Korma recipe for a hot summer day
Yesterday was a very hot day in Montreal, inside the home we did not feel it because of the AC but outside it was humid and there was hot wind. Yesterday afternoon, I went to see my plants, it felt like I was walking in the fire. Still, this heat does not compare to the one back home. This morning, it rained and so today it is a nice day. In this weather, we should drink a lot of water since water keeps us hydrated. If you go outside, always bring a bottle of water with you. I want to share with you a very famous dish in Pakistan /India ! It is called “korma”. We can make this dish with chicken or mutton, people use meat with bones, but I use without bones because my children prefer that.
Korma
Ingredients:
Half kg- meat boneless cut into cubes
Two- onions cut finely sliced
One cup yogurt
One teaspoon- chilli powder
One teaspoon- salt
One tablespoon- coriander powder
One teaspoon- fennel powder
One teaspoon- turmeric powder
Two curry leaves
One teaspoon- black pepper powder
Two - green cardamom
1/4 teaspoon- cinnamon powder
One teaspoon- cumin powder
One tablespoon- ginger garlic paste
1/4 teaspoon- cloves powder
Four tablespoons-oil
One tablespoon- dry fenugreek leaves
Two tablespoons- fresh coriander for garnish
Method
In a saucepan heat oil, add onion. Fry them until onions are light golden. Crush the onions with a spoon. Add meat, yogurt and all the spices. Cover the saucepan and cook it on medium heat for 10 to 15 minutes until the oil starts to separate from the masala. Then add two cups of water for gravy and cook it on medium heat until it starts to boil. Once it starts to boil, cover the saucepan again and cook it on low heat until the meat is tender (about 40 minutes). Turn off the heat, garnish with green coriander and serve with pita bread or rice!
کل مونٹریال میں بہت سخت گرم دن تھا ، گھر کے اندر ہم نے اے سی کی وجہ سے اسے محسوس نہیں کیا لیکن باہر نمی تھی اورگرم ہوا تھی۔ کل دوپہر ، میں اپنے پودوں کو دیکھنے گئی ، ایسا لگا جیسے میں آگ میں چل رہی ہوں۔ پھر بھی ، یہ گرمی ھمارے ملککی گرمی کے ساتھ موازنہ نہیں کرتی ہے۔ صبح ، بارش ہوئی اور آج اسکی وجہ سے بہت اچھا دن ہے۔ اس موسم میں ہمیں بہتزیادہ پانی پینا چاہیے کیونکہ پانی ہمیں ہائیڈریٹ رکھتا ہے۔ اگر آپ باہر جاتے ہیں تو ہمیشہ اپنے ساتھ پانی کی بوتل لائیں جتنا پانی پیںگے صحت کے لیے اچھا ہے۔ میں آپ کے ساتھ پاکستان /انڈیا کی ایک بہت مشہور ڈش شیئر کرنا چاہتی ہوں۔ اسے "قورمہ " کہا جاتا ہے۔ ہم یہ ڈش چکن یا مٹن سے بنا سکتے ہیں ، لوگ ہڈیوں کے ساتھ گوشت استعمال کرتے ہیں ، لیکن میں ہڈیوں کے بغیراستعمال کرتی ہوں کیونکہ میرے بچے اسے پسند کرتے ہیں۔
قورمہ۔
اجزا
آدھا کلو گوشت بغیر ہڈیوں کے کیوب میں کاٹا جاتا ہے۔
دو پیاز باریک کٹی ہوئی۔
ایک کپ دہی۔
ایک چائے کا چمچ- مرچ پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ- نمک۔
ایک کھانے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ سونف پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر۔
کری کے دو پتے۔
ایک چائے کا چمچ- کالی مرچ پاؤڈر۔
دو - سبز الائچی۔
ایک چوتھائی چائے کا چمچ- دار چینی پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ- زیرہ پاؤڈر۔
ایک کھانے کا چمچ- ادرک لہسن کا پیسٹ۔
ایک چوتھائی چائے کا چمچ لونگ پائوڈر
چار کھانے کے چمچ-تیل
ایک کھانے کا چمچ- خشک میتھی کے پتے۔
دو کھانے کے چمچ- تازہ دھنیا گارنش کے لیے۔
طریقہ۔
ایک سوس پین میں تیل گرم کریں ، پیاز ڈالیں۔ پیاز کو ہلکا سنہری ہونے تک بھونیں۔ پیاز کو چمچ سے کچل لیں۔ گوشت ، دہیاور تمام مصالحے شامل کریں۔ سوس پین کو ڈھانپیں اور اسے درمیانی آنچ پر 10 سے 15 منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ تیل مسالےسے الگ ہونے لگے۔ پھر گریوی کے لیے دو کپ پانی ڈالیں اور درمیانی آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ یہ ابلنے لگے۔ ایک بار جب یہابلنا شروع ہوجائے تو ، دیکچے کو دوبارہ ڈھانپیں اور ہلکی آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ گوشت ٹینڈر ہوجائے
فورٹی منٹ(40
منٹ تک)۔ آنچ بند کریں ، سبز دھنیا سے گارنش کریں اور
روٹی یا چاول کے ساتھ پیش کریں
Vegetable from my garden
Comments
Post a Comment