Corn salad with a simple dressing

 


I was very busy for the last two/three weeks, the children were on holiday break and they were gathered at home. That's why I couldn't write much during the holidays. 



They enjoyed two weeks together and as usual first of January, they celebrated New Year's Eve.


The next day, all my children had gone back to their work. 


Since I have more free time now, I thought I would share with you a healthy salad recipe because nowadays everyone is conscious about their health.


This salad is a good side dish when combined with baked chicken, steak, fish or vegetable biryani!


It is perfect for a summer picnic or any potluck party.


During summertime  you can use fresh corn but you can also use canned as I used.



It is a tasty, healthy and very easy-to-make salad.


It is very helpful when we are in a hurry just open the can drain the corn in a colander rinse them well. Afterwards, cut some veggies add the drained corn, pour a simple dressing and it's ready to go!! 


Some people use mayo or sour cream but I prefer simple dressing because I always try to keep my cooking simple and easy. You can add your favourite veggies and spices.



 I researched and corn is naturally gluten-free, low in fat, low in calories and high in fibre compared to other food. Corn is rich in vitamins A and C.


Let’s make corn salad:

I am using canned corn but you can use fresh-boiled corn or grilled one.


This recipe works with any type of corn.

This salad is delicious either way!

Ingredients for salad

One can or one cup- of corn boiled

One ripe avocado- cut into cubes

One tomato - cubed

Half onion- chopped

Three tbsp- fresh coriander

Two carrots - cubed

Half capsicum- cubed

Half cup - cucumber cubed

For dressing

Two tbsp- olive oil 

One tbsp- lemon juice 

Half tsp- salt

Half tsp-  black pepper

Half tsp-- paprika powder

Method:

Open the can drain the corn and 



In a large bowl, put all vegetables and add the drained corn and mix.



In another small bowl mix all the ingredients to make the dressing and mix well. 


Pour the dressing on the salad mix and enjoy it as a side dish!!







میں پچھلے دو تین ہفتوں سے بہت مصروف تھی، بچے چھٹیوں پر تھے اور وہ گھر پر جمع تھے۔ اس لیے چھٹیوں میں زیادہ لکھ نہیں پاتی تھی۔ 


انہوں نے دو ہفتے ایک ساتھ گزارے اور ہمیشہ کی طرح پہلی جنوری میں، انہوں نے نئے سال کی شام منائی۔


اگلے دن، میرے تمام بچے اپنے کام پر واپس جا چکے تھے۔ 


چونکہ میرے پاس اب زیادہ فارغ وقت ہے، میں نے سوچا کہ میں آپ کے ساتھ ایک صحت بخش سلاد کی ترکیب بتاؤں کیونکہ آج کل ہر کوئی اپنی صحت کے بارے میں فکر مند ہے۔


یہ سلاد بیکڈ چکن، سٹیک، مچھلی یا سبزیوں کی بریانی کے ساتھ ملا کر ایک اچھی سائیڈ ڈش ہے


یہ موسم گرما کی پکنک یا کسی بھی  پارٹی کے لیے بہترین ہے۔


موسم گرما کے دوران آپ تازہ مکئی استعمال کر سکتے ہیں لیکن آپ ڈبے کی کورن بھی استعمال کر سکتے ہیں جیسا کہ میں نے استعمال کیا تھا۔


یہ ایک لذیذ، صحت بخش اور بہت آسان ترکیب  ہے۔


جب ہم جلدی میں ہوتے ہیں تو یہ بہت مددگار ثابت ہوتا ہے صرف ایک کولنڈر میں مکئی کے ڈبے  کو کھول کر اچھی طرح دھو لیں۔ اس کے بعد، کچھ سبزیوں کو کاٹ کر مکئی میں  شامل  کریں، ایک سادہ ڈریسنگ شامل کریں  اور یہ کھانے  کے لیے تیار ہے


کچھ لوگ میو یا کھٹی کریم کا استعمال کرتے ہیں لیکن میں سادہ ڈرسنگ کو ترجیح دیتی ہوں کیونکہ میں ہمیشہ اپنی کھانا پکانے کو آسان اور آسان رکھنے کی کوشش کرتی ہوں۔ آپ اپنی پسندیدہ سبزیاں اور مصالحے شامل کر سکتے ہیں۔


 میں نے تحقیق کی اور مکئی قدرتی طور پر گلوٹین سے پاک، چکنائی میں کم، کیلوریز میں کم اور دیگر کھانے کے مقابلے میں فائبر زیادہ ہے۔ مکئی وٹامن اے اور سی سے بھرپور ہوتی ہے۔


آئیے مکئی کا سلاد بناتے ہیں

میں ڈبہ بند مکئی استعمال کر رہی ہوں لیکن آپ تازہ ابلی ہوئی مکئی یا گرل شدہ استعمال کر سکتے ہیں۔


یہ ترکیب  کسی بھی قسم کے مکئی کے ساتھ کام کرتی ہے۔

یہ سلاد کسی بھی طرح مزیدار ہے

سلاد کے لیے اجزاء

ایک کین یا ایک کپ مکئی ابلی ہوئی ے۔

ایک پکا ہوا اواکاڈو- کیوبز میں کاٹ لیں۔

ایک ٹماٹر - کیوبڈ

آدھا پیاز - کٹا ہوا۔

تین کھانے کے چمچ- تازہ دھنیا

دو گاجر - کیوبڈ

آدھا شملہ مرچ

آدھا کپ - کھیرا کٹا ہوا۔

آدھی چائے کی چمچ پاپریکا پاُوڈر

ڈریسنگ کے لیے

دو کھانے کے چمچ- زیتون کا تیل 

ایک کھانے کا چمچ- لیموں کا رس 

آدھا چمچ - نمک

آدھا چائے کا چمچ- کالی مرچ

طریقہ:

مکئی کے ڈبے کو  کھولیں اور 

ایک بڑے پیالے میں تمام سبزیاں ڈالیں اور ابلی  ہوئی مکئی ڈال کر مکس کریں۔


ایک اور چھوٹے پیالے میں ڈریسنگ بنانے کے لیے تمام اجزاء کو ڈالیں  اور اچھی طرح مکس کریں۔ سلاد مکس پر ڈریسنگ ڈالیں اور سائیڈ ڈش کے طور پر اس کا لطف اٹھائیں

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?