Easy Carrot pudding or “halwa”
Carrot “halwa” or pudding
Carrot halwa is also known as “gajrela.” This is a famous dessert in Pakistan / India made with freshly grated carrots, milk, sugar and butter or ghee.
In Urdu/Hindi it is called a “ gajer ka halwa” and in English “carrot pudding”, but there is a little difference between these two, we don't use eggs in halwa recipe.
“Halwa” word came from the Arabic language; it means sweet!
Traditionally, this dessert is made with only full-fat milk, ghee and carrots but, I make it less heavy, with butter, sugar and a little bit of milk!
You can keep it up to ten days in the fridge.
I remember when I was young my mother used to make this “halwa” just in the wintertime because back in the time, we were not able to find carrots during summer.
Now it is different! You can buy almost any fruit or vegetable at any time of the year!
If you are a fan of this dessert and you want an easy and quick recipe you are in the right place! I will share my recipe with you today!
Let's make this delicious dessert together!
First of all,wash the 8 carrots, peel them and grate them with a grater or simply put them in a food processor.
In a large pot add carrots and cook them until the carrots change colour.
(Don't add any extra water )
Stir and cook on medium heat.
Add one cup milk, while stirring and cook it until all the milk is 90 percent evaporated.
Now add 6-7 tbsp sugar, 1/4 tsp powder or three whole green cardamon,
a pinch of fennel seeds or fennel powder. Stir it constantly to make sure the milk does not stick to the bottom of the pan.
When you add sugar it will look watery so, keep it cooking until then “ halwa” dry again, it will take around 15-20 minutes.
When all the water is dry and the butter is separated from the sides of the pan in this stage the “halwa” is ready. Turn off the heat and garnish it with your favourite nuts!
I don't add any nuts because my children don't like nuts in this particular dessert.
Enjoy this “halwa” chilled or warmed!
For the leftovers, you can keep it in the fridge for about 10-11 days but, if you want to keep them for a longer time then you should freeze it in some smaller portions inside of an airtight container or bag.
When you need to take it out, make sure to remove it from the freezer overnight. To heat it up, you can either microwave it or put it on the stove until hot or warm.
Note: you can add a half cup of milk powder instead of fresh milk if you’d like.
Our beautiful chand🥰
گاجر "حلوہ" یا کھیر
گاجر کا حلوہ "گجریلا" کے نام سے بھی جانا جاتا ہے۔ یہ پاکستان/ہندوستان میں ایک مشہور میٹھا ہے جو تازہ کٹی ہوئی گاجر، دودھ، چینی اور مکھن یا گھی سے تیار کیا جاتا ہے۔
اردو/ہندی میں اسے گجر کا حلوہ "
، لیکن انگریزی میں کیریٹ پوڈینگ لیکن ان دونوں میں تھوڑا سا فرق ہے، ہم حلوہ کی ترکیب میں انڈے استعمال نہیں کرتے۔
حلوہ کا لفظ عربی زبان سے آیا ہے۔ اس کا مطلب ہے میٹھا!
روایتی طور پر، یہ میٹھا صرف مکمل چکنائی والے دودھ، گھی اور گاجروں سے بنایا جاتا ہے لیکن، میں اسے کم بھاری بناتی ہوں، مکھن، چینی اور تھوڑا سا دودھ کے ساتھ!
آپ اسے فریج میں دس دن تک رکھ سکتے ہیں۔
مجھے یاد ہے جب میں چھوٹی تھی تو میری والدہ یہ "حلوہ" صرف سردیوں میں بناتی تھیں کیونکہ اس زمانے میں ہمیں گرمیوں میں گاجریں نہیں ملتی تھیں۔
اب یہ مختلف ہے! آپ سال کے کسی بھی وقت تقریباً کوئی بھی پھل یا سبزی خرید سکتے ہیں!
اگر آپ اس میٹھے کے پرستار ہیں اور آپ ایک آسان اور فوری نسخہ چاہتے ہیں تو آپ صحیح جگہ پر ہیں! میں آج آپ کے ساتھ اپنی ترکیب کا اشتراک کروں گی ا!
آئیے مل کر یہ مزیدار میٹھا بنائیں!
سب سے پہلے 8 گاجروں کو دھو کر چھیل کر پیس لیں یا کسی فوڈ پروسیسر میں ڈال دیں۔
ایک بڑے برتن میں گاجریں ڈالیں اور گاجروں کا رنگ تبدیل ہونے تک پکائیں ۔ اس بات کو یقینی بنائیں کہ گاجروں نے جو پانی چھوڑا ہے وہ بھی خشک ہے۔
(کوئی اضافی پانی نہ ڈالیں)
ہلا تے ہوئے اور درمیانی آنچ پر پکائیں۔
ہلاتے ہوئے ایک کپ دودھ ڈالیں اور اس وقت تک پکائیں جب تک کہ سارا دودھ 90 فیصد بخارات نہ بن جائے۔
اب اس میں 6-7 کھانے کے چمچ چینی، چائے کا چمچ پاؤڈر یا تین پوری سبز الائچی، ایک چٹکی سونف یا سونف کا پاؤڈر شامل کریں۔ اسے مسلسل ہلاتے رہیں تاکہ دودھ پین کے نچلے حصے سے چپک نہ جائے۔
جب آپ چینی ڈالیں گے تو یہ پانی دار نظر آئے گا، اسے پکاتے رہیں جب تک کہ "حلوہ" دوبارہ خشک ہوجائے، اس میں تقریباً 15-20 منٹ لگیں گے۔
اس مرحلے میں جب سارا پانی خشک ہو جائے اور مکھن پین کے اطراف سے الگ ہو جائے تو حلوہ تیار ہے۔ آنچ کو بند کریں اور اسے اپنے پسندیدہ گری دار میوے سے گارنش کریں!
میں کوئی گری دار میوے نہیں ڈالتی کیونکہ میرے بچوں کو اس مخصوص میٹھے میں گری دار میوے پسند نہیں ہیں۔
اس "حلوے" کا مزہ لیں ٹھنڈا یا گرم!
بچ جانے والے حصے کے لیے، آپ اسے تقریباً 10-11 دنوں کے لیے فریج میں رکھ سکتے ہیں لیکن، اگر آپ انھیں زیادہ وقت کے لیے رکھنا چاہتے ہیں تو آپ کو اسے کسی ایئر ٹائٹ کنٹینر یا بیگ کے اندر کچھ چھوٹے حصوں میں منجمد کرنا چاہیے۔
جب آپ کو اسے نکالنے کی ضرورت ہو تو رات بھر اسے فریزر سے نکالنا یقینی بنائیں۔ اسے گرم کرنے کے لیے، آپ اسے مائکروویو میں رکھ سکتے ہیں یا اسے گرم یا گرم ہونے تک چولہے پر رکھ سکتے ہیں۔
نوٹ: اگر آپ چاہیں تو تازہ دودھ کی بجائے آدھا کپ دودھ کا پاؤڈر ڈال سکتے ہیں
Comments
Post a Comment