How to make pumpkin Halwa in the fall


Every year my daughter carve a




Pumpkin 🎃 when Halloween is near. Drawing is her hobby and she is pretty good at it which is why she does it for fun. So last night she emptied the pumpkin and I decided to make “Pumpkin Halwa” (pumpkin pudding). 


             Pumpkin Halwa

         

Pumpkin halwa is a Pakistani  /Indian dessert. Both carrot and pumpkin halwa taste a little bit the same, both have a natural sweetness that comes out when we cook them.


                         Brownies

During fall we have been enjoying pumpkins in many different ways. In North America, people celebrate Halloween and they use pumpkins to make many different scary faces and they decorate their houses for Halloween. At this time of the year, we see that at  almost all the grocery stores there is a lot of different varieties and sizes of pumpkins. They sell very cheaply. 



People make many dishes with these. In India /Pakistan pumpkin takes more time to become tender but, over here it takes less than 30 minutes to become tender without a pressure cooker and without using any water. Some people use milk to make Hawa but, I don't use milk I use only butter and oil. 


Let's make pumpkin Halwa or pumpkin pudding.


Ingredients:

Three cups- pumpkin cut into small  cubes

One cup - Brown sugar

Three - green cardamoms or powder

Three tablespoons - butter

Two tablespoons - canola oil 

Two tablespoons - dry fruits mixed (cashews, pistachio, almonds)

One tablespoon - fennel seeds 

Method :

Peel the pumpkin, remove the seeds and the sticky string from the middle. 



Cut the pumpkin into small cubes. Put it in a saucepan without adding any water, cook it on high heat for twenty minutes, until the water released from the pumpkin is dried.





Add sugar, fennel seeds and cardamoms. Cook it for ten minutes. Add butter, oil and mix dry fruits. Cook it while stirring constantly for about 20 to 25 minutes until all the extra water is dry, and the oil starts to separate from the halwa. Turn off the heat and enjoy !



If you like this recipe, please let me know in the comments section below.


                         Halwa is ready to serve




ہر سال میری بیٹی  کدو کو تراشتی ہے۔


  - جب ہالووین قریب ہوتی ہے۔  ڈرائنگ اس کا مشغلہ ہے اور وہ اس میں بہت اچھی ہے اسی لیے وہ اسے تفریح ​​کے لیے کرتی ہے۔  چنانچہ کل رات اس نے کدو کا چہرہ بنانےکے لیےاندر سے خالی کر دیا اور میں نے "کدو کا حلوہ" بنایا 




 کدو کا حلوہ پاکستانی /انڈین ڈیزرڈ ہے۔  گاجر اور کدو حلوہ دونوں کا ذائقہ تھوڑا سا ایک جیسا ہوتا ہے ، دونوں میں قدرتی مٹھاس ہوتی ہے جو کہ جب ہم ان کو پکاتے ہیں تو نکلتی ہے۔


 موسم خزاں کے دوران ہم کئی مختلف طریقوں سے کدو سے لطف اندوز ہوتے  ہیں۔  شمالی امریکہ میں ، لوگ ہالووین مناتے ہیں اور وہ کدو کا استعمال کرتے ہوئے بہت سے مختلف ڈراونے چہرے  کدو کو تراش کے بناتے ہیں اور وہ اپنے گھروں کو ہالووین کے لیے سجاتے ہیں۔  اس وقت ، ہم دیکھتے ہیں کہ کم و بیش تمام گروسری اسٹورز پر کدو کی مختلف اقسام اور سائز موجود  ہوتے ہیں۔ اور  وہ بہت سستے بیکتے  ہیں۔



 لوگ کدو  سے بہت سے پکوان بناتے ہیں۔  انڈیا /پاکستان میں کدو کو گلنے  میں زیادہ وقت لگتا ہے لیکن ، یہاں پر پریشر ککر کے بغیر اور پانی کا استعمال کیے بغیر گلنے   میں 30 منٹ سے بھی کم وقت لگتا ہے۔  کچھ لوگ دودھ  حلوہ بنانے     کے لیے استعمال کرتے ہیں لیکن میں دودھ استعمال نہیں کر تی میں  صرف مکھن اور تیل استعمال کرتی ہوں۔


 آئیے کدو کا حلوہ یا کدو کی کھیر بناتے ہیں۔


 اجزاء

 تین کپ- کدو چھوٹے کیوب میں کاٹا۔

 ایک کپ - براؤن شوگر۔

 تین - سبز الائچی یا پاؤڈر۔

 تین کھانے کے چمچ - مکھن۔

 دو کھانے کے چمچ - کینولا آئل۔

 دو کھانے کے چمچے خشک میوہ جات (کاجو ، پستہ ، بادام)

 ایک کھانے کا چمچ - سونف ۔

 طریقہ:

 کدو کو چھیلیں ، بیج اور چپچپا تار کو درمیان سے نکال دیں۔  کدو کو چھوٹے کیوب میں کاٹ لیں۔  اسے پانی میں شامل کیے بغیر سوس پین میں ڈالیں ، اسے بیس منٹ تک تیز آنچ پر پکائیں ، یہاں تک کہ کدو سے نکلنے والا پانی خشک ہو جائے۔



 چینی ، سونف  اور الائچی شامل کریں۔  اسے دس منٹ تک پکائیں۔  مکھن ، تیل ڈالیں اور خشک میوہ جات مکس کریں۔  تقریبا 20 سے 25 منٹ تک مسلسل ہلاتے ہوئے اسے پکائیں یہاں تک کہ تمام اضافی پانی خشک ہو جائے اور تیل حلوے سے الگ ہونے لگے۔  آنچ بند کریں اور لطف اٹھائیں

اگر آپ یہ ترکیب پسند آئی تو پلیز نیچے کامنٹ سیکشن میں ضرور بتائیں شکریہ




Aloo gosht curry(meat potato curry)

K




Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?