Chicken” Tikka masala” with jar masala
Chicken” Tikka masala”
Last week, my daughter went to Costco with her friend and she bought two bottles of” tikka masala “from the store. So I made chicken “tikka masala “at home by using the mix and everyone liked it very much. I thought I should share this recipe with you. By the way, I have already shared the chicken “tikka” recipe with you, but this one is a little different, hope you like it!
Chicken tikka are boneless pieces of chicken marinated in yogurt and some spices and then cooked in two steps,
in the first step you should decide whether to bake or grill. Next, make masala with onions, tomatoes and some spices and at the end add cooked tikka to the masala. You can find this creamy and tasty dish from any Pakistani/Indian restaurant. It is very easy to make at home. This dish looks like butter chicken but it is not the same. It is the most popular dish in the United Kingdom. You can serve this with basmati boiled rice or flatbread.
We need the following ingredients to make this delicious dish!
Step one
Ingredients for chicken marinate:
Three tbsp- chicken tikka masala from jar
Four- chicken legs skinless and boneless cut into two pieces
One tsp- lemon juice
One tbsp- yogurt
One tbsp- oil
In a bowl combine chicken pieces with all the spices, yogurt, oil and chicken tikka masala. Mix well and refrigerate the bowl for four to five hours. If you don’t have much time you can marinate for 30 minutes but for good taste should be more time
Preheat the oven to 375f. Place the chicken on a baking tray and bake for 40 minutes until the meat turns brown and cooked through.
Take chicken from the oven and set aside.
Ingredients for “masala”
Three tbsp- chicken “tikka masala”
One tsp-salt
Two large onion-chopped
Two tbsp- yogurt
One tsp- paprika
Half tsp-turmeric
One tsp- ginger powder
One tsp-garlic paste
One tbsp-Kasoori methi ( dry fenugreek )
Three tbsp- oil
Two large tomatoes puree
Method :
In a saucepan heat the oil with the onion fry until golden.
Add garlic,
yogurt, all the spices with tomatoes and chicken tikka masala.
Cook it until the oil starts to separate from the masala for about five minutes.
Add cooked chicken,
mix well cook it for two to three more minutes. Turn off the heat and sprinkle dry fenugreek leaves. Garnish with green coriander and serve with rice or flatbread!
You can make paneer Tikka masala with the recipe,
Paneer Tikka masalaif you want I can share this recipe with you the next time!
چکن "تکہ مسالہ"
پچھلے ہفتے، میری بیٹی اپنی سہیلی کے ساتھ Costco گئی اور اس نے اسٹور سے دو بوتلیں "تکہ مسالہ" خریدیں۔ اس لیے میں نے اس مکسچر کو استعمال کر کے گھر پر چکن "ٹکا مسالہ" بنایا اور سب کو بہت پسند آیا۔ میں نے سوچا کہ یہ ریسپی آپ کے ساتھ شیئر کروں۔ ویسے، میں آپ کے ساتھ چکن "ٹکا" کی ترکیب پہلے ہی شیئر کر چکی ہوں، لیکن یہ تھوڑا مختلف ہے، امید ہے آپ کو پسند آئے گا!
چکن "تکہ مسالہ" کیا ہے؟
چکن تکہ چکن بغیر ہڈی کے ٹکڑے ہوتے ہیں جنہیں دہی اور کچھ مصالحوں میں میرینیٹ کیا جاتا ہے اور پھر دو مرحلوں میں پکایا جاتا ہے، پہلے مرحلے میں آپ کو فیصلہ کرنا چاہیے کہ پکانا ہے یا گرل کرنا ہے۔ اس کے بعد پیاز، ٹماٹر اور کچھ مصالحے کے ساتھ مسالہ بنائیں اور آخر میں مسالے میں پکا ہوا تکہ ڈال دیں۔ آپ کو یہ کریمی اور لذیذ ڈش کسی بھی پاکستانی/ہندوستانی ریستوران سے مل سکتی ہے۔ اسے گھر میں بنانا بہت آسان ہے۔ یہ ڈش بٹر چکن کی طرح نظر آتی ہے لیکن یہ ایک جیسی نہیں ہے۔ یہ برطانیہ میں سب سے زیادہ مقبول ڈش ہے۔ آپ اسے باسمتی ابلے چاول یا روٹی کے ساتھ پیش کر سکتے ہیں۔
اس مزیدار ڈش کو بنانے کے لیے ہمیں درج ذیل اجزاء کی ضرورت ہے
پہلا مرحلہ
چکن میرینیٹ کے لیے اجزاء
تین کھانے کے چمچ- بوتل سےچکن ٹِکا مسالہ
چار- چکن کی ٹانگیں بغیر کھال اور بغیر ہڈی کے دو ٹکڑوں میں کاٹ لیں۔
ایک چمچ لیموں کا رس
ایک کھانے کا چمچ- دہی
ایک کھانے کا چمچ - تیل
ایک پیالے میں چکن کے ٹکڑوں کو تمام مصالحے، دہی، تیل اور چکن ٹِکا مسالہ کے ساتھ ملا دیں۔ اچھی طرح مکس کریں اور پیالے کو چار سے پانچ گھنٹے کے لیے فریج میں رکھ دیں۔
اگر آپ کے پاس زیادہ وقت نہیں تو آپ آدھا گھنٹہ بھی میرونیٹ کر سکتے ہیں چکن کو ، لیکن اچھے ٹیسٹ کے زیادہ دیر تک رکھیں گے تو اور ذائقہ دار بنے گا۔
اوون 375پر (تین سو پچھتر ڈگری) ۔ چکن کو بیکنگ ٹرے پر رکھیں اور 40 منٹ تک بیک کریں یہاں تک کہ گوشت بھورا ہو جائے اور پک جائے۔
اوون سے چکن لے کر ایک طرف رکھ دیں۔
"مسالہ" کے اجزاء
تین کھانے کے چمچ چکن " بوتل سےتکہ مسالہ"
ایک چائے کا چمچ نمک
دو بڑے کٹے ہوئے پیاز
دو کھانے کے چمچ- دہی
ایک چائے کا چمچ - پیپریکا
آدھا چائے کا چمچ ہلدی
ایک چائے کا چمچ ادرک پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ لہسن کا پیسٹ
ایک کھانے کا چمچ قصوری میتھی (خشک میتھی)
تین کھانے کے چمچ- تیل
دو بڑے ٹماٹر پیوری
طریقہ
ایک سوس پین میں تیل گرم کر کے پیاز کو سنہری ہونے تک بھونیں۔
لہسن، دہی، تمام مصالحے ٹماٹر اور چکن تکہ مسالہ کے ساتھ ڈالیں۔ اسے تقریباً پانچ منٹ تک پکائیں جب تک کہ تیل مسالے سے الگ ہونے نہ لگے۔
پکا ہوا چکن ڈالیں، اچھی طرح مکس کر کے مزید دو سے تین منٹ تک پکائیں۔ آنچ بند کر کے خشک میتھی کے پتے چھڑک دیں۔ ہرے دھنیے سے گارنش کریں اور چاول یا روٹی کے ساتھ سرو کریں
Comments
Post a Comment