Red lentil( masoor ki dal) soup

 

I promised that I will share some lentils recipes. So today I will share one lentil recipe that is our family's favorite.


It's called Split Red Lentils. In urdu/hindi we call it"masoor ki dal"

Ingredients:


One cup- Split red lentil ( wash before cooking)


One tsp- chili powder


One tsp coriander powder


One tsp- cumin powder


1/2-turmeric powder


Five garlic cloves-( cut in small pieces)


One medium tomato( cut in small pieces)


Two tbsp- canola oil


One tsp- salt


One tsp- paprika powder


Three tbsp- green coriander leaves for garnish.


Method:


In a saucepan add garlic and oil. Fry it on medium heat until garlic is golden. Add four cup of water with lentil and all spices including the tomato. Cook on high heat for ten minutes, cover the saucepan and cook on medium heat twenty minutes. Turns off the heat. Garnish with green coriander and serve boiled basmati rice. I have already shared boiled rice recipe on my blog. You can eat it as a soup. You will love this dish!


You can buy this lentil from any grocery store in Canada.



میں نے وعدہ کیا تھا کہ میں دال کی کچھ ترکیبیں بانٹ کروں گی۔  تو آج میں ایک دال کی ایک ترکیب شیئر کروں گی جو ہمارے کنبے کی پسندیدہ ہے۔



  اس کو سپلٹ سرخ دال کہتے ہیں۔  اردو / ہندی میں ہم اسے "مسور کی دال" کہتے ہیں۔

اجزاء:


ایک کپ - سرخ مسور دال  (پکانے سے پہلے دھوئے)


ایک چائے کا چمچ مرچ پاؤڈر


ایک چائے کا چمچ دھنیا پاؤڈر


ایک چائے کا چمچ جیرا پاؤڈر


1/2 چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر


پانچ جوے لہسن (چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ کر)


ایک درمیانی ٹماٹر (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹا)


دو کھانے کے چمچ- کینولا کا تیل


ایک چائے کا چمچ نمک


ایک چائے کا چمچ پاپریکا پاؤڈر


تین چمچ- گرینش کے لئے ہرا دھنیا چھوڑ دیں۔


طریقہ:


کڑای میں لہسن اور تیل ڈالیں۔  لہسن کو سنہری ہونے تک درمیانی آنچ پر بھونیں۔  دال کے ساتھ چار کپ پانی اور ٹماٹر سمیت تمام مصالحے ڈالیں۔  دس منٹ تک تیز آنچ پر پکائیں ، کڑای کو ڈھانپیں اور درمیانی آنچ پر بیس منٹ تک پکائیں۔  اون کو بند کردیں ہے۔  ہرا دھنیا سے سجا کر ابلے ہوئے باسمتی چاولوں کے ساتھ پیش کریں۔  میں پہلے ہی اپنے بلاگ پر ابلی ہوئی چاول کی ترکیبیں شیئر کر چکی ہوں۔  آپ اسے بطور سوپ کھا سکتے ہیں۔  آپ اس ڈش کو پسند کریں گے!


آپ اس دال کو کینیڈا کے کسی بھی گروسری اسٹور سے خرید سکتے ہیں

۔

Comments

Popular posts from this blog

Chicken breast “masala &boiled basmati rice in Rice cooker

How to air fry chicken breasts in Air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?