Chickpeas Masala” chana masala”

I always search for the benefits and the nutritions of vegetables, beans and lentils. Because my daughter is a vegetarian. I was recently searching about chickpeas and I found that chickpeas are high in protein and make an excellent replacement for meat in vegetarian and vegan diets. I did not know that chickpeas and garbanzo beans were the same. When I was searching I also learned that chickpeas have many names and there are different varieties of them. In our  language we call them “channa”. ,The black chickpeas ( also called desi channa) are found in Pakistan/ India and Ethiopia. Due to their high - fibre and protein content, chickpeas are excellent for weight loss diets because they keep you fuller longer and you are then able to better control your appetite. Chickpeas have a lot of health advantages. We can buy them dried as well as canned. Canned products are higher in sodium than the dried products. But canned are time saver since dried ones take longer to make

 The cooking process of dried ones requires more work since we have to sock them overnight and it takes  almost two hours to cook. That’s why I buy canned chickpeas.If you buy canned it is angood habit to drain and rinse the chickpeas throughly in the  water. That way you can reduce up to 40% of the excess sodium.



In the past I had already made hummus, falafel and chickpeas salad. But today I cooked Chickpeas with sauce and I want to share  this recipe with you.  we call it” Channa Masala “. For this recipe I used canned chickpeas. 

How I made Chana Masala 

Ingredients: 

One can-  chickpeas 540ml( drained and rinsed)

One medium- onion ( cut in to small pieces)

Two medium tomatoes( purée or cut in to small pieces) 

One tablespoon- coriander powder 

One teaspoon- cumin powder 

 One teaspoon- paprika powder 

One teaspoon- chilli powder 

One teaspoon- salt 

Half teaspoon- turmeric powder 

1/4 teaspoon- cloves powder 

1/4 teaspoon- cinnamon powder 

One tablespoon- ginger, garlic paste 

Half teaspoon- black pepper 

Three tablespoons- cooking oil 

Two tablespoons- fresh coriander chopped for garnish 

One teaspoon- dry fenugreek leaves for aroma

Method 

In saucepan put onions and oil. Cook it on medium heat until onions are golden brown. Add ginger ,garlic paste cook for two minutes. Add tomatoes with all the spices except fenugreek. Cook it at medium heat until tomatoes are tender about six to seven minutes. If you see that masala is sticking in the bottom of the saucepan , then add three  tablespoons of water and stir it constantly. Add the chickpeas and cook them extra five minutes, until oil starts to separates from gravy.Add half cup of water and cook until it starts to boil. Once it starts to boil, turn the heat medium to low cover the saucepan and cook it for fifteen minutes. Turn off the heat. Crush the fenugreek leaves with hands and sprinkle on the chickpeas,mix well. Garnish with fresh coriander and serve with rice or pita bread! 



                Channa Masala 


              Fenugreek leaves 

میں ہمیشہ سبزیوں ، پھلیاں اور دالوں  کے فوائد اور غذائیت کی تلاش کرتی ہوں۔  کیونکہ میری بیٹی سبزیاں کھاتی ہے (وجیٹیرین  ہے۔  میں حال ہی میں چنے کے بارے میں تلاش کر رہی تھی  اور میں نے پایا کہ چنے میں پروٹین زیادہ ہوتا ہے اور وہ سبزی کھانےوالے  اور ویگن ڈائیٹس میں گوشت کا بہترین متبادل بناتے ہیں۔  مجھے نہیں معلوم تھا کہ چنے اور گاربانزو پھلیاں ایک جیسی تھیں۔  جب میں تلاش کررہی تھی تو میں نے یہ بھی سیکھا کہ چنے کے بہت سے نام ہیں اور ان میں مختلف قسمیں ہیں۔  اپنی زبان میں ہمانہیں "چنناکہتے ہیں۔  ، کالے چنے  (جسے دیسی چننا بھی کہا جاتا ہےپاکستان / ہندوستان اور ایتھوپیا میں پائے جاتے ہیں۔  فائبراور پروٹین کی اعلی مقدار کی وجہ سے ، چنے وزن میں کمی والے غذا کے لیے  بہترین ہیں کیونکہ وہ آپ کو زیادہ دیر تک فل رکھتے ہیںاور اس کے بعد آپ اپنی بھوک کو بہتر طور پر قابو کرنے میں کامیاب ہوجاتے ہیں۔  چنے سے صحت کے بہت سے فوائد ہوتےہیں۔  ہم انہیں خشک کے ساتھ ساتھ ڈبے میں بھی خرید سکتے ہیں۔  ڈبے میں بند مصنوعات سوڈیم میں خشک مصنوعات کی نسبتزیادہ ہوتی ہیں۔  لیکن ڈبے میں وقت بچتا  ہے کیونکہ خشک کو بنانے میں زیادہ وقت لگتا ہے

  خشک چنوں کو  پکانے کے عمل میں مزید کام کی ضرورت ہوتی ہے کیونکہ ہمیں انہیں  رات کو بھگو کر رکھنا   پڑتا ہے اور پکانےمیں    تقریبا  دو گھنٹے لگتے ہیں۔  یہی وجہ ہے کہ میں ڈبے والا چنا خریدتی ہوں۔ اگر آپ ڈبے کا چنا  خریدتے ہیں تو یہ اچھا ہے کہچنے کا پانی نکال دیں اور پھر تازے پانی سے دھو لیں  ۔  اس طرح آپ%40 اضافی سوڈیم کم کرسکتے ہیں۔


 ماضی میں ، میں پہلے ہی ہمس ، فلا فل اور چنے کا سلاد بنا چکی ھوں ۔  لیکن آج میں نے چنا مصالحہ کے ساتھ پکایا اور میں استرکیب کو آپ کے ساتھ بانٹنا چاہتی ہوں۔   ”۔  اس ترکیب کے لیے میں نے ڈبے والے چھولے استعمال کیے۔  میںنے چنا مصا لحہ کیسے بنایا؟

 اجزاء:


 ایک کین ابلے چنے 540 ملی لٹر (پانی نکال دیں اور نلکے کے نیچے دھو کے خشک کر لیں)

 ایک درمیانی پیاز (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ کر)

 دو درمیانے درجے کے ٹماٹر (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ لیں)

 ایک چمچ - دھنیا پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ جیرا پاؤڈر

  ایک چائے کا چمچ۔ پاپریکا پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ۔ مرچ پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ۔ نمک

 آدھا چمچ - ہلدی پاؤڈر

 چائے کاچمچ ایک چوتھائی  لونگ پاوُڈر



 چائے کا چمچ ایک چوتھائی۔ دارچینی پاؤڈر

 ایک چمچ۔ ادرک ، لہسن کا پیسٹ

 آدھا چمچ - کالی مرچ

 تین کھانے کے چمچ۔ککنگ آئل

 دو چمچتازہ دھنیا  گارنش کے لئے کاٹا

 ایک چائے کا چمچ۔ خشک میتھی خوشبو کے لیے.

 طریقہ

 

  •  سوس پین میں پیاز اور تیل ڈالیں۔  اس کو درمیانی آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ پیاز سنہری بھوری ہوجائیں۔  ادرک ، لہسن کاپیسٹ  ڈال کے دو منٹ تک پکائیں۔  میتھی کے سوا تمام مسالوں کے ساتھ ٹماٹر شامل کریں۔  اس کو درمیانی آنچ پر پکائیںیہاں تک کہ ٹماٹر چھ سے سات منٹ تک نرم ہوجائیں۔  اگر آپ دیکھیں کہ مسالہ سوس پین کے نیچے چپک   رہا ہے ، تو پھراس میں تین کھانے کے چمچ پانی ڈالیں اور اسے لگاتار ہلاتے ریں ۔  چنے  ڈالیں اور انھیں مزید پانچ منٹ تک پکائیں ، جبتک کہ تیل گریوی سے الگ نہ ہونے لگے۔ آدھا کپ پانی ڈالیں اور ابلنے تک پکائیں ۔  ایک بار جب یہ ابلنا شروع ہوجائے تو، آنچ  کو کم  کر  دیں اور پندرہ منٹ تک پکائیں۔  آنچ بند کردیں۔  میتھی کی پتیوں کو ہاتھوں سے کچلیں اور چنے پر چھڑکیں ،اچھی طرح مکس کریں۔  تازہ دھنیا کے ساتھ گارنش کریں اور چاول یا  روٹی کے ساتھ پیش کریں!




          McGIll university 



Comments

Popular posts from this blog

Chicken breast “masala &boiled basmati rice in Rice cooker

How to air fry chicken breasts in Air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?