How to Make vegetable soup

 This morning was a beautiful rainy day so we decided to make a big brunch at home. We made it together, one of my daughters made a very delicious omelette and my other daughter made some very crispy baked potatoes. I will share both recipes with you but, today, I will share a vegetable soup recipe. 



Vegetable soup is a delicious and healthy meal. It is very easy to make and tastes amazing.  This soup is good for someone who is feeling under the weather. Onions, carrots and celeries are the basic ingredients for a soup. Other than that, you can use whatever vegetables you like in this soup, fresh or frozen veggies. 


         Brunch


What to do if the soup is not thick?

If your soup is not thick, here are some very easy tips. In a small bowl, mix two tablespoons of flour with half a cup cold water. Mix well and add it in the soup while stirring. You can use cornstarch instead of flour if your soup is not thick enough. And one solution is to add half a cup of pasta to the soup to thicken the soup. It will not only thicken the soup but also fills you up. I always add some pasta to my soup.





Many people season their soup at the end but, in my opinion, should add spices in the beginning. Because, if we add spices and salt in beginning, their flavour will be in the entire soup. 

You should also add a little bit of acid to your soup, like adding lemon juice or vinegar.


By the way, all soups are very good, but vegetable soup is the best to eat.

I use ground celery because my children eat like this.


How to make vegetable soup?

Ingredients: 

One -carrot chopped 

One - stick celery chopped or ground 

One small- onion diced

Two - cloves garlic minced

One cup- cabbage chopped 

Half cup- cauliflower 

Half cup- any pasta

One small potato 

Half teaspoon- turmeric powder 

One teaspoon- salt

One teaspoon- black pepper 

One teaspoon- cumin powder 

Half teaspoon- paprika powder 

Half cup- green beans 

Two tablespoons- green peas 

Half- bell pepper chopped 

One medium- tomato diced 

One tablespoon- tomato paste or sauce

Two - bay leaves 

Two tablespoons- lemon juice 

One tablespoon- oil

Six cups- water

Method:

Chop and wash all the vegetables. In a saucepan, sauté the onions and garlics. Add all the vegetables and cook them for two minutes on medium heat. Add water, pasta and all the spices. Cook it on high heat until the water starts to boil (in around 5 to 8 minutes). Cook it for 30 to 35 minutes until veggies are tender.  Turn off the heat and serve it hot!




         Beautiful lake in Anjou



آج صبح بارش ہو رہی تھی بہت خوبصورت دن تھا لہذا ہم نے گھر میں ایک بڑا برنچ فیملی کے لیے  بنانے کا فیصلہ کیا۔  ہم نے برنچ ایک ساتھ  مل کے  بنایا ، میری ایک بیٹی نے ایک بہت ہی مزیدار آملیٹ بنایا اور میری دوسری بیٹی نے  بہت ہی کرسپی   آلو بیک  کیے۔  میں آپ کے ساتھ دونوں ترکیبیں شیئر کروں گی لیکن ، آج ، میں سبزیوں کے سوپ کی ترکیب شیئر کروں گی۔  سبزیوں کا سوپ ایک مزیدار اور صحت مند کھانا ہے۔  یہ بنانا بہت آسان ہے اور ذائقہ حیرت انگیز ہے۔  یہ سوپ کسی ایسے شخص کے لیے اچھا ہے جو موسم کےتحت نزلہ یا ٹھنڈ   محسوس کر رہا ہو۔  پیاز ، گاجر اور سلیری سوپ کے بنیادی اجزاء ہیں۔  اس کے علاوہ ، آپ اس سوپ ، تازہ یا فروزن سبزیوں میں اپنی پسند کی سبزیاں استعمال کرسکتے ہیں۔



 اگر سوپ گاڑھا نہ ہو تو کیا کریں؟

 اگر آپ کا سوپ گاڑھا نہیں ہے تو ، یہاں کچھ بہت آسان تجاویز ہیں۔  ایک چھوٹے سے پیالے میں دو کھانے کے چمچ میدہ آدھا کپ ٹھنڈے پانی کے ساتھ ملائیں۔  اچھی طرح مکس کریں اور  سوپ میں چمچ ہلاتے ہوئے اسے سوپ میں شامل کریں۔  اگر آپ کا سوپ گاڑھا نہیں ہے تو آپ میدے  کے بجائے کورن اسٹارچ استعمال کرسکتے ہیں۔  اور ایک حل یہ ہے کہ سوپ کو گاڑھا کرنے کے لیے آدھا کپ پاستا سوپ میں شامل کریں۔  یہ نہ صرف سوپ کو گاڑھا کرے گا بلکہ آپ کو فل  بھی کرے  گا۔  میں ہمیشہ اپنے سوپ میں کچھ پاستا شامل کرتی ہوں۔



 بہت سے لوگ اپنے سوپ کے اختتام  پر  نمک اور سپائزڈالتے  ہیں لیکن میری رائے میں شروع میں مصالحہ ڈالنا چاہیے۔  کیونکہ ، اگر ہم شروع میں مصالحے اور نمک ڈالیں تو ان کا ذائقہ پورے سوپ میں ہوگا۔

 آپ کو اپنے سوپ میں تھوڑا سی کھٹائی بھی شامل کرنا چاہیے ، جیسے لیموں کا رس یا سرکہ۔


 ویسے تو تمام سوپ بہت اچھے ہیں لیکن سبزیوں کا سوپ کھانے کے لیے بہترین ہے۔

 میں سہلری گرینڈ کر کے استعمال کرتی ہوں کیونکہ میرے بچے اس طرح کھاتے ہیں انھیں ثابت سہلری پسند نہیں  مگر اگر آپ کو سہلری پسند ہے تو آپ کاٹ کر ڈال سکتے ہیں۔



 سبزیوں کا سوپ کیسے بنایا جائے؟

 اجزاء:

 ایک گاجر کٹی ہوئی۔

 ایک - برانچ سہلری کٹی ہوئی یا گرینڈ ہوئی۔

 ایک چھوٹا پیاز کٹا ہوا۔

 دو - جوئےلہسن کاٹ کے  ۔آدھا کپ پاستا کوئی بھی جو آپ کو پسند ہے

 ایک کپ- بند گوبھی کٹی ہوئی۔

 آدھا کپ- گوبھی۔

 ایک چھوٹا آلو۔

 آدھا چائے کا چمچ- ہلدی پاؤڈر۔

 ایک چائے کا چمچ- نمک۔

 ایک چائے کا چمچ- کالی مرچ۔

 ایک چائے کا چمچ- زیرہ پاؤڈر۔

 آدھا چائے کا چمچ- پیپریکا پاؤڈر۔

 آدھا کپ- ہری پھلیاں۔

 دو کھانے کے چمچ- مٹر۔

 آدھی شملہ  مرچ کٹی ہوئی۔

 ایک درمیانے درجے کا ٹماٹر۔

 ایک کھانے کا چمچ- ٹماٹر کا پیسٹ یا ٹومیٹو پیسٹ 


 دو - بے پتے۔

 دو کھانے کے چمچ- لیموں کا رس۔

 ایک کھانے کا چمچ- تیل۔

 چھ کپ- پانی۔

 طریقہ:

 تمام سبزیاں کاٹ کر دھو لیں۔  ایک سوس پین میں پیاز اور لہسن کو بھونیں۔  تمام سبزیاں ڈال کر درمیانی آنچ پر دو منٹ پکائیں۔  پانی ، پاستا اور تمام مصالحے شامل کریں۔  اسے تیز آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ پانی ابلنے لگے (تقریبا 8 منٹ میں)۔  اسے 30 سے ​​35 منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ سبزیاں ٹینڈر ہوجائیں۔  آنچ بند کریں اور گرم گرم پیش کریں 


Comments

Popular posts from this blog

Chicken breast “masala &boiled basmati rice in Rice cooker

Chana dal or split yellow with onion tadka

Steamed vegetable momos or dumplings