How do I make Chicken Masala?

 

Fridays are very calm, because everybody knows that the weekend will start the day after. So nobody is in rush. Today I finished my morning routine cleaning, I prepared lunch and after eating we went for grocery. As usual there was a long line, outside of Bonanza which is a vegetables store. So I waited in the line, until my turn came.I bought some vegetables and fruits. These days mangos are on season, so I bought some beautiful Mexican mangos. These yellow mangos are very sweet. Last time we bought three boxes. My family liked them. Also watermelons are very good these days.After buying all my vegetables, I went to Maxi which is a grocery  store and I bought whatever I needed. We spent almost three hours doing grocery. When I came back, I prepared dinner for my family and that's how my day ended. For lunch, I cooked chicken masala. So, I will write my "chicken masala" recipe for you today.


Ingredients:


One kg- chicken( take skin off, wash and cut in small pieces)


One large- onion ( cut in very small pieces)


Two medium- tomatoes( cut in to very small pieces)


One teaspoon- chili powder


One teaspoon- paprika powder


One tablespoon- coriander powder


1/2 teaspoon- turmeric powder


One teaspoon -cumin powder


One teaspoon -salt


1/4 - cloves powder


1/4- cinnamon powder


One tablespoon garlic and ginger paste


Four tablespoons cooking oil


Green coriander leaves for garnish


Method:


In a saucepan put oil and onions. Fry on medium heat until onions are light golden. Crush the onions with spoon. Add chicken and fry it for five minutes. Then add garlic, ginger and all the spices including tomatoes. Fry on medium heat until cooking oil begins to separate from the gravy.  Fry about five to six minutes and stir constantly. Then add half cup of water for the gravy. Cover and cook on low heat for twenty minutes. After 20 minutes turn off the heat. Remove excessive oil before serving. Garnish with green coriander leaves. If you enjoyed this dish, let me know in the comments below! Thank you.



جمعہ بہت پرسکون ہے ، کیونکہ ہر ایک جانتا ہے کہ یہ ہفتے کا آخری دن  ھے اس لیے سب مطمئن ہیںِ



کوئی بھیڑ میں نہیں ہ


ے۔  آج میں نے اپنی صبح کی معمول کی صفائی ختم کردی ، میں نے لنچ تیار کیا اور کھانے کے بعد ہم گروسری کے لئے. چلے گئے تھے۔  معمول کے مطابق بونانزا کے باہر ایک لمبی لائن تھی جو سبزیوں کی دکان ہے۔  اس لیے میں نے لائن میں انتظار کیا ، یہاں تک کہ میری باری آنے تک۔ میں نے کچھ سبزیاں اور پھل خریدے۔  ان دنوں آم موسم پر ہیں ، لہذا میں نے کچھ خوبصورت میکسیکن آم خریدے۔  یہ پیلے رنگ کے آم بہت پیارے ہوتے ہیں۔  آخری بار ہم نے تین بکس  خریدیے ۔  میرے اہل خانہ نے انہیں پسند کیا۔  ان دنوں  تربوز بھی  بہت اچھے ہیں۔ اپنی سبزیوں کو خریدنے کے بعد ، میں میکسی گئ جو ایک گروسری اسٹور ہے اور میں نے اپنی ضرورت کی کچھ خریداری کی ِ  ہم نے تقریبا تین گھنٹے گروسری کرتے ہوئے گزارے۔  جب میں واپس آئ تو ، میں نے اپنے اہل خانہ کے لئے رات کا کھانا تیار کیا اور اسی طرح میرا دن ختم ہوا۔  دوپہر کے کھانے کے لئے ، میں نے چکن مسالہ پکایا۔  لہذا ، میں آج آپ کے لئے اپنی "چکن مسالہ"  کی ترکیب  لکھوں گی۔


اجزاء:


ایک کلو مرغی (جلد اتاریں ، دھو لیں اور چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ دیں)


ایک بڑا پیاز (بہت چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹیں)


دو درمیانے ٹماٹر (بہت چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ کر)


ایک چائے کا چمچ۔ مرچ پاؤڈر


ایک چائے کا چمچ۔ پاپریکا پاؤڈر


ایک چمچ - دھنیا پاؤڈر


1/2 چائے کا چمچ- ہلدی پاؤڈر


ایک چائے کا چمچ ۔زیرا پاؤڈر


ایک چائے کا چمچ نمک


1/4 - لونگ پاؤڈر


1/4- دار چینی پاؤڈر


ایک چمچ لہسن اور ادرک کا پیسٹ


تیل کے چار کھانے کے چمچ


گرینش کے لئے ہرا دھنیا


طریقہ:


ایک کڑاھی میں تیل اور پیاز ڈالیں۔  پیاز ہلکے سنہری ہونے تک درمیانی آنچ پر بھونیں۔  پیاز کو چمچ سے کچل دیں۔  اس میں چکن ڈالیں اور پانچ منٹ بھونیں۔  پھر لہسن ، ادرک اور ٹماٹر سمیت تمام مصالحے ڈالیں۔  درمیانی آنچ پر بھونیں یہاں تک کہ کھانا پکانے کا تیل گریوی سے الگ ہونا شروع ہوجائے۔  تقریبا پانچ سے چھ منٹ تک بھونیں اور مستقل ہلاتے. رہیں  پھر گریوی کے لئے آدھا کپ پانی شامل کریں۔  بیس منٹ کے لئے کم آنچ پر ڈھانپیں اور پکائیں۔  20 منٹ کے بعد آنچ کو بند کردیں۔  کھانے   سے پہلے ضرورت سے زیادہ تیل نکال دیں۔  ہرا دھنیا کے پتوں سے گارنش کریں۔  اگر آپ نے اس ڈش سے لطف اٹھایا ہے تو ، مجھے نیچے لیکھ کے بتائیں !  شکریہ


Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?