“Tomatar pyaaz ki sabzi” my childhood memories

 Many times it happens that I don't feel like making a big lunch, especially on a hot day in summer just like it was today. After finishing my house cleaning routine I was tired and I had not too much time so I thought 🤔  to make something simple, easy and quick for lunch. Then I remembered my childhood summers, my mother used to cook at lunchtime a vegetable dish that was very delicious.🤤I remember all of us siblings used to sit under a tree in our yard and we would eat this vegetable dish with roti(bread) so it was a lot of fun. This vegetable was cooked in our home at least twice a week in summer. In Pakistan / India It's called”Tomatar Pyaaz ki sabzi” (Tomatoes and onions) Lunchtime my husband always wants to eat fresh roti so in this situation  the best and most enjoyed lunch option was Tamatar Pyaaz ki sabzi with roti. This vegetable only takes 10 to 12 minutes to make and roti also takes the same amount of timeto make. In thirty minutes, we can prepare lunch for the whole family. Also, when you don't have enough time to cook and you don't have anything in your fridge and you don't have time to shop for some vegetables then this dish is the best to make because Tomatoes and onions are ingredients that are always available in all households.   Believe me, you and your family will love it! Today in lunch I made this vegetable and I am going to share with you the recipe.

Tomatoe onion sauce



“Tomatar pyaaz ki sabzi”

Ingredients:

Five medium- tomatoes 🍅 chopped

Three medium- onions 🧅 chopped

Two- green chillies

One teaspoon - chilli powder

One tablespoon- coriander  powder

One teaspoon - I'm in seeds or powder

Half teaspoon - turmeric powder

Half teaspoon - salt

Three tablespoons- oil

Two tablespoons- green coriander  leaves

Method 

Heat oil in a pan. Add onions, saute them 

Onions turn translucent.




Add tomatoes, green chillies and all the spices and cook it on medium heat for five minutes until tomatoes are tender and oil starts to separate from the masala. 





Turn off the heat and garnish with green coriander. Serve with fresh roti or rice!

If you like this recipe please let me know in the comments box below.

Next time I will share how I make roti.







کئی بار ایسا ہوتا ہے کہ مجھے بڑا لنچ بنانے کا موڈ نہیں ہوتا ، خاص طور پر گرمیوں میں ایک گرم دن پر جیسا کہ آج تھا۔  اپنے گھر کیصفائی کا معمول ختم کرنے کے بعد میں تھکی ہوئی تھی  اور میرے پاس زیادہ وقت نہیں تھا اس لیے میں نے سوچا کہ دوپہر کےکھانے کے لیے کچھ ، آسان، ٹیسٹی اور جلدی بناؤں۔  پھر مجھے اپنے بچپن کی گرمیاں یاد آئیں ، میری والدہ دوپہر کے کھانے میںسبزیوں کی ایک ڈش پکاتی تھیں جو کہ بہت لذیذ تھی۔   مجھے یاد ہے جب گرمی سخت ہوتی تھی تو دوپہر کے کے کھانے میں امی ٹماٹرپیاز کی سبزی بناتی تھیں ۔ہم سب بہن بھائی صحن میں درخت کے نیچے بیٹھ کے روٹی کے ساتھ یہ سبزی کھاتے تھے تو یہ سادی سیسبزی بہت لذیذ لگتی تھی .  یہ سبزی ہمارے گھر میں ہفتے میں کم از کم دو بار گرمیوں میں پکائی جاتی تھی  پاکستان / بھارت میں اسےٹماٹر پیاز کی سبزی“ کہا جاتا ہے  اس سبزی کو بنانے میں صرف 10 سے 12 منٹ لگتے ہیں اور روٹی بنانے میں بھی اتنا ہی وقتلگتا ہے۔  تیس منٹ میں ، ہم پورے خاندان کے لیے دوپہر کا کھانا تیار کر سکتے ہیں۔  اس کے علاوہ ، جب آپ کے پاس کھاناپکانے کے لیے کافی وقت نہیں ہے اور آپ کے پاس فرج میں کچھ نہیں ہے اور آپ کے پاس کچھ سبزیوں کی خریداری کا وقتنہیں ہے تو یہ ڈش بنانے کے لیے بہترین ہے کیونکہ ٹماٹر اور پیاز وہ اجزاء ہیں جو  ہمیشہ تمام گھروں میں دستیاب   ہوتے ہیں۔مجھ پہیقین کریں ، آپ اور آپ کی فیملی اسے پسند کریں گے آج دوپہر کے کھانے میں میں نے یہ سبزی بنائی ہے اور میں آپ کے ساتھترکیب  شیر کرنے جا رہی ہوں۔

 ۔


 "ٹماٹر پیاز کی سبزی"

اجزا


 پانچ درمیانے ٹماٹرکٹے ہوئے۔

 تین درمیانے پیازکٹے ہوئے۔

 دو ہری مرچیں۔

 ایک چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر۔

 ایک کھانے کا چمچدھنیا پاؤڈر۔

 ایک چائے کا چمچ - زیرا ثابت یا پاؤڈر میں ہوں۔

 آدھا چائے کا چمچ - ہلدی پاؤڈر۔

 آدھا چائے کا چمچ - نمک۔

 تین کھانے کے چمچتیل۔

 دو کھانے کے چمچہرا دھنیا۔

 طریقہ۔

 ایک پین میں تیل گرم کریں۔  پیاز شامل کریں ، انہیں بھونیں۔

 پیاز گل جائیں اور ہلکے ہلکے زرد ہو جائیں  ۔



 ٹماٹر ، ہری مرچ اور تمام مصالحے ڈال کر درمیانی آنچ پر پانچ منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ ٹماٹر ٹینڈر ہو جائیں اور تیل مسالے سےالگ ہونے لگے۔




 آنچ بند کریں اور سبز دھنیا سے گارنش کریں۔  تازہ روٹی یا چاول کے ساتھ پیش کریں!

 اگر آپ کو یہ ترکیب پسندآئی ہے تو براہ کرم مجھے نیچے کمنٹس باکس میں بتائیں۔

 اگلی بار میں شیئر کروں گی کہ میں روٹی کیسے بناتی ہوں۔





Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?