اس میں بھنا ہوا پاستا ڈال دیں۔
اسے درمیانی آنچ پر 4 سے 5 منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ پانی جذب ہو جائے اور پاستا یا سویاں نرم ہو جائیں پھر آدھا کپ چینی اور تین کھانے کے چمچ مکھن ڈالیں۔ یہ نمی جاری کرے گا۔ اسے مزید چار یا پانچ منٹ تک پکائیں جب تک کہ سارا پانی جذب نہ ہوجائے اور مکھن پاستا سے الگ نہ ہوجائے۔ ہوشیار رہیں، پاستا زیادہ خشک نہیں ہونا چاہیے۔ اگر آپ کو لگتا ہے کہ یہ بہت خشک ہے تو تین کھانے کے چمچ پانی ڈالیں، اسے مکس کریں اور آنچ بند کردیں۔
آپ کا میٹھا پاستا سرو کرنے کے لیے تیار ہے!
میٹھا پاستا جلدی سے جلدی طور پر گرم یا گرم پیش کریں
آپ کو پاستا کو ہاتھ سے تیار کردہ ورمیسیلی سے بدل سکتے ہیں۔
Comments
Post a Comment