Flatbread or” Roti k ladoos”
These days our community garden is green and looks very beautiful because here in Canada we can only grow plants in summer. Our winters are filled with snow!
So, this time we planted some tomatoes, chillies, broccoli, and turnips which have all grown very well.
This morning I woke up as usual and finished my daily work, after lunch I went to the garden. First I cleaned all the yellow leaves in my spot that were scattered everywhere under the plants due to the storm. Then I picked all the red tomatoes. There were so many that I had to fill two baskets.
A gardener feels very happy when he or she sees that the plants they worked so hard to plant are green and have started bearing vegetables. That’s a very good moment for a gardener. Just like when a mother gives birth to a child and the child grows up and becomes a good, healthy and successful person, then she feels proud of herself!
Now, let me talk about the recipe that I want to share today with you!
Sweet flatbread or” meethi Roti k ladoos”
Roti ladoo is a great treat for young children. We can put it in their lunch boxes as a dessert. It is very cheap and easy, you can make it within twenty minutes. Some people make it with leftovers flatbread and they use some nuts, etc. But I make it with fresh flatbread and I make it very simple; just with four ingredients!
I love to make these “ladoos “ because this is my children's childhood favourite dessert and even now sometimes they want to eat ladoos! This is very handy for those mothers who don’t have time but, want to give a healthy snack. Or, If you are craving anything sweet, you can make these “ ladoos” in a very short time! I remember, My mother used to make these “ladoos” as a snack because, for a big family, such as we are, it was a cheap, sweet, quick and healthy treat for us from our mother!!
. Chai with ladooI am going to share my recipe with you, I hope some of you will try it! Let's make it!
Flatbread or “ meethi Roti k ladoos”
Ingredients: (for ten ladoos)
Two cups- all propose flour or wholewheat
Two tbs- of cooking oil for dough
Half tsp- salt
Half cup - butter( melted)
Half cup- sugar( white or brown)
Water as required
Method :
First of all, in a large bowl add flour with salt and oil. Mix it well with your hands.
Now make the dough by kneading it with your fist 👊, adding water little by
Cover the dough with a lid or cloth and let it rest for about fifteen minutes.
Preheat the frypan to medium heat on top of the stove.
Now make two equal balls from the dough.
Roll the “Roti” using a rolling pin or by hand. Apply dry flour if needed onto both sides and roll.
Pick up the “Roti “ and transfer it to the hot fry pan, turn it when the colour starts to change, about one minute. Do the same thing on the other sid. Cook for about one minute on medium heat and transfer the “roti” to a mixing bowl.
Now cook the other “roti” the same way and transfer it to the same mixing bowl.
Let it cool a little bit, then make small pieces of” roti” and crush it by hands. Add butter and mix well. Add sugar. Then mix it again for about one minute.
Place this mixture in the microwave for three minutes. ( if you don't have a microwave then cook the “ roti” on the frying pan a little longer instead of one minute ; three minutes on each side)
Now take out the mixture from the microwave and let it cool for five to seven minutes.
Take a small portion of the mixture and make ten equal of “ladoos” in the shape of a round ball. Arrange these “ladoos” on a serving plate and serve!
You can keep Leftover” laddoos “ for two days but before eating them, reheat them in the microwave for fifteen seconds and then enjoy!
If someone makes this recipe please let me know in the comments box below!
ان دنوں ہمارا کمیونٹی گارڈن ہرا بھرا ہے اور بہت خوبصورت لگ رہا ہے کیونکہ یہاں کینیڈا میں ہم صرف گرمیوں میں پودے اگاتے ہیں۔ ہماری سردیاں برف سے بھری ہوئی ہیں
لہذا، اس بار ہم نے کچھ ٹماٹر، مرچیں، بروکولی اور شلجم لگائے ہیں جو سب بہت اچھی طرح اگے ہیں۔
آج صبح میں حسب معمول بیدار ہوئی اور اپنے روزمرہ کا کام ختم کیا، دوپہر کے کھانے کے بعد باغ میں چلا گئی ۔ سب سے پہلے میں نے اپنی کیاری پر موجود تمام پیلے پتوں کو صاف کیا جو طوفان کی وجہ سے پودوں کے نیچے ہر طرف بکھرے ہوئے تھے۔ پھر میں نے تمام سرخ ٹماٹر چن لیے۔ اتنے تھے کہ مجھے دو ٹوکریاں بھرنی پڑیں۔ ایک باغبان کو بہت خوشی ہوتی ہے جب وہ دیکھتا ہے کہ جس پودے کو لگانے کے لیے اس نے بہت محنت کی ہے وہ سبز ہیں اور سبزیاں پیدا کرنے لگے ہیں۔ یہ ایک باغبان کے لیے بہت اچھا لمحہ ہے۔ بالکل اسی طرح جب ایک ماں ایک بچے کو جنم دیتی ہے اور بچہ بڑا ہو کر ایک اچھا، صحت مند اور کامیاب انسان بنتا ہے، تب اسے اپنے آپ پر فخر محسوس ہوتا ہے!
اب، میں اس ترکیب کے بارے میں بات کرتی ہوں جو میں آج آپ کے ساتھ شیئر کرنا چاہتی ہوں
میٹھی روٹی یا میٹھی روٹی کے لڈو
روٹی کے لڈو چھوٹے بچوں کے لیے ایک بہترین ٹریٹ ہے۔ ہم اسے ان کے لنچ بکس میں میٹھے کے طور پر رکھ سکتے ہیں۔ یہ بہت سستا اور آسان ہے، آپ اسے بیس منٹوں میں بنا سکتے ہیں۔ کچھ لوگ اسے بچ جانے والی روٹی سے بناتے ہیں اور وہ کچھ گری دار میوے وغیرہ استعمال کرتے ہیں۔ لیکن میں اسے تازہ روٹی سے بناتی ہوں اور بہت آسان بناتی ہوں۔ صرف چار اجزاء کے ساتھ
مجھے یہ "لڈو" بنانا پسند ہے کیونکہ یہ میرے بچوں کی بچپن کی پسندیدہ میٹھائی ہے اور اب بھی کبھی کبھار وہ لڈو کھانا پسند کرتے ہیں! یہ ان ماؤں کے لیے بہت آسان ہے جن کے پاس وقت نہیں ہے لیکن وہ صحت مند میٹھا دینا چاہتی ہیں۔ یا، اگر آپ کسی میٹھی چیز کودل کر رہا ہو ، تو آپ یہ "لڈو" بہت کم وقت میں بنا سکتے ہیں! مجھے یاد ہے، میری والدہ یہ "لڈو" مٹھائی کے طور پر بناتی تھیں کیونکہ، ہمارے جیسے بڑے خاندان کے لیے، یہ ہماری ماں کی طرف سے ہمارے لیے ایک سستا، میٹھا، فوری اور صحت بخش ٹریٹ تھا!!
میں آپ کے ساتھ اپنی ترکیب کا اشتراک کرنے جا رہی ہوں، مجھے امید ہے کہ آپ میں سے کچھ اسے آزمائیں گے! آئیے اسے بنائیں!
فلیٹ بریڈ یا میٹھی روٹی کے لڈو
اجزاء: (دس لڈو کے لیے (رو کپ -میدہ یا گندم کا آٹا تجویز کریں۔
آٹے کے لیے آئیل دو کھانے کے چمچ
آدھا چمچ - نمک
ادھا کپ مکھن (پگھلا ہوا)
ادھا کپ - چینی (سفید یا براؤن)
پانی حسب ضرورت
طریقہ:
سب سے پہلے ایک بڑے پیالے میں نمک اور تیل کے ساتھ میدہ ڈالیں۔ اسے اپنے ہاتھوں سے اچھی طرح مکس کریں۔
اب آٹا کو اپنی مٹھی سے گوندھ کر، تھوڑا تھوڑا پانی ڈال کر تیار کریں۔
آٹے کو ایک ڈھکن یا کپڑے سے ڈھانپیں اور تقریباً پندرہ منٹ تک رکھ دیں۔
فرائی پین کو چولہے کے اوپر درمیانی آنچ پر پہلے سے گرم کریں۔
اب آٹے سے دو برابر گیندیں بنا لیں۔
رولنگ پن کا استعمال کرتے ہوئے یا ہاتھ سے "روٹی" کو رول دیں اگر ضرورت ہو تو خشک میدہ دونوں اطراف پر لگائیں اور رولیں ۔
"روٹی" کو اٹھا کر گرم فرائی پین میں منتقل کریں، جب رنگ بدلنا شروع ہو تو تقریباً ایک منٹ کے بعد اسے اُلٹ دیں۔ دوسرے سائڈ پر بھی ایسا ہی کریں۔ درمیانی آنچ پر ایک منٹ تک پکائیں اور "روٹی" کو مکسنگ پیالے میں منتقل کریں۔
اب دوسری "روٹی" کو اسی طرح پکائیں اور اسی مکسنگ پیالے میں منتقل کریں۔
اسے تھوڑا سا ٹھنڈا ہونے دیں، پھر "روٹی" کے چھوٹے چھوٹے ٹکڑے بنا کر ہاتھوں سے کچل لیں۔ مکھن ڈالیں اور اچھی طرح مکس کریں۔ چینی شامل کریں۔ پھر اسے تقریباً ایک منٹ کے لیے دوبارہ مکس کریں۔
اس مکسچر کو تین منٹ کے لیے مائکروویو میں رکھیں۔ (اگر آپ کے پاس مائکروویو نہیں ہے تو "روٹی" کو فرائنگ پین پر ایک منٹ کے بجائے تھوڑی دیر پکائیں؛ دونوں سائیڈ سے تین منٹ)
اب مکسچر کو مائکروویو سے نکال کر تین سے چار منٹ تک ٹھنڈا ہونے دیں۔
مکسچر کا ایک چھوٹا سا حصہ لیں اور گول گیند کی شکل میں " دس لڈو بنائیں۔ ان "لڈو" کو سرونگ پلیٹ میں ترتیب دیں اور سرو کریں!
آپ بچ جانے والے "لڈو" کو دو دن تک رکھ سکتے ہیں لیکن کھانے سے پہلے انہیں مائیکرو ویو میں پندرہ سیکنڈ کے لیے دوبارہ گرم کریں اور پھر لطف اٹھائیں
اگر کوئی یہ ترکیب بناتا ہے تو براہ کرم مجھے نیچے کمنٹس باکس میں بتائیں
Comments
Post a Comment