Paneer or cottage cheese pakoras

 
One day I went to eat with the girls at an Indian restaurant, for the first time I ate paneer pakoras. My daughters liked it a lot, so I decided to make paneer  pakoras at home. When I made it, everyone liked it. it came out tasty, so I thought why not share this recipe with you, you will surely love it! It is very easy to make with few ingredients. 
Paneer pakoras are a Pakistani / Indian snack that is made with paneer(cottage cheese) gram flour and some spices.





 We have many kinds of pakoras but, paneer pakora is very popular in almost all Pakistani / Indian restaurants. We can make it at home too. People use rice flour in this recipe but I used corn flour to make pakoras crispy. When it came out good and the children liked it, I thought I should share this recipe with you! For this, you need some ingredients, let‘s start!

“Paneer pakoras”

Ingredients for “paneer “marination:

175G- paneer cut into thin cubes 
Half tsp- “chaat masala”
Half tsp- “garam masala”
Half tsp- chilli powder
Half tsp- paprika powder
Half tsp- salt
One tsp- oil




How to marinate “paneer”

In a mixing bowl add cubed “paneer” with all the spices above and toss to coat the “paneer” then set aside.




Ingredients for batter:

One cup-gram flour
Two tbsp- corn flour
Half tsp- of ginger powder
Half tsp- salt 
Half tsp- “ajwain” seeds( carom seeds)
Half tsp- paprika powder
Water as required 
Oil for deep frying (canola or vegetable oil)
Method:
 In a saucepan heat the oil for the deep frying. 


Meanwhile, in a bowl add gram flour and corn flour with all the spices to make a batter. Add the water little by little as you need. Make a batter, the batter should not be too thick otherwise, it will not stick to the “paneer” but should not be too runny, so consistency should be like this.


Add  

pieces of “Paneer” to the batter. Check if the oil is hot enough, drop a little bit batter into the oil. If it comes up quickly, it means the oil is ready. Take the “paneer” from the batter one by one and drop it in the hot oil carefully with a spoon. 



Let them fry for a few seconds and stir them. Fry pakoras until golden brown. 




Once the pakoras are done, take them out from the oil, and place the pakoras on a kitchen towel. Serve hot pakoras with your favourite chutney!




ایک دن میں ایک انڈین ریسٹورنٹ میں لڑکیوں کے ساتھ کھانے گئی، پہلی بار میں نے پنیر پکوڑے کھائے۔ میری بیٹیوں کو یہ بہت پسند آیا، اس لیے میں نے گھر پر پنیر پکوڑے   بنانے کا فیصلہ کیا۔ جب میں نے اسے بنایا تو سب نے اسے پسند کیا۔ یہ مزیدار بنا، تو میں نے سوچا کہ کیوں نہ یہ ترکیب  آپ کے ساتھ شیئر کروں، آپ کو یقیناً یہ پسند آئے گا! یہ چند اجزاء کے ساتھ بنانا بہت آسان ہے۔

پنیر پکوڑے ایک پاکستانی/ہندوستانی سنیک  ہے جو پنیر (کاٹیج چیز ) چنے کے آٹے  بیسن اور کچھ مصالحوں سے بنایا جاتا ہے۔



 ہمارے پاس پکوڑوں کی بہت سی قسمیں ہیں لیکن، پنیر پکوڑہ تقریباً تمام پاکستانی/انڈین ریستوراٹ میں بہت مقبول ہے۔ ہم اسے گھر پر بھی بنا سکتے ہیں۔ لوگ اس ترکیب میں چاول کا آٹا استعمال کرتے ہیں لیکن میں نے پکوڑوں کو کرسپی بنانے کے لیے مکئی کا آٹا استعمال کیا۔ جب یہ اچھا بنا اور بچوں کو پسند آیا تو میں نے سوچا کہ یہ ترکیب  آپ کے ساتھ شیئر کروں! اس کے لیے آپ کو کچھ اجزاء کی ضرورت ہے، آئیے شروع کرتے ہیں!


پنیر پکوڑے۔

"پنیر" میرینیشن کے اجزاء:

175G-ایک  سو پچترگرام  پنیر کو باریک کیوبز میں کاٹ لیں۔

آدھا چائے کا چمچ - "چاٹ مسالہ"

آدھا چائے کا چمچ - "گرم مسالہ"

آدھا چمچ- مرچ پاؤڈر

آدھا چائے کا چمچ پیپریکا پاؤڈر

آدھا چائے کا چمچ - نمک

ایک چائے کا چمچ تیل

"پنیر" کو میرینیٹ کرنے کا طریقہ

ایک مکسنگ باؤل میں اوپر والے تمام مصالحوں کے ساتھ کیوبڈ "پنیر" ڈالیں اور "پنیر" کو کوٹ کرنے کے لیے ٹاس کریں پھر ایک طرف رکھ دیں۔



بیٹر کے لیے اجزاء:

ایک کپ بیسن چنے کا آٹا

دو کھانے کے چمچ – مکئی کا آٹا

آدھا چائے کا چمچ- ادرک کا پاؤڈر

آدھا چائے کا چمچ - نمک

آدھا چمچ - "اجوین"  (کیرم کے بیج)

آدھا چائے کا چمچ پیپریکا پاؤڈر

پانی حسب ضرورت

ڈیپ فرائی کے لیے تیل (کینولا یا سبزیوں کا تیل)

طریقہ

 ایک دیکچی  میں ڈیپ فرائی کے لیے تیل گرم کریں۔


دریں اثنا، ایک پیالے میں چنے کا آٹا اور مکئی کا آٹا تمام مصالحوں کے ساتھ ڈال کر ایک بیٹر بنا لیں۔ آپ کی ضرورت کے مطابق تھوڑا تھوڑا پانی شامل کریں۔ ایک بیٹر بنائیں، بیٹر زیادہ گاڑھا نہیں ہونا چاہیے ورنہ یہ "پنیر" پر نہیں چپکے گا لیکن زیادہ رینی  بھی نہیں ہونا  چاہیے، اس لیے  اس طرح ہونی چاہیے۔


بیٹر میں "پنیر" کے ٹکڑے شامل کریں۔ چیک کریں کہ آیا تیل کافی گرم ہے، تیل میں تھوڑا سا بیٹر ڈالیں۔ اگر یہ تیزی سے اوپر آجائے تو اس کا مطلب ہے کہ تیل تیار ہے۔ ایک ایک کر کے بیٹر سے "پنیر" لیں اور اسے چمچ سے احتیاط سے گرم تیل میں ڈالیں   ۔ انہیں چند سیکنڈ تک بھوننے دیں اور ہلائیں۔ پکوڑوں کو گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کریں ۔



ایک بار جب پکوڑے بن جائیں، انہیں تیل سے نکال لیں، اور پکوڑوں کو کچن کے پیپر  کے  پر رکھیں۔ اپنی پسندیدہ چٹنی کے ساتھ گرما گرم پکوڑے پیش کریں


           Samosa chaat

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake