Grind meat potatoes”qeema &Aloo”






Today it is 33 degree in Montreal, it is a very hot 



day. I finished my routine cleaning early in the morning. These days people work from home because of COVID-19. My children too work from home, one of my daughter started to work today. My children take break at 12:30PM so I have to prepare lunch before this time. Today I cooked ground meat and potatoes.In Pakistan/ India we call this dish”Aloo keema”. For this we bought boneless meat and we made ground beef at home. To do this, I have   a “ food grinder Attachment ” that I can attach to my kitchen Aid. I can also grind  vegetables, cheese etc. Since we bought this grinder I am very happy with this. I wash the meat and take off all the  extra fat  before grinding It, so it is a healthier version compared to what you buy at the market. It is very handy for me.  Today I will share with you my ground meat and potatoes (Aloo keema) recipe. 

Ingredients:

One pound- ground meat(washed and drained before cooking)

Two medium - onions ( cut in to small pieces) 

Two medium- tomatoes ( purée or cut in to small pieces)

Three  medium-potatoes( peel and cut small cubes)

One tablespoon - garlic and ginger paste 

One teaspoon- chilli powder 

One teaspoon- paprika powder 

One tablespoon- coriander powder

One teaspoon cumin powder

1/2 teaspoon- turmeric powder 

1/4 teaspoon- cinnamon powder 

1/4 teaspoon- cloves powder 

One teaspoon- salt 

Three tablespoon- cooking oil

Two tablespoons- green coriander for garnish( chopped)

One green chilli if you like spicy food

Method 

In a saucepan put ground meat, onions, tomatoes and all spices. Cook on high heat for 15 minutes until onions and tomatoes are tender. Also, make sure that all the extra water from the meat is dry. Add oil and cook on medium heat for 10 minutes. Then add potatoes and cook for 2 extra minutes ( if you want to use green chilli, you can add it at this point).  Add one cup of water, cover the saucepan and cook on  low heat for about 15 minutes until potatoes are tender. Turn off the heat, garnish with green coriander and serve. You can serve with macaroni , rice or with pitta( roti). If you like this dish, please let me know!


Note:

When I buy ginger and garlic I grind them to make a paste. Afterwards, I freeze them.






آج یہ مونٹریال میں 33 ڈگری ہے ، یہ ایک بہت گرم دن ہے۔  میں نے صبح سویرے اپنی معمول کیے کام ختم کیےکروناکی

 کی وجہ سے ان دنوں لوگ گھر سے کام کرتے ہیں۔  میرے بچے بھی گھر سے ہی کام کرتے ہیں ، میری ایک بیٹی نے آج نوکریکرنا شروع کردی۔  میرے بچے دپہر 12:30بجے وقفہ لیتے ہیں لہذا مجھے اس وقت سے پہلے لنچ تیار کرنا ہے۔  آج میں نے قیمہہ اور آلوپکائے۔ پاکستان / ہندوستان میں ہم اس ڈش کو ”الو قیمہ“ کہتے ہیں۔  اس کے لئے ہم نے ہڈیوں کے بغیر گوشت خریدا اور ہمنے گھر میں گراؤنڈ کر کے قیمہ بنایا۔ کیونکہ، میرے پاس ایک "فوڈ گرائنڈر اٹیچمنٹہے جو میں اپنے کچن ایڈ سے اٹیچ کرسکتی ہوں۔  میں سبزیاں ، پنیر وغیرہ بھی پیس سکتی ہوں چونکہ ہم نے یہ گرینڈر خریدی ہے اس لئے میں اس سے بہت خوش ہوں میںگوشت کو دھوتی ہوں اور پیسنے سے پہلے تمام اضافی چربی اتار لیتی ہوں ، لہذا آپ مارکیٹ میں جو چیز خریدتے ہیں اس کےمقابلے میں یہ ایک صحت مند ورژن ہے۔  یہ میرے لئے بہت آسان ہے۔  آج میں آپ کے ساتھ اپنا (الو کیمہ کی ترکیب شیئرکروں گی۔


اجزا


 ایک پاؤنڈ قیمہ (پکانے سے پہلے دھویں اور خشک  کر لیں  )

 دو میڈیم - پیاز (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ کر)

 دو درمیانے درجے کے ٹماٹر (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں 

کا ٹیں)

 تین درمیانے درجے کے آلو (چھوٹے کیوب کی شکل میں کاٹ لیں)

 ایک چمچ - لہسن اور ادرک کا پیسٹ

 ایک چائے کا چمچ۔ مرچ پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ۔ پاپریکا پاؤڈر

 ایک چمچ - دھنیا پاؤڈر

ایک چٹکی لونگ


ایک
 چٹکی دارچینی

ادھا چائے کا چمچ ہلدی

 ایک چائے کا چمچ۔ نمک

 تین کھانے کا چمچ۔ کھانا پکانے کا تیل

 دو چمچگارنش کے لئے ہرا دھنیا (کٹا ہوا)

 اگر آپ کو مسالہ دار کھانا پسند ہے تو ایک ہری مرچ

 طریقہ

 کڑای میں قیمہ ، پیاز ، ٹماٹر اور تمام مصالحے ڈالیں۔  پیاز اور ٹماٹر ٹینڈر ہونے تک 15 منٹ تک تیز آنچ پر پکائیں۔  نیز ، یہ بھی یقینیبنائیں کہ گوشت سے تمام اضافی پانی خشک ہو جائے۔  تیل ڈالیں اور 10 منٹ درمیانی آنچ پر پکائیں۔  پھر آلو شامل کریں اور 2 اضافی منٹ تک پکائیں (اگر آپ ہری مرچ استعمال کرنا چاہتے ہیں تو ، آپ اسے اس مقام پر شامل کرسکتے ہیں)۔  ایک کپ پانیشامل کریں ، سوس پین کو ڈھانپیں اور آلو کے ٹینڈر ہونے تک ہلکی آنچ  پر 15 منٹ تک پکائیں۔  آنچ بند کردیں ، ہرا دھنیے سے سجاکر سرو کریں۔  آپ میکررونی ، چاول یا  (روٹیکے ساتھ  بھی کھا سکتے ہیں۔  اگر آپ کو یہ ڈش پسند ہے تو براہ کرم مجھے بتائیں!


 نوٹ:

 جب میں ادرک اور لہسن خریدتی ہوں تو میں ان کو پیس کر پیسٹ بناتی ہوں۔  اس کے بعد ، میں انہیں  فریضر میں فریض کرتیہوں۔

Comments

Popular posts from this blog

Chicken breast “masala &boiled basmati rice in Rice cooker

How to air fry chicken breasts in Air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?