Moong dal fry “mung beans fry”
The last two-three days were very busy. My son moved to Toronto because the company where he works for sent him there. So, the whole family went to help him move 📦 We left at 6 AM. It was a big task, especially for someone who is moving from one city to another, but the whole family's teamwork made it much easier. Anyways, the next morning at 6 AM we came back home, everyone was so tired, and as soon as we arrived, we went to sleep. When I got up it was almost supper time, first of all, I finished my daily house cleaning then, I cooked for supper split Mung beans, or in Urdu/Hindi “Moong Dal Dhuli”. I will share this recipe later.
What is Moong Dal?
Moong Dal (mung beans) is a very popular lentil in Pakistan/India. We use both the whole lentils and the huskless split mung beans. The whole mung beans are green but when their husks are removed they become yellow.
We make many different dishes with this lentil. Moong lentil is very easy to digest and keeps us full for longer because mung beans are high in protein and fibre. They are also a good source of vitamins.
Mung beans can be easily found in Pakistani / Indian grocery stores.
The lentils with boiled rice are my favourite dish since I was young. I remember my mom used to make this and I didn't need anything else. Still, this dish is my favourite.
Today I will use huskless split mung beans for this recipe.
Moong Dal fry( Mung beans fry)
Ingredients:
One cup - moong dal(huskless split mung beans)
Three tablespoons- oil
One tablespoon - garlic ginger paste
One - tomato diced
Half teaspoon - turmeric powder
One teaspoon - cumin powder
One teaspoon - chilli powder
One teaspoon - paprika
One teaspoon - coriander powder
One teaspoon - salt
One - onion chopped
Fresh coriander and some green chillies for garnish
Method :
Rinse the dal and check if there is any debris. Add to a bowl with some water and let it soak in for 30 minutes.
In a saucepan, add oil with onions and fry it until the onions are golden. Add ginger and garlic paste.
- Then, fry it on medium heat for two minutes. Add all the spices with tomatoes and fry it until tomatoes are tender and oil starts to separate from the gravy.
- Add the mung beans with four cups of water. Cook it on medium heat until it starts to boil. Reduce heat medium to low and cook it until beans are very tender and the mixture has thickened (in about 20 to 25 minutes).
- Turn off the heat, then garnish with fresh coriander and green chillies. Serve with boiled basmati rice or with fresh roti
پچھلے دو تین دن بہت مصروف تھے۔ میرا بیٹا ٹورنٹو شفٹ ہوگیا کیونکہ جس کمپنی میں وہ کام کرتا ہے اسے وہاں بھیج دیا۔ چنانچہ سب گھر والے اس کی مدد کرنے اس کے ساتھ گئے 📦 ہم صبح 6 بجے روانہ ہوئے۔ یہ ایک بڑا کام تھا ، خاص طور پر کسی ایسے شخص کے لیے جو ایک شہر سے دوسرے شہر جا رہا ہو ، لیکن سب گھر والوں کے ٹیم ورک نے اسے بہت آسان بنا دیا۔ بہرحال ، اگلی صبح 6 بجے ہم گھر واپس آئے ، ہر کوئی بہت تھکا ہوا تھا ، اور جیسے ہی ہم پہنچے ، ہم سو گئے۔ جب میں اٹھی تو تقریبا رات کے کھانے کا وقت تھا ، میں نے مونگ کی دال کی اور چاول رات کے کھانے کے لیے بنائے "مونگ دال ڈھلی"۔ یہ ترکیب بعد میں شیئر کروں گی۔
مونگ دال کیا ہے؟
مونگ دال پاکستان/بھارت میں بہت مشہور دال ہے۔ ہم ثابت دال اور دھلی دونوں استعمال کرتے ہیں۔ ثابت مونگ دال سبز ہوتی ہیں لیکن جب دال کے چھلکےاتار دیے جاتے ہیں تو وہ پیلی دال ہو جاتی ہے ۔
ہم اس دال سے کئی طرح کے پکوان بناتے ہیں۔ مونگ کی دال ہضم کرنے میں بہت آسان ہے اور ہمیں زیادہ دیر تک فل رکھتی ہے کیونکہ مونگ کی دال میں پروٹین اور فائبر زیادہ ہوتا ہے۔ اور وٹامن کا ایک اچھا ذریعہ بھی ہیں۔
مونگ کی دال آسانی سے پاکستانی / انڈین گروسری سٹورز پر مل سکتی ہے۔
ابلے ہوئے چاول کے ساتھ دال میری پسندیدہ ڈش ہے جب سے میں بہت چھوٹی تھی ۔ مجھے یاد ہے کہ میری امی یہ دال چاول کے ساتھ بناتیں تھیں اور بس ایک پلیٹ چاول دال مل جائیں تو مجھے کسی اور چیز کی ضرورت نہیں ہوتی تھی۔ آج بھی ، یہ ڈش میری پسندیدہ ہے۔
مونگ دال فرائی
اجزاء:
ایک کپ - مونگ دال
تین کھانے کے چمچ تیل۔
ایک کھانے کا چمچ لہسن ادرک کا پیسٹ۔
ایک - ٹماٹر کٹا ہوا۔
آدھا چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - زیرہ پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - پیپریکا۔
ایک چائے کا چمچ - دھنیا پاؤڈر۔
ایک چائے کا چمچ - نمک۔
ایک - پیاز کٹی ہوئی۔
گارنش کے لیے تازہ دھنیا اور کچھ ہری مرچیں۔
طریقہ:
دال کو صاف کر یں اور اچھی طرح دھو ئیں ۔ ایک پیالے میں پانی ڈالیں اور اسے 30 منٹ تک بھگنے دیں۔
ایک سوس پین میں پیاز کے ساتھ تیل ڈالیں اور پیاز کو سنہری ہونے تک بھونیں۔ ادرک اور لہسن کا پیسٹ شامل کریں۔ پھر اسے دو منٹ کے لیے درمیانی آنچ پر بھونیں۔ ٹماٹر کے ساتھ تمام مصالحے ڈالیں اور بھونیں یہاں تک کہ ٹماٹر ٹینڈر ہو جائیں اور تیل گریوی سے الگ ہونے لگے۔ مونگ کی دال چار کپ پانی کے ساتھ شامل کریں۔ اسے درمیانی آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ یہ ابلنے لگے۔ آنچ کو درمیانے درجے پر رکھیں اور اسے پکائیں یہاں تک کہ دال بہت ٹینڈر ہو جائے اور گاڑھی ہو جائے (تقریب 20 سے 25 منٹ میں)۔ آنچ بند کریں ، پھر تازہ دھنیا اور ہری مرچوں سے گارنش کریں۔ ابلے ہوئے باسمتی چاول کے ساتھ یا تازہ روٹی کے ساتھ پیش کریں
Yummy thanks
ReplyDelete