How to make delicious fish curry
I posted some other fish recipes, but the recipe today I am going to share with you is not only popular in Pakistan/India but also famous in many other Asian countries.
It is called fish curry and is made with some spices, onion, and garlic.
I am using rose salmon but, you can use any other fish that you like, because everyone has their own favourite fish,
and you don't need to compromise on that.
To make this amazing curry we need some ingredients, let‘s make this together!
Spicy Fish curry
Ingredients :
One lb- fish cut into pieces
Two tbsp- plain yogurt
One tbsp- garlic paste
One - onion finely chopped
Two tbsp- oil
One curry leave
Half tsp- salt
One cup- water
Half tsp- chilli powder
Half tsp- paprika
Half tsp-cumin powder
Half tsp- carom seeds( optional )
Half tsp- ginger powder
1/4 tsp- turmeric powder
A bunch of fresh coriander for garnish
Method -
In a pan heat the oil with the onion, and fry them until change of color to golden.
Add garlic with all the dry spices and yogurt, mix well and fry it for about ten minutes on medium heat, while stirring constantly, until the oil starts to separate from the masala.
Add fish pieces and cook for five minutes, during this don’t stir.
After five minutes flip the fish piece one by one very carefully with a spatula and cook for another five minutes. Turn off the heat and garnish with fresh coriander.
Beautiful sunset in San -Diego
Your tasty fish curry is ready to be served!!
Enjoy this curry with boiled rice, naan or flatbread!
میں نے مچھلی کی کچھ دوسری ریسیپیز پوسٹ کی ہیں، لیکن آج میں آپ کے ساتھ جو ریسیپی شیئر کرنے جا رہی ہوں وہ نہ صرف پاکستان/ہندوستان میں مشہور ہے بلکہ ایشیا کے کئی ممالک میں بھی مشہور ہے۔
اسے مچھلی کا سالن کہا جاتا ہے اور اسے کچھ مصالحے، پیاز اور لہسن کے ساتھ بنایا جاتا ہے۔
میں روز سالمن استعمال کر رہی ہوں لیکن، آپ اپنی پسند کی کوئی بھی مچھلی استعمال کر سکتے ہیں، کیونکہ ہر ایک کی اپنی پسندیدہ مچھلی ہوتی ہے، اور آپ کو اس پر سمجھوتہ کرنے کی ضرورت نہیں ہے۔
یہ مچھلی کا سالن بہت لذیذ ہے اور صرف 20-25 منٹ میں بنانا آسان ہے، یہ ایک اطمینان بخش کھانا ہے!!
اس لذیذ۔ سالن کو بنانے کے لیے ہمیں کچھ اجزاء کی ضرورت ہے، آئیے اسے مل کر بنائیں!
مسالہ دار مچھلی کا سالن
اجزاء:
ایک پاؤنڈ مچھلی کے ٹکڑوں میں کاٹ لیں۔
دو کھانے کے چمچ- سادہ دہی
ایک کھانے کا چمچ- لہسن کا پیسٹ
ایک - پیاز باریک کٹی ہوئی
دو کھانے کے چمچ- تیل
ایک کری پتہ
آدھا چائے کا چمچ - نمک
آدھا کپ پانی
آدھا چمچ- مرچ پاؤڈر
آدھا چمچ - پیپریکا
آدھا چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر
آدھا چمچ کیرم کے بیج (اختیاری)
آدھا چمچ ادرک پاؤڈر
1/4 ایک چاتھائی چائے کا چمچ- ہلدی پاؤڈر
گارنش کے لیے تازہ دھنیا کا ایک گچھا۔
طریقہ -
ایک پین میں پیاز کے ساتھ تیل گرم کریں اور ان کا رنگ سنہری ہونے تک بھونیں۔
تمام خشک مصالحے اور دہی کے ساتھ لہسن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور درمیانی آنچ پر تقریباً دس منٹ تک بھونیں، مسلسل ہلاتے رہیں، یہاں تک کہ تیل مسالے سے الگ ہونے لگے۔
مچھلی کے ٹکڑے ڈال کر پانچ منٹ تک پکائیں، اس دوران نہ ہلائیں۔ پانچ منٹ کے بعد مچھلی کے ٹکڑے کو ایک ایک کرکے بہت احتیاط سے اسپاٹولا سے پلٹائیں اور مزید پانچ منٹ تک پکائیں۔ آنچ بند کر کے تازہ دھنیے سے گارنش کریں۔
آپ کی مزیدار مچھلی کا سالن پیش کرنے کے لیے تیار ہے!!
ابلے ہوئے چاول، نان یا روٹی کے ساتھ اس سالن کا مزہ لیں!
Comments
Post a Comment